Ziua de 6 august marchează sărbătorirea Hramului Muntelui Ceahlău și a fost declarată Ziua Porților Deschise la Parcul Național Ceahlău. Astfel se dă posibilitatea turiștilor dar și localnicilor de a participa la slujba religioasă de la Schitul Ceahlău dar și de a se bucura de frumusețile naturale ale parcului. Pentru amănunte privind organizarea evenimentului puteți citi comunicatul de presă dat de către conducerea Parcului Național Ceahlău:
„Ziua de 6 august este și ziua Hramului Muntelui Ceahlău, singurul munte din România care are o astfel de sărbătoare religioasă.
Din anul 2009 la inițiativa Consiliului Județean Neamț ziua de 6 august (ziua Hramului Muntelui Ceahlău – Schimbarea la Față) a fost declarată Ziua Porților Deschise în Parcul Național Ceahlău pentru a oferi posibilitatea miilor de pelerini și turiști să participe la slujba religioasă ce are loc la Schitul Ceahlău situat pe platoul muntelui, lângă Cabana Dochia.
În această zi accesul în Parcul Național Ceahlău este liber.
Administrația Parcului Național Ceahlău va sta la dispoziția pelerinilor pentru a-i îndruma spre locul evenimentului. Vă rugăm să apelați la personalul Administrație aflat la porțile de acces în Parcul Național de la Durău, Izvorul Muntelui, Confluența Bistrelor sau în zona de platou pentru a primi informațiile necesare!
Vă rugăm să respectați regulile de vizitare în Parcul Național:
- Nu distrugeți exemplarele de floră și faună, nu afectați prin acțiuni necontrolate frumusețea peisajului natural!
-
Nu campați decât în locul special amenajat de lângă Cabana Dochia!
-
Nu aprindeți focul în interiorul parcului!
-
Nu abandonați deșeurile pe munte, depozitați-le la coborâre în locurile special amenajate acestui scop!
– Nu părăsiți traseele marcate și fiți echipați corespunzător unei ascensiuni pe munte, altfel vă expuneți accidentelor.
Atragem atenția asupra faptului că accesul auto dinspre Bicazul Ardelean spre Poiana Stanile va fi restricționat.
Celor interesați, le aducem la cunoștință faptul că fenomenul optic cunoscut sub numele de umbra piramidală, poate fi urmărit și cu câteva zile înainte și după data de 6 august, recomandându-le, în acest sens, să aleagă o altă zi pentru observarea acestuia, evitând astfel aglomerația care va fi pe platoul alpin cu ocazia hramului mănăstirii”.