La fel cum pe profesorul Alexandru Mironov îl leagă de Piatra Neamţ o amintire foarte specială din 1989, anume căderea Zidului Berlinului, pe care a ascultat-o la Radio Europa Liberă, pe 9 noiembrie seara în casa fostului director de la ITA, alături de oameni dragi, şi trupa Holograf a marcat o întâmplare de poveste. Ultimul lor spectacol sub regimul comunist s-a ţinut la Casa de Cultură pe 21 decembrie. Următorul, pe 22, programat la Bacău, n-a mai avut loc din motive lesne de înţeles, deşi astăzi suntem tentaţi să zicem că ar fi meritat ţinut.
În acest an, Holografii au venit la Târgul de Crăciun exact cu o zi mai devreme de împlinirea a 28 de ani de la acel spectacol istoric. Anii au trecut şi peste ei, şi peste oraş, Casa de Cultură e o ruină ruşinoasă păstorită de sindicatele fără ruşine, însă publicul lor statornic parcă a întinerit. Cumva ca un semn sensibil al întâmplărilor fericite şi frumoase legate Piatra Neamţ, noul lor manager este Cristian Stan, nimeni altul decât soţul minunatei actriţe Sabina Brânduşe de la Teatrul Tineretului.
Şugubăţ, cum îi place să fie şi cum îl prinde de minune, Dan Bitman a rememorat pentru Mesagerul de Neamţ câteva sentimente din acele zile de decembrie: „Aici ne-a prins Revoluţia. Cu o zi înainte, în dimineaţa zilei de 21, când îmi lustruiam automatul…, nu, când mă uitam pe fereastră, ţin minte că am văzut un cer roşu aprins. Soarele tocmai răsărise şi plafonul norilor era foarte aproape de pământ. Am zis, aoleu, se întâmplă ceva! Am presimţit toţi că e gata. Stăteam la hotelul de peste drum de Casa de Cultură şi simţeam că oamenii erau într-o stare de tensiune sporită.” Spectacolul a fost unul minunat şi, în ciuda poveştilor inventate peste ani, nu a fost tulburat de nimeni. „Nu, n-am simţit că Securitatea ar fi fost cu ochii pe noi. Nu noi eram problema atunci. Cred că se dădeau ultimele ordine. Că iese acolo un domn Iliescu, nu ştiu dacă-l cunoaşteţi… Erau alte probleme, Holograf erau mici copii pe vremea aia. Eu aveam 27 de ani”, măturiseşte Dan Bitman râzând cu poftă. După care completează: „Am plecat în mare viteză pe 22 şi am ajuns la Bacău unde aveam spectacol programat. Oamenii ne întrebau de ce nu ţinem spectacolul, că nu s-a întâmplat nimic la ei. Era o doamnă acolo la casierie şi i-am spus <<Doamnă dragă, e Revoluţie, dacă nu ştiţi. Plecăm mai departe, anulaţi spectacolul>>.”
Natural aproape, s-a ajuns la întrebarea dacă spectacolul lor de miercuri seară ar prevesti ceva. Răspunsul în stil Bitman – „Nu, e totul aranjat, e totul vorbit. Nu ies taximetriştii să ocupe Piaţa Revoluţiei? Da, încă n-au şenile…” – i-a amuzat în special pe tinereii care au schimbat prefixul, Edi Petroşel (60 de ani), Tino Furtună (62) şi Mugurel Vrabete (62). Romeo Dediu, care la Revoluţie avea 25 de ani, nu se mai pune la socoteală. (Mesagerul de Neamţ)