Multe credințe și superstiții uitate revin în actualitate din cauza încălzirii globale, a războiului geo-climatic ori a prostiei omenești. Vânturile care au făcut victime – Dumnezeu să-i ierte! – în țară au fost de-a dreptul tornade, dar, fără Ordonanță de Urgență de la partid sau guvern, au fost clasificate simplu ”vânturi”.
Învățătorul M. Lupescu, din Broșteni, a publicat, în revista ”Șezătoarea” din 1899, o clasificare a tipurilor de vânt, culeasă din popor:
”Abureala – când vântul suflă foarte încet, de ne dezmiardă fața cu suflarea sa, aducând-ne mirosul florilor și răcorindu-ne în căldura cea mare a soarelui. Abureala suflă vara și primăvara”. Ceva de genul unei promisiuni a guvernului că va mări salariile și pensiile bugetarilor. Vara și primăvara se anunță scumpirile.
”Vântișor – când suflă mai tărișor, de poartă frunzele copacilor și suflă, și suflă fulgii de pe jos”. Acum se vine cu detalii de tipul procentelor: toți bugetarii primesc 50% măriri.
”Vânt mare – când vântul poartă cracii mai groși ai copacilor și suflă colbul de pe jos”. ”Cracii mai groși” se referă și la vipușca pantalonilor și la posesorii pensiilor speciale.
”Vântoasă – când vântul vine repede și puternic, de rupe cracii copacilor, de strică stoguri și descopere casele”. Strică, sigur, casele unor bugetari, de obicei profesori, care au făcut credite în baza unei abureli.
”Furtuna – e vântul însoțit cu ploaie, trăsnete și fulgere. El face mari stricăciuni”. Deja sindicatele au trădat breasla din care fac parte, au crescut salariile (și prerogativele) magistraților, ale SRI, ale Poliției, transformând un stat aparent democratic într-unul clar polițienesc. Trăsniți sunt fraierii care nu au fost încă aruncați de vânturi afară din România.
”Givornița – e un vânt însoțit de viscol și omăt. Givorniței i se mai zice și vijelie”. Vijelie prin buzunarele profesorilor preuniversitari, ultimii din lanțul trofic bugetofag. Acest vânt îi va obliga să predea și la 70 de ani, pe un salariu aburit de sindicate și guverne, unor ”odoare” rămase în școlile de masă.
”Crivăț – se zice vântului puternic și rece ce suflă iarna de dinspre țara muscalilor și care însoțește deseori zăpada”. Abureala cu mărirea s-a dus pentru majoritatea, gazele s-au scumpit, pentru că avem scut la Deveselu, iar țugulanul se încălzește de la ”vânturile” personale și acelea foarte scumpe, dat fiind prețul crescut al fasolei.