Un om, care abia dăduse viață, și-a pierdut viața pe un pat de spital, așteptând să vină un cardiolog. Acel cardiolog, controversat atât în interiorul sistemului, cât și în afara lui, a fost până acum doar subiectul ”unor discuții”, după cum ne-a declarat dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.
”Eu nu vreau să o apăr pe d-na dr. Chetreanu, dar au apărut niște comentarii, care nu au niciun fel de documentație la bază. Că a lucrat ca infirmieră și ca asistentă în timpul facultății , ca să se poată întreține, eu consider că este un lucru meritoriu. Lucra noaptea și ziua mergea la cursuri”.
Întrebat dacă actele de studii ale dr. Chetreanu (diploma de absolvire a facultății și foaia matricolă) se află la Colegiul Medicilor Neamț, dr. Koszeghi a confirmat, însă nu a dezvăluit nota la licență: ”Nota contează mai puțin, la licență contează dacă ești admis sau respins”. Nu putem decât să respectăm punctul de vedere al d-lui doctor, deși avem convingerea că, dacă nota de licență a dr. Chetreanu era 10, nu ar fi avut nicio rezervă în a o face publică.
Revenind la subiectul reclamațiilor, l-am informat pe dr. Koszeghi că tocmai ne aflăm în posesia uneia, datată februarie 2015, care tocmai demonstrează că la adresa dr. Chetreanu au fost mai mult decât ”discuții” între colegi, așa cum susține dumnealui. Reclamația a fost depusă de Ana Apetrei, care și-a internat mama, cu insistențe, în secția de cardiologie, pentru că nu mai putea respira și nu se putea ține pe picioare. Dr. Chetreanu i-a spus că are anemie și ciroză. Noaptea, femeia a murit, dar familia n-a fost anunțată.
”Necropsia s-a făcut pe 5 februarie, iar în urma acesteia am aflat că mama a murit din cauza unui infarct și mai suferise unul înainte”, a scris Ana Apetrei în reclamație. ”De ce dintre toți medicii care au consultat-o pe mama mea, nimeni nu și-a dat seama de gravitatea situației ei? Cum se poate muri atât de ușor și repede, în anul 2015, într-o secție de cardiologie, bine utilată și modernizată, de o insuficiență cardiacă? Cât timp ar mai fi trebuit să treacă pentru a fi anunțată familia, dacă au trecut 3 ore și nimeni nu a fost anunțat? Când voi afla exact de ce a murit mama, având în vedere că d-na dr. Chetreanu a contestat opinia mediciului legist într-un interviu acordat unui post de televiziune? Îmi pun speranța că toate întrebările mele vor avea un răspuns cât mai curând posibil”.
Nici astăzi, după aproape 3 ani, Ana Apetrei n-a primit niciun răspuns de la Colegiul Medicilor. A primit, însă, în această vară, răspuns de la Parchet și referatul cu propunerea de clasare, promovată de Poliția Piatra-Neamț.
Și dacă multă lume trăiește cu convingerea că forul care ”face dreptate” în cazurile de culpă medicală este Colegiul Medicilor, ei bine această instituție, după cum ne-a lămurit președintele ei, se ocupă mai mult cu ”aspectele profesionale”. Forul care se ocupă cu ”aspectele penale” este Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis de la nivelul DSP Neamț. O comisie din care face parte și dr. Iosif Koszeghi. Acestei comisii a încercat să i se adreseze Ana Apetrei, însă a renunțat după ce dr. Daniela Marcoci, care era atunci președinte, i-a spus că reclamantul trebuie să plătească expertiza. Cam 1000 de euro. Așa este și acum. Numai că acum, lista de experți nu este actualizată.
”Noi, ca for județean facem niște propuneri la comisia superioară de la București ia decizia”, a precizat dr. Koszeghi, în calitatea sa de membru al Comisiei de malpraxis. ”Propunerea nostră se face în baza unei expertize, încă deocamdată nu am intrat în posesia listei actualizate, am discutat acest aspect în comisie, am trimis solicitare la București, dar încă n-am primit răspuns”.
Cazul Geanina Sechel a răscolit altele mai vechi, pe care medicii deja le-au uitat. Le țin minte, însă, familiile care încă își plâng morții.
”Eu sunt curioasă dacă după moartea fetei se va schimba ceva”, ne-a declarat astăzi, după 3 ani de suferință, Ana Apetrei. ”Cred că toți mizează pe faptul că omul, care este furios și vrea dreptate, va obosi la un moment dat! Și-l plimbă dintr-o parte în alta, ani la rând. Eu am înțeles târziu, că nu mă lupt cu dr. Chetreanu, care nici n-a vrut s-o interneze pe mama inițial, ci mă lupt cu un sistem întreg. Un an de zile am trecut pe lângă spital și nu puteam ridica ochii, pentru că nu voiam să văd fereastra salonului în care a murit. O asistentă a descoperit dimineață, pe la 6, iar dr. Chetreanu a mai făcut un ultim circ, a sculat toată secția și a început resucitarea. Mama era moartă cine știe de cât timp.”