Un grup de 15 elevi pasionați de științe și de un mediu curat, împreună cu doi profesori ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” (CNCH) din Piatra Neamț se află, zilele acestea, în Mosbach, Germania, unde începe prima etapă a unui nou proiect Erasmus+. Este prima întâlnire, cea de pregătire a proiectului, la care participă elevi și cadre didactice din România, Marea Britanie, Germania și Grecia, intitulat “Bioplastics: The Future of Food Packaging?” și care se derulează în perioada 2017-2019.
Noul proiect îl continuă pe cel precedent (SELFY), axat pe pericolele care amenință mediul, calitatea vieții, planeta Pământ. Pornind de aici, tocmai ideea proliferării deșeurilor non-degradabile, din plastic, care afectează grav și pe termen lung mediul, constituie acum tema centrală a noului proiect CNCH, prin care se caută o soluție pentru eficientizarea resurselor, prin reducerea deșeurilor și a situațiilor în care hrana devine perisabilă din cauza lipsei ambalajelor corespunzătoare. Elevii de la „Calistrat Hogaș” de la specializări matematică – informatică și științe ale naturii își vor folosi cunoștințele și vor studia despre utilizarea deșeurilor vegetale la producerea de materiale plastice biodegradabile, ce ar putea fi folosite în locul ambalajelor de plastic. Proiectul presupune și descoperirea unor metode de obținere a unor noi materiale biodegradabile, multifuncționale, cu sprijinul specialiștilor de la Universitatea din Mosbach, parteneră cu Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA.
După reuniunea pregătitoare, din perioada 22-28 ianuarie, din Germania, mai sunt prevăzute 4 reuniuni de proiect, vizitarea companiilor de producție a bioplasticului în cele 4 țări, ateliere internaționale cu specialiști din domeniu, crearea de site-uri și bloguri proprii, prezentarea rezultatelor – mult-așteptatele ambalaje biodegradabile pentru produsele alimentare – către o companie producătoare de bioplastic din Londra și alte activități.
Echipa CNCH este formată din elevi din clasele IX-XII de la profilul real, specializările matematică-informatică și științe ale naturii (Theodor Nichifor, Alexandra Pintilie, Vlad-Nicolae Gubendreanu, Maria Păvălău, Mălina-Ioana Cojocaru, Andreea Mitroi, Felix Halbedel, Rareș Miron, Alessia Cazan, Carla Balan, Jennifer-Cristina Ouatu, Nechita Viviana Budiş, Ana-Andreea Stah, Natalia Lupu, Maria-Iuliana Ciocârlan) și doi profesori (Nadia Cîrcu și Camelia Smaranda). Gazda liceenilor pietreni este școala „Augusta Bender Schule” din Mosbach. Elevii parteneri lucrează în grupe internaționale și decid ce vor crea după consultarea mostrelor pregătite de specialiștii Universității din Mosbach și folosind materialele furnizate pentru obținerea produsului. În proiect, planul de activităţi se armonizează cu un plan de afaceri care la finalul întâlnirii va fi jurizat de prof. dr. Hubert Speth de la DHBW Mosbach.
Proiectul demarat acum de CNCH se bucură de finanțarea Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. (C.I.)