Update 1 : Chiar dacă materialul citat face trimitere spre Dan Andrușcă, este important de precizt că RANN se afla într-o situație extrem de dificilă și până la venirea acestuia la conducere și că în nici un caz nu i se pot imputa nereguli din perioada anterioară numirii sale în funcția de director, care s-a produs la ceva timp după alegerile din 2012. Mai mult decât atât, Dan Andrușcă a susținut de mai multe ori că a descoperit mai multe nereguli în activitatea regiei și a atras atenția ministerului de resort asupra acestora, cerând chiar el intervenția organelor de anchetă. Un element extrem de interesant al anchetei îl poate reprezenta implicarea în activitatea de destructurare a regiei a unei firme controlate de președintele Camerei de Comerț și Industrie Timiș, dl. Georgică Cornu. Evident că este un subiect de urmărit.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis, luni, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) și contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 – 2013. Pentru judetul Neamt demersul ministrului este foarte important știută fiind apetența unor nemțeni pentru afaceri în domeniul energiei. Cu puțin timp în urmă, o decizie a ministrului, îl arunca din fotoliul de director al RAAN pe târg-nemțeanul Dan Andrușca, fost consilier local de Târgu Neamț, apoi propulsat pe linie politică direct în funcția de consilier al secretarului de stat în Ministerul Economiei, controversatul om de afaceri ieșean Maricel Popa, cel care este cunoscut drept mâna dreapta a ministrului PSD, Constantin Niță. Motivul oficial al demiterii sale l-a constituit salariul. Acum, în urma intervenției ministrului, putem vedea și motivul neoficial: situației din ce în ce mai grave în care se află compania. Potrivit presei centrale, Răzvan Nicolaescu a făcut acest demers datorită importanței respectivei regii în contextul politicii guvernamentale de asigurare a independenței energetice a României. Psnews.ro a publicat un material detaliat:
”Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis, luni, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) și contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 – 2013, informează agepres.ro
Prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunțării acestor contracte depășește șapte milioane de euro, conform concluziilor raportului Corpului de Control. ‘Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depășește orice imaginație. Am speranța ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-am transmis astăzi. Creșterea performanței companiilor de stat și stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. RAAN se află în insolvență din septembrie 2013.
La momentul intrării în insolvență, nivelul total al datoriilor era de 680 de milioane de lei, iar, de atunci și până în aprilie 2014, s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente înainte de insolvență, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei a fost de 400 de milioane de lei anul trecut, mai informează aceeași sursă.
Într-o conferință de la mijlocul lunii aprilie, Nicolescu a precizat că a solicitat primului-ministru să supună atenției Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) deciziile privind viitorul RAAN, care este o societate de interes strategic.
”Am elaborat un plan de măsuri care vizează eficientizarea, restructurarea RAAN și un plan de perspectivă, pe care le vom transmite în cursul acestei zile sau mâine primului-ministru, Victor Ponta, și vicepremierului Gabriel Oprea, care asigură coordonarea pe tot ceea ce înseamnă chestiuni de securitate națională, pentru că RAAN este o regie de interes strategic. Din acest motiv, credem că se impune o discuție privind viitorul acestei societăți la nivelul CSAT. De aceea, transmitem această notă și sugestiile noastre privind RAAN cu rugămintea de a le supune atenției CSAT”, a spus ministrul.
În aceeași conferință, Nicolescu a anunțat că l-a demis pe administratorul special al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Dănuț Andrușcă, din cauza situației din ce în ce mai grave în care se află compania, și l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.
Dănuț Andrușcă este consilerul secretarului de stat în Ministerul Economiei, controversatul om de afaceri ieșean Maricel Popa, cel care este cunoscut drept mâna dreapta a ministruluis PSD, Constantin Niță.
Până la intrarea lui Andrușcă în administrația centrală, acesta a activat în mediul privat, ocupîndu-se de firma sa Ulprod. Societatea a fost înfiintată în 1994, are sediul în Târgu Neamț și este specializată în fabricarea de mobilier și de articole de cauciuc, pe care le produce în fabricile din comuna Vînători-Neamț.”
Mai multe despre subiect a scris mesagerulneamt.ro aici.