Spitalul Municipal de Urgență Roman se confruntă de mai multă vreme cu o semnificativă lipsă de personal. Este vorba atât despre medici și asistente, dar și despre infirmiere și brancardieri. Spitalul anunță, aproape non-stop, concursuri pentru ocuparea unor posturi; și dacă în ceea ce privește medicii, lucrurile sunt mai complexe (putând fi vorba despre condiții în primul rând, despre locuință, loc de muncă pentru soț/soție, primă de instalare, pe lângă gradul spitalului și numărul mediu de pacienți), în ceea ce privește angajarea unor infirmiere nu ar trebui să fie nici o problemă. Cu toate acestea, spitalul romașcan nu reușește să angajeze infirmiere, de exemplu. Într-o recentă conferință de presă doamna manager-general, dr. Maria Andrici, a fost întrebată ce tematică se dă la concursurile pentru infirmiere, de nu se ocupă posturile. Răspunsul doamnei manager-general: „Legislația în vigoare. Legislația în ceea ce privește infecțiile asociate actului medical. Eu sunt de principiu că dacă dumnealor nu citesc și nu știu legislația acum, nu o vor mai citi niciodată, vă dați seama. Și atunci preferăm să știe bine, la examen, tocmai pentru a nu avea probleme atunci când vine cineva în control.”
Raționamentul, principial vorbind, este corect. Atât doar că infirmiera dintr-un spital are o activitate care, în general, este dirijată și monitorizată de o mulțime de persoane, de la medicul șef de secție, asistenta-șefă și până la asistenta de salon, așa încât are cine să o îndrume și să o verifice să nu încalce legislația. Cât despre în ce fel și la ce îi folosește unei infirmiere să știe ”legislația în ceea ce privește infecțiile asociate actului medical”, e chiar dificil de pătruns.
Pe de altă parte, nici nu avem de a face cu o categorie de persoane cu pregătire superioară, obișnuite să învețe legislație, persoanele care vor să se angajeze infirmiere. Și atunci, cum să te aștepți de la aceste persoane să devină ”tobă” de legislație?
Ce se dă, pe la alte spitale (unele mari, din centre universitare) ca tematică la un concurs pentru angajare de infirmiere, pare rezonabil:
INSTITUTUL NAȚIONAL DE NEUROLOGIE ȘI BOLI NEUROVASCULARE BUCUREȘTI
Tematica pentru examenul de promovare în funcția de infirmier.
- Igiena spitalicească (igiena saloanelor, igiena individuală, igiena alimentației).
- Dezinfecție – dezinsecție-deratizare în unitățile sanitare
- Locul și rolul infirmierei în sistemul de îngrijire al pacientului
- Codul etic al infirmierei
- Statutul infirmierei
- Nivelul de cunoștințe și abilități ale infirmierei
- Dezbrăcarea și îmbrăcarea pacienților
- Pregătirea patului cu pacient
- Prevenirea escarelor de decubit
- Servirea pacientului la pat
- Transportul pacienților
- Pozițiile pacientului imobilizat la pat
- Metode de îngrijire a pacienților imobilizați la pat.”
Cu asemenea tematică ”la obiect”, probabil că spitalul respectiv nu duce lipsă de infirmiere. Da, dar la Roman până și cele care au picat concursul au citit mai multă legislație decât infirmierele angajate la București.
(D.A.)
2 comentarii
Crucea Rosie organizeaza (organiza) cursuri pentru aceasta profesie. Cate dintre aspirante la un post de infirmera au facut un astfel de curs? Credeti ca citirea legislatiei din scoarta-n scoarta e suficienta? “Teoria ca teoria…”
Cele 13 puncte prezentate mai sus impun ore de practica, nu credeti?
Daca le luam la bani marunti pe multe din infirmierele din spitalele noastre, o sa aflam ca majoritatea au furat meserie la locul de munca, dupa ce-au ajuns sa lucreze in urma unor concursuri de imprejurari.
Si-acum un exemplu de habarnism cras. Doamna infirmiera aduce mancarea de la subsolul spitalului. Poarta manusi de latex. Asaza recipientele (neacoperite) cu branza de vaci pe carucior. Igienic? Cam asa ar zice doamna. Numai ca manusile domniei sale au ajuns si-n branza. Cu aceleasi manusi apasa pe butonul de la lift (pe care cine stie cate alte sute de degete l-au atins). Ajunge pe sector. Cu aceleasi manusi deschide usi….. …. Si apoi serveste pacientii.
Intamplarea am vazut-o zilele trecute la SJN.
Bine ca avem la intrarea in spital celebrele halate pentru vizitatori. Extraordinar!
Stimata doamna director general,,,,o infirmiera ,trebuie in orice moment al zilei,in timpul serviciului ,sa cunoasca bine legislatia in vigoare,dar sa o si aplice corect in practica de zi cu zi,pentru a nu avea probleme ,nu numai cand vine ,,cineva in control,,ca sa aveti dvoastra probleme,ulterior,sa fiti trasa la raspundere.Infirmiera ,ca si medicul,asistenta trebuie sa-si faca datoria corect,fata de pacientinu pentru a nu avea probleme ,daca cineva vine in control.Schimbati ,va rog acesta mentalitate invechita!!!