Lucrările în secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt sistate în această perioadă, iar contractul se apropie de sfârșit. Scadența termenelor contractuale nu înseamnă și finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare.
Dr. Suzana Constantinescu, șefa secției, spune că ”lucrările executate să zicem că sunt la un sfert”. Iar ce s-a lucrat s-a lucrat bine, dar ”după un proiect care n-are nimic de-a face cu circuitele și spațiile de care avem noi nevoie”.
Aspectul a fost semnalat deja de medicul șef de secție, după cum vă puteți reaminti aici.
Din cele trei pavilioane ale secției, este gata doar Urgența, cu triajul și terapia acută, cu spălătoria amenajată la subsol, care au și fost date în folosință în luna octombrie (după cum vă puteți reaminti aici), în vreme ce celelalte două tronsoane, corpurile de clădire cu 2 și 3 etaje, unde urmează să fie amenajate celelalte compartimente, sunt abia începute la interior. Partea și mai deranjantă este că dotările și mobilierul, care au ajuns cu întârziere, corespund doar în parte cu cerințele de pe secție. ”O parte din dotări sunt total nepotrivite pentru o secție de pediatrie: avem aceste paturi de terapie intensivă, care sunt pentru adulți, nicidecum pentru copii, nicidecum pentru Terapie Acuți. Pătuțurile mici nu sunt conforme, au aceste șuruburi, din plastic, care oricând se pot rupe, este total neadecvat acest mecanism. Paturile de consultații sunt mult prea sofisticate și n-au nicio legătură cu secția noastră.
Incubatoare – ce să facem cu incubatoare, să zicem că păstrăm unul, poate va fi vreodată nevoie pentru un nou-născut… dar 6 incubatoare?! Saloane înguste și hol larg, aici în mansardă. Saloane înghesuite, cu multe paturi… Or, noi avem nevoie de saloane boxate, adică o rezervă cu un pat mare pentru mamă și un pătuț pentru copil. Așa este proiectul, inclusiv pentru Reanimarea noastră: din saloane mici, boxe, au făcut un salon mare, cu 3-4 paturi, ceea ce face aproape imposibil cazarea copiilor în funcție de afecțiuni. N-ai cum, unul plânge, unul are pneumonie, unul are diaree, nu am cum să-i cazez în așa fel încât să putem respecta data internării, patologia fiecăruia… Asta este marea noastră nemulțumire! Este în afara oricăror standarde, a oricărui principiu. Dar nu ne-a întrebat nimeni, nimic, niciodată”.
Medicul șef al Pediatriei a semnalat în mai multe rânduri, nu doar verbal, ci și în scris, neajunsurile din acest proiect. ”M-am trezit cu un astfel de proiect, plin de bazaconii, am făcut referat de fiecare dată când am mai descoperit o bazaconie. Inclusiv când a venit mobilierul am făcut referat! S-a dovedit că cine a făcut proiectul și dotările n-a avut nici cea mai mică idee despre ce înseamnă o secție de pediatrie, cu terapie pentru acuți, nu «supraintensivă» de adulți! Eu am informat mereu conducerea, de câte ori a fost cazul, dar se pare că și legile sunt proaste”.
Situația nu poate fi remediată acum, ci abia când se încheie contractul și, așa cum declara managerul interimar ieri, cu o zi înainte de a intra în libere, este nevoie de o nouă expertiză, o nouă evaluare a lucrărilor suplimentare ce se impun de (re)făcut. Însă ”documentația a fost scoasă la licitație, dar, până la Crăciun, nu s-a înscris nimeni, așa că, acum, în luna ianuarie, vom scoate din nou la licitație”, a precizat dr. Cristina Iacob Atănăsoaie. Șefa Pediatriei completează și spune că ”Acum se caută o portiță legală, altfel ne trezim cu DNA-ul! Dar nici nu puteam refuza mobilierul, că aveam nevoie. Însă am făcut sesizarea către manager, către Consiliul Județean… Toată lumea știe, toată lumea este de acord că lucrurile sunt așa cum le spun eu, dar se caută soluții legale, fiindcă, din nefericire, ne lovim de legi prost făcute, care nu-ți permit inclusiv nici să faci modificări în acest proiect. Asta înseamnă costuri suplimentare și cine și le asumă?! Constructorul n-are nicio vină, lucrează, conform legii, după proiect. Nici măcar nu știu când reia lucrările, nu-mi spune nimeni, eu sunt doar un beneficiar care se trezește, pas cu pas, cu tot felul de… lucruri. Noi doar muncim aici, în condițiile date, comasați pe niște saloane total improprii și insuficiente, încercând să facem față și să mulțumim pe cât mai multă lume”.
Dr. Constantinescu mai spune că, pe lângă sesizările făcute de-a lungul timpului, a prezentat și soluții, dar ”se pare că nu pot fi, legal, puse în practică”.
Pe holurile pavilionului dat în folosință stau alături piese nou primite și încă înfoliate, cum este un cărucior de adulți, și altele, mai vechi, la care se va renunța, și unele nouțe, primite ca donație, extrem de utile și perfect funcționale, anume destinate unei secții de Pediatrie, după cum poate constata chiar și un neavizat.
Și rămâne speranța tuturor că se va găsi rapid o soluție, mai ales că Pediatria este una din cele mai solicitate secții și mai ales că acreditarea Spitalului Județean a impus anumite condiții, care nu pot fi încălcate nici măcar printr-un proiect strâmb. (C.I.)