Septembrie 2017. Colegiu prefectural în Neamț. Iftime Petrariu, comisar șef la Garda de Mediu, prezintă o informare privind depozitele vechi, neconforme, de deșeuri menajere, de la Roman și Târgu Neamț. Referindu-se la obligațiile ce decurg pentru România din Tratatul de Aderare, el folosește termenul de ”riscuri majore” și explică: ”Aceste spații au avut rolul stocării temporare a deșeurilor menajere, respectiv până la punerea în funcțiune a depozitului ecologic de la Girov, urmând ca, ulterior acestei date, conform prevederilor Autorizațiiilor de mediu, deșeurile să fie relocate, iar spațiile respective aduse la starea inițială a terenului. Precizăm că starea actuală a celor două spații de stocare constituie un real pericol pentru mediu și pentru starea de sănătate a populației”. După enunțul problemei, a urmat ce-și propune Garda de Mediu să facă în acest sens, adică va urmări să se facă aceste lucruri, că e greu de crezut că dl. Petrariu se va ocupa personal: ”relocarea deșeurilor și readucerea terenului la starea inițială”. Cum? Este o problemă încă nelămurită, dar trebuie precizat că există o diferență între situația de la Târgu Neamț și cea de la Roman, în primul caz existând intenția, materializată, de transport a gunoiului spre depozitul autorizat de la Girov.
Iulie 2016, interviu în Mesagerul de Neamț. Iftime Petrariu, comisar șef Garda de Mediu:
«Optimist vorbind, problema deșeurilor în județ este, oarecum, rezolvată. În ce sens… Există depozitul central de la Girov, ceea ce nu există în multe alte județe din țară. Dar trebuie să spun că deschiderea depozitului s-a făcut sub presiunea Gărzii de Mediu din Neamț, presiune exercitată asupra Consiliului Județean, căruia i-am cerut insistent, prin toate mijloacele, încă de acum trei ani de zile, să deschidă depozitul de la Girov. Dl. Constantin Iacoban, pe vremea când era președinte, a fost receptiv și a forțat lucrurile în sensul legal și a instituit un serviciu propriu de organizare de colectare a deșeurilor. Anul trecut, în iulie, s-a deschis depozitul, în organizare proprie, cu un serviciu propriu, apărut prin hotărârea Consiliului Județean. (…)
Revenind la cele temporare, ele erau deja la limita umplerii, chiar au depășit – la Roman – limita admisă prin autorizația de mediu, de funcționare. Aceste depozite au avut o capacitate de depozitare de aproximativ 90.000 mc, sunt cu o destinație precisă, după care deșeurile de acolo trebuie ridicate și transportate la un depozit conform. Adică trebuie duse la Girov, de exemplu. Având în vedere că această perioadă a trecut și depozitele și-au depășit capacitatea indicată în autorizație, am făcut mai multe controale, la ambele depozite, am dat și sancțiuni pentru neexecutarea măsurilor și am stabilit că autorizația de mediu și legislația obligă la transportul deșeurilor într-un depozit conform. La Roman, cei de la Rossal au contestat atât măsurile luate, cât și procesul verbal de sancțiune. La Târgu Neamț, s-au conformat și ne comunică lunar cantitatea de deșeuri pe care o cară de acolo, în plus față de ce strâng în mod curent. Aici au început să transporte la Girov».
Iulie 2016, Mesagerul de Neamț. Declarație Laurențiu Leoreanu, fost primar al municipiului Roman:
«Noi, dacă am fi dus gunoiul direct la Girov, am fi sărit inelul intermediar – stația de sortare și transfer -, care este obligatoriu în Master Plan. Și, dacă duceam gunoi neselectat la Girov, eram oricând pasibili de amendă, pentru că nu respectam proiectul și indicatorii de performanță. Iar acești indicatori spun că gunoiul care se colectează din gospodării trebuie să meargă într-o stație de colectare-selectare și transfer, iar de aici gunoiul pleacă selectat și compactat. Ceea ce înseamnă că duceam o cantitate mult mai mică de gunoi la Girov, față de cât ar fi fost dacă am fi transportat noi de aici acolo (??? – n.n.)
În situația asta, noi, neavând o prerogativă legală, trebuia să plătim automat transportul, plus taxa de groapă de gunoi către Consiliul Județean. În mod automat, aceste două costuri ar fi escaladat prețul gunoiului la Roman și prețul gunoiului la populație. Noi ce am urmărit prin această variantă, a gropii de gunoi intermediare? Să se finalizeze licitația – începută și întreruptă – pentru stația de colectare și transfer. În momentul acela, noi începem ruta și mergem cu gunoiul la stație, iar, ulterior, alocăm, anul viitor, bani de la buget și transportăm în timp și groapa asta intermediară. Problema e în curtea Consiliului Județean și ei trebuie să rezolve odată cu licitația, fiindcă apar niște ambiții… și cu ambiții nu se câștigă».
Ideea principală și dorită de toată lumea, mai puțin de oamenii simpli din Roman era să se dea bani de la buget pentru trasportul gunoiului depozitat de o firmă particulară, care știa și s-a angajat să ducă gunoiul la Girov. Și care, spun cei care se ocupă cu așa ceva, a încasat bani pentru acest serviciu.
Iulie 2016, Mesagerul de Neamț, Dan Manoliu, pe atunci vicepreședinte al Consiliului Județean, cu replică la adresa dlui Leoreanu:
«Se preferă depozitarea la groapa intermediară. Iar eu declar public, ca să știe cetățeanul, că această goapă nu va putea fi închisă cu pământ, cum a fost cealaltă, pentru că este caz penal! Este clar prevăzut în contract: gunoiul va trebui scos din groapa asta și transportat la Cordun, pentru sortare… Ori, pentru asta, 2 milioane de lei va costa numai transportul!… Acum, deci, gunoiul se compactează, ceea ce costă. Va trebui scos de acolo, dus la Cordun, sortat, compactat din nou… Va costa romașcanii mult mai mult decât dacă se ducea gunoiul la Girov încă din luna iunie a anului trecut, de când funcționează depozitul».
Ianuarie 2017. Mesagerul de Neamț constata că nu s-a schimbat nimic în situația depozitului neconform de la Roman, Rossal i-a dat în judecată pe cei cu care considera că are litigii, ca să prelungească perioada de interimat și să nu ducă gunoaiele la Girov:
«La Roman, gunoaiele se depozitează într-un depozit declarat neconform de Garda de Mediu, care a constatat depășirea capacității, a termenului de depozitare și faptul că nu se transportau gunoaiele la Girov. Garda a dat amendă și a dispus închiderea depozitului. Evident, cei de la Rossal au contestat și se tot judecă. Între timp, continuă activitatea, ba, mai mult, câștigă licitații pe bandă rulantă, ca niște parteneri de bună credință ai județului, prietenoși cu mediu și preocupați de el. Că situația de la Roman sfidează legea și bunul simț am mai scris. Ce lege este aceea care permite depozitarea în continuare a deșeurilor, deși s-a depășit capacitatea și s-a ieșit din autorizație? Poți contesta orice măsură, te judeci, dar să continui activitatea, încasând bani de la primării, și să nu duci gunoiul în depozitul central pare o sfidare, din toate punctele de vedere. Iar primarii care au contract cu Rossal sunt parte, la rândul lor, la această flagrantă încălcare a unei legi, sub acoperirea unei acțiuni judecătorești. În altă ordine de idei, o asemenea speță ar trebui judecată în regim de urgență, având în vedere inclusiv pericolul pentru mediul înconjurător».
Octombrie 2017. Lucian Micu, noul primar al muncipiului Roman:
«În acest moment, noi ne aflăm într-un litigiu comercial cu societatea Rossal, care ne-a acționat în instanță. Ei cer să le achităm contravaloarea transportului gunoiului către depozitul de la Girov. Am avut cu dânșii niște discuții preliminare, dar nu am putut ajunge la un acord, instanța va decide în cele din urmă. Noi știm că, potrivit autorizației de mediu – care, ne-au spus cei de la Rossal, este valabilă până în 2019 -, titularul ei este obligat să aducă terenul la starea inițială, iar, după aceea, noi, Primăria, avem alte obligații, pe care ni le asumăm. Am insistat ca, din 1 aprilie, să fie sistată depozitarea în acel depozit. Acum nu putem decât să așteptăm decizia instanței».
În discuția cu dl. primar, au fost amintită și cauza de fond a situației de la Roman: întârzierea dării în folosință a depozitului intermediar de la Cordun.
Întrebări ajutătoare pentru juriștii Primăriei Roman implicați în proces:
- În tariful perceput de Rossal era sau nu inclus transportul spre un depozit conform, din moment ce se știa că trebuie să aducă terenul la starea inițială?
-
Pentru a i se plăti transportul gunoiului, societatea Rossal a dat în judecată numai Primăria Roman sau și alte entități cu care a avut contract și al căror gunoi a fost depozitat în groapa respectivă?
Valentin BĂLĂNESCU