Într-o postare pe contul său personal, Ionel Arsene dă un semnal important în legătură cu ceea ce se întâmplă la Teatrul Tineretului. Mesajul este foarte clar și nu lasă loc de interpretări. După festival se vor face evaluări și anumite inițiative ale actualei directoare vor fi stopate.
“Am constatat cu surprindere că, în loc să ne bucurăm de festivalul de Teatru de la Piatra Neamț, o tradiție în excelență, discuția în spațiul public s-a mutat pe cu totul alte subiecte, din motive care nu țin nici de ceea ce reprezintă Teatrul Tineretului în arta teatrală românească, nici de scopul pentru care s-au depus eforturi pentru ca această tradiție să fie continuată.
Fără a intra în detalii, care mi se par de prisos în aceste momente, vreau doar să precizez că un simbol al unei comunități nu poate fi înlăturat prin voința unei persoane.
Teatrul Tineretului, pentru care Consiliul Județean Neamț s-a îngrijit să primească finanțarea necesară Festivalului, un reper cultural nu doar pentru comunitatea nemțeană, ci pentru întreaga scenă românească, are ca simbol recunoscut “Zburătorul”.
Inițiativa managerului TT, de a schimba, de a stiliza într-un fel care scapă simplei înțelegeri a publicului larg și restrâns acest simbol, a fost o decizie unilaterală, care nu s-a luat cu prealabila consultare a finanțatorului și pe care, personal, o consider cel puțin pripită.
Am luat act de inițiativa domnului consilier județean Cornel Agăleanu, care a lansat o petiție pentru salvarea acestui simbol al TT și apreciez modul constructiv de a discuta public o problemă a comunității.
Este un semn că lucrurile importante ne pot apropia.
Îi asigur pe toți cei care iubesc Teatrul Tineretului, în spiritul și ideea lui, că voi fi alături de ei și, atunci când vor exista derapaje, voi reacționa și, categoric, le vom stopa.
De asemenea, vă asigur că toate cheltuielile făcute la festival vor fi analizate, dar până la momentul analizelor care va veni, inevitabil, îi îndemn pe toți iubitorii teatrului să ne bucurăm de cele câteva zile de festival și să apreciem arta adevărată.
Managementul face subiectul altor discuții, ulterioare.”