Spitalul Municipal de Urgență Roman are în continuare probleme cu finanțarea. Managerul general, dr. Maria Andrici, face apel la ”înțelepciunea” realității: „Știți cum e… una este normarea și alta ceea ce putem noi să plătim. Cheltuielile de personal se ridică foarte mult și atunci diferența între normare și ce avem (ca număr de personal – n.n.) este de vreo 200 de salariați; dar dacă am angaja și am fi conform normării, nu am mai avea bani de bunuri și servicii.”
La această dată 83% din totalul cheltuielilor spitalului romașcan reprezintă cheltuiala cu salariile. Directorul economic al spitalului, ec. Leonard Achiriloaiei: „Acea primă majorare salarială care a avut loc în anul 2015, a fost stabilită, prin Normele de aplicare, printr-o sumă fixă. Și acea sumă o primim lunar, chiar dacă sunt luni în care am avea nevoie de circa 100.000 de lei ca să acoperim acea creștere de salarii. Un calcul pe care l-am făcut până la 30.06.2017, din octombrie 2015, ajunge la circa 30 de miliarde, sumă neacoperită prin aplicarea acelei creșteri din momentul respectiv. Și, dacă am fi primit, așa cum am primit finanțare și pe următoarele măriri salariale, am fi avut acum această sumă disponibilă pentru bunuri și servicii… O problemă este și cu finanțarea la Centrul de Primiri Urgențe. Urmează să facem demersuri la nivelul Direcției de Sănătate și la nivel de minister să ne finanțeze, pentru că pe salarii cheltuielile sunt acoperite până în luna septembrie, deci mai putem face o plată, dar la bunuri și servicii suntem ”pe jantă”, cum se spune”.
Spitalul romașcan, ca și alte spitale de altfel, cheltuie anticipat, din fonduri proprii, pentru ca pacienții care se prezintă la Centrul de Primiri Urgențe să nu resimtă lipsa unor medicamente ori materiale de intervenție și îngrijire, urmând ca sumele cheltuite să fie acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Deseori însă, tot spitalul este cel care trebuie să recupereze bani de la autorii unor accidente sau a unor acte violente din care a rezultat rănirea unor persoane, acțiune pe cât de laborioasă, pe atât de lungă și prea puțin eficientă.
(D.A.)