• în 2015, Primăria Piatra Neamț dă 13.753 mp de teren către CNI pentru construcția unei piețe • în 2016, după ce Mesagerul de Neamț a demonstrat că parte din teren era folosit de CMI Urban, care încasa, fără drept, taxe, Primăria emite o hotărâre, prin care dă către Urban 7.153 mp • potrivit documentelor, mișcarea s-a făcut la cererea lui CMI Urban • în 2017, la primirea/predarea noii construcții a Pieței Centrale, Primăria primește de la CNI tot terenul – 13.753 mp – împreună cu construcția • de ce, dacă 7.153 mp erau deja dați?
Afacerea ”Piața Centrală” la Piatra Neamț pare să nu se mai încheie. Din bâlbâială în bâlbâială, din prostie în prostie, administrația locală bâjbâie din cauza intereselor majore din jurul acestui spațiu aducător de bani. Incendiul a încercat și, în mare parte, a reușit să șteargă urmele jafului dinainte, ale mafiei instaurate în Piață și ale tuturor afacerilor necurate. Oamenii care vând în Piață știu despre toate acestea, dar nu au curajul să spună, fiindcă se tem. Pentru afacerea lor, pentru integritatea lor corporală. Când povestesc despre asta, au grijă să lanseze, dintru început, avertismentul că, dacă vor fi întrebați oficial, nu vor recunoaște nimic. Ei știu cel mai bine cum funcționa sistemul, cine sunt jefuitorii, cine i-a protejat și îi protejează încă.
În acest moment, toată lumea este cu ochii pe noua investiție, fiindcă ea poate reprezenta asigurarea pe viață pentru multă lume. Primarul Dragoș Chitic vrea să controleze Piața, dar nu să o aibă sub responsabilitate, așa că a ales varianta CMI Urban, societate pe care a trimis-o în insolvență tocmai pentru a putea prelua Piața. Tot ce a făcut în acest sens se află undeva la limita legii, beneficiind de sfatul unor oameni care au știut să profite, și ei, de situație. Nu și-a pus problema ca Primăria să administreze direct Piața Centrală, pentru că, deși, lunar, ar fi venit bani mulți la Primărie, ar fi avut și responsabilitate directă. Iar în cazul unui incendiu spontan la instalații supraîncărcate, nu ar da bine la CV-ul de alegeri.
Pe de altă parte, ne aflăm în plină desfășurare a procedurii de selectare a unui administrator al Pieței. Aici există o chichiță, aruncată în caietul de sarcini, deci asumată de Primărie, care spune că fericitul câștigător va trebui să negocieze cu CMI Urban pentru utilități și pentru celebrul inel pentru prevenirea incendiilor. Am fost asigurați că totul este perfect legal, deoarece reprezentanții Primăriei și-au asumat acest lucru chiar prin promovarea procedurii pe SEAP.
Mesagerul de Neamț a descoperit că NU SE MAI POATE PUNE NICIO BAZĂ pe ce spune Primăria, pe ce acte emite ea, cel puțin în cazul noii clădiri și terenului pe care este construită Piața Centrală. Pentru a demonstra acest lucru, se impune un pic de istorie recentă.
* Cuiul lui Pepelea – terenul folosit de CMI Urban în Piață
După ce a ars clădirea Pieței Centrale, în jurul zonei sinistrate au apărut tot felul de locuri în care comercianții își vindeau marfa. Din obișnuință, ei plăteau, zilnic, niște bănuți celor de la Urban, considerați proprietarii terenului. În 28 mai 2015, după lungi tergiversări datorate incompetenței și intereselor celor de la Urban și din Primărie – cu documentații întoarse de mai multe ori și cu povara unei asigurări greu de încasat -, apărea hotărârea nr. 180 a Consiliului Local Piatra Neamț, prin care se preda către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, un teren, în suprafață de 13.753 mp. După aceea, se încheia un protocol de predare a amplasamentului, înregistrat la minister cu nr. 69890/28.08.2015, deci după trei luni. Din acest moment, terenul numai aparținea Primăriei, el fiind predat, conform protocolului, liber de orice sarcini. Deci, nici vorbă să se mai poată desfășura, legal, vreo activitate comercială pe el! Acolo trebuia să fie organizare de șantier, nu un simulacru de piață generator de mizerie. Acest lucru nu i-a deranjat pe cei din Primărie, nici pe cei de la Urban, care au continuat să încaseze bani, deși nu aveau niciun drept legal să facă asta! Terenul nu le aparținea, nu aveau voie să desfășoare activitate într-o zonă unde ar fi trebuit să existe organizare de șantier.
Mesagerul de Neamț a demonstrat ilegalitatea, încă de atunci, dar nimeni nu a făcut nimic, măcar în sensul de a-i lua la întrebări pe cei care au încasat bani fără a avea acest drept. Nu a interesat pe nimeni. După ce materialul a apărut, cei de la Urban – între timp trimiși în insolvență ”ca să se acopere urmele”, cum, sincer, spunea Vasile Ouatu, membru AGA – cer Primăriei terenul, pentru a intra în legalitate. Dacă un investitor ar fi făcut ce și-au permis Primăria și Urban, ar fi fost amendat, cu banii confiscați și probabil trimis în judecată. La Piatra Neamț, nu are cine să facă asta, că instituția autosesizării funcționează numai în cazul vreunei sesizări de la vreun șef politic.
Revenind la subiect, așa a apărut o nouă hotărâre a Consiliului Local, prin care 7.153 mp sunt luați de la CNI și transmiși către CMI Urban, repetăm, ca să intre în legalitate.
De aici înainte, amănuntele devin foarte importante și observabile fără prea mare efort. Referatul de aprobare pentru respectiva hotărâre este semnat de Vasile Popescu, viceprimarul de atunci, actualul consilier al primarului Chitic. Iată ce scrie în referat: ”Având în vedere și acordul de principiu al Companiei Naționale de Investiții, de modificare a suprafeței transmise, potrivit principiului revocabilității actelor administrative, principiul fundamental al regimului juridic al actelor administrative, este esențial ca revocarea să fie dispusă printr-un act cu cel puțin aceeași forță juridică cu a actului revocat (în parte sau în totalitate), fiind, în acest sens, consacrată și regula – contrarius actus. Față de cele de mai sus menționate, se impune emiterea unei Hotărâri de Consiliul (sic!) Local și, ulterior, încheierea unui protocol între aceiași semnatari ai predării inițiale, prin care să se revoce predarea terenului în suprafață de 7.153 mp din totalul de 13.753 mp înscriși în cartea funciară și puși la dispoziția investitorului”.
* Terenul, al cui este terenul?
Urmare a noii hotărâri a Consiliului Local Piatra Neamț, se părea că toată lumea putea răsufla ușurată. CMI Urban putea încasa legal banii, Primăria scăpa de o problemă generată de un articol de presă, comercianții nu aveau condiții, dar aveau cui plăti pentru ele. Nu trebuie să uităm, însă, că HCL-ul are la bază un acord de principiu – formulare vagă și încăpătoare -, care ar fi trebuit statuată într-un document. După aceea, ar fi trebuit încheiat un alt protocol, de predare a amplasamentului, sau măcar încheiat un act adițional, în care să fie cuprinsă suprafața redusă dată CNI.
La Piatra Neamț, în Consiliul Local, lucrurile stăteau așa: 7.153 mp dați la Urban să facă piață, restul de 6.600 către CNI să construiască piață!
Oare la fel au stat lucrurile și la București, la CNI? S-a mai încheiat un nou acord sau cei de la Piatra Neamț s-au mulțumit să facă doar un exercițiu deacoperit mizeria de sub preș? Este o întrebare pe care, dacă și-ar pune-o un procuror, probabil ar găsi mai multe încadrări, chiar și în noul Cod de procedură penală. Unde s-ar găsi încadrări și pentru perioada în care CMI Urban a încasat bani fără a avea dreptul să o facă.
Dacă ne raportăm la ultimul act oficial încheiat între Primăria Piatra Neamț, pe de o parte, CNI și ministerul doamnei Shhaideh, pe de altă parte, hotărârea Consiliului Local a rămas la Piatra Neamț și de ea a profitat CMI Urban. Este vorba despre protocolul de ”predare-primire a amplasamentului situat în strada Baltagului nr. 8, municipiul Piatra Neamț, județul Neamț, compus din Piața Agroalimentară «Sfântul Gheorghe» și teren aferent construcției în suprafață de 13.753 mp”. Da, ați citit bine! Protocolul, semnat în 13 martie 2017 la Piatra Neamț de cineva în numele lui Dragoș Chitic și pe 20 iulie 2017 la minister, vorbește despre 13.753 mp, nu despre 6.600! Ceea ce poate însemna că nu există un alt protocol de predare-primire după hotărârea din 2016. Dacă lucrurile stau așa, atunci din nou nu au fost respectate condițiile autoimpuse chiar de inițiatorii proiectului – un nou acord -, ceea ce pune sub semnul întrebării efectele produse de respectiva hotărâre.
Lucrurile sunt complicate și simple în același timp: dacă Primăria nu a atenționat CNI cu privire la Hotărârea adoptată de Consiliu, există o problemă de legalitate privind această hotărâre. Ea nu putea fi emisă fără un document scris de la CNI. După aceea, trebuia, obligatoriu, încheiat un nou acord cu CNI, în care să fie micșorată suprafața transferată inițial. Dacă acest lucru s-a întâmplat, de ce pe protocolul din 2017 apare întreaga suprafață?
Nu știm dacă toate aceste lucruri/ fapte sunt făcute voit, pentru a încurca mai tare situația, sau este încă o dovadă a amatorismului și indolenței cu care se emit documente oficiale, mai ales în Ștefan cel Mare, la nr. 6-8. Oricum ar fi, cineva trebuie să răspundă, deoarece toate aceste omisiuni par a fi făcute doar într-o direcție: avantajarea CMI Urban, societate în insolvență.
Valentin BĂLĂNESCU
P.S.: La fel de grav este că nicăieri în textul hotărârii nu se spune că terenul va ajunge la CMI Urban, fiind vorba doar despre modificarea suprafeței date către Ministerul Dezvoltării, prin CNI. Cu două zile înainte de apariția acestui articol, administratorul special CMI Urban ne-a declarat/ confirmat că, după ce a fost emisă hotărârea respectivă, nu a fost încheiat niciun document prin care terenul să fie trecut la CMI Urban. Fiind o societate în insolvență, pentru o asemenea mărire a capitalului, ar fi avut nevoie de o hotărâre a Consiliului Local făcută special, apoi inclusiv de acordul judecătorului sindic, spunem noi. În concluzie, CMI Urban a folosit terenul buclucaș, din nou, fără să aibă documente care să ateste vreun drept, de proprietate sau de folosință, asupra lui. Și ne întoarcem de unde am plecat: a fost și este legală activitatea desfășurată din 2015 de CMI Urban în Piața Centrală?