De curând, au început să circule, iar, cu titlu de mare mare noutate, documente privind persoane publice din județul Neamț și legătura lor cu Securitatea dinainte de ’89. Fără să spună clar ceva – vreo acuză, vreun reproș, poate chiar vreo condamnare morală -, dar sugerând că respectivii au fost colaboratori ai temutului serviciu și că asta ar fi explicația pozițiilor oficiale pe care le au acum. Sigur, în contextul celor trei decenii trecute de la Decembrie ’89 și a iluzoriului în care s-a dus toată vânătoarea de vrăjitoare a foștilor securiști și a foștilor colaboratori ai Securității, momentul 2018 poate părea tardiv în devoalarea tuturor acestor personaje care, acum, sunt în puncte cheie ale aparatului administrativ-politic-economic al țării. La fel de adevărat este că un popor care nu-și cunoaște istoria și nu-și recunoaște greșelile e condamnat să le repete.
Ce surprinde acum, în tot vuietul produs de revigorarea subiectului Securitate și securiști, este că toți cei care sunt vizați de ”noile dezvăluiri” au primit, de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, adeverințe care atestă că ”nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securității”. Desigur, se poate reține în acest sens bancul celebru cu studenta care, sătulă să fie insultată de profesorul său, îi prezintă acestuia un certificat medico-legal care atestă că e virgină, iar distinsul i-l înapoiază cu un răspuns sec: ”E cu data de ieri!”.
Revenind la documentele care sunt livrate în această perioadă prin mass-media, între ele există și un alt punct comun: se referă la perioada când împricinații erau elevi de liceu. Asta arată că racolarea/ recrutarea se întâmpla frecvent în unitățile de învățământ, că ofițerii de securitate căutau colaboratori de mici, să-i crească și să-i educe după chipul și asemănarea. Erau folosite și fructificate slăbiciunile unor elevi care mai săreau gardul și mai șterpeleau ceva, mai făceau un schimb de valută, care erau entuziasmați când cineva le promitea că vor fi spioni care își vor apăra patria de amenințări externe sau, pur și simplu, erau dispuși să coopereze, din teribilism ori prostie.
Cert e că acest gen de elevi, atent selectați de recrutori, se dovedesc acum oameni cu acces la funcții publice înalte. Doi din cei vizați de mesajele respective sunt deputatul Viorel Stan și prefectul Vasile Panaite.
Ambii au adeverințe care atestă, negru pe alb, că nu se poate consemna în dreptul lor calitatea de colaborator sau lucrător al Securității. A lui Stan este din martie 2017, a lui Panaite e din 2008.
* Eduard/Edmond raporta de la practica de producție
În cazul fostului primar de Dragomirești, actual prefect de Neamț, lucrurile par destul de simple. Vasile Panaite era elev la Liceul de Chimie din Piatra Neamț, probabil în ultimul an, și a fost recrutat în scopul încadrării informative.
Avea 17 ani și zece luni când a semnat angajamentul. A primit numele conspirativ ”Eduard” sau ”Edmond”.
CNSAS a identificat o singură notă informativă furnizată de Vasile Panaite, care făcea referire la practica de producție făcută de elevii liceului.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2018/03/cnsas-vasile-panaite-1.pdf
Nimeni nu poate spune dacă au mai fost și alte note și, foarte important!, nu se precizează când s-au încheiat relațiile dintre Securitate și Vasile Panaite. Se poate presupune că atunci când a fost desființată Securitatea, dar nu garantează nimeni. După cum nimeni nu poate spune dacă relațiile au continuat cu oamenii ei și după acest moment.
* Prefectul de Neamț, Vasile Panaite, nu a dorit să declare nimic pe acest subiect.
* Dănuț Ciubotaru a dat note informative, dar nu e colaborator în sensul legii
Sub numele Dănuț Ciubotaru a fost recrutat fostul inspector școlar general, actualul deputat Viorel Stan, pe când era elev la Liceul Teoretic nr. 2 Roman. Avea 17 ani și cinci luni și a semnat un angajament urmare a acțiunii de recrutare a securității. Pe perioada stagiului militar, efectuat la UM 01634 Cîmpulung Muscel, a fost preluat de organele de contrainformații, apoi, în perioada facultății, la București, la Facultatea de Tehnologie Chimică, a fost reînregistrat. După transferul la Iași, a fost preluat de Inspectoratul Județean din acest județ, tot pentru supravegherea informativă a colegilor. În momentul încadrării ca profesor la Liceul Industrial nr. 3 din Roman a fost reactivat, până în 24 septembrie 1989, când a devenit membru de partid.
* ”Eu nu am primit nicio comunicare oficială pe acest subiect. În momentul când voi primi, voi analiza dacă este cazul să formulez o contestație” – Viorel STAN.
În adeverința eliberată de CNSAS sunt publicate și părți din trei note informative: ”Sursa informează că în urma majorării prețurilor la diferite produse agroalimentare, în cadrul rândul cadrelor didactice s-au făcut diferite comentarii, în sensul că se așteptau la o scumpire mai mare a unor produse, dar că totul este bine, dacă se vor găsi de toate felurile de produse pe piață. Comentarii mai aprinse au fost cu prilejul măririi contribuției la căminele pentru copii. Astfel, inginerul P. a afirmat că e prea mare scumpirea, se depășește compensația dată la alocația pentru copii și despre acest lucru nu s-a amintit nimic public, cum s-a făcut pentru celelalte majorări de prețuri”.
”Sursa informează că profesorul de geografie I. M. este un profesor bine pregătit profesional, fiind unul dintre profesorii considerați buni la nivelul municipiului. În societate este un bun tovarăș, glumeț, când este bine dispus. Unele observații cu privire la sistemul de aprovizionare cu alimente, pe care le face, colegii le pun pe seama problemelor familiare, cu care se confruntă, neluându-l în serios”.
Concluzia celor de la CNSAS este că ”elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a și b. din Ordonanța de Urgență a Guvernului (…) astfel domnul Stan Viorel (…) nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2018/03/cnsas-viorel-stan.pdf
* 17 ani, vârsta de aur a recrutărilor
În lipsa altor documente lămuritoare, certificatele de la CNSAS trebuie luate de bune. Astfel de adeverințe, care vorbesc despre apartenența la rețele informative, au primit și alți politicieni din Neamț. În dreptul unora se menționează că au avut dosar, dar că s-a distrus la Revoluție, cum este cazul lui Ionel Arsene, care, și el, avea tot puțin peste 17 ani când se presupune că a intrat în legătură cu Securitatea, lucru pe care l-a negat vehement și a precizat că va demisiona din toate funcțiile dacă se va dovedi că a colaborat cu instituția în cauză. În aceeași situație sunt unii primari pe funcție, foști primari, funcționari publici, consilieri etc. Fostul primar de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a primit și el adeverință de ne-colaborator, chiar dacă doi din membrii CNSAS au făcut opinie separată în cazul său, considerându-l pe Ștefan un ”colaborator zelos”.
Ca un modus operandi, se distinge faptul că ”grupul țintă” au fost tinerii de 17-18 ani, vârstă la care sunt ușor de manevrat, mai ales dacă și vor să fie. Securitatea racola în școli elevi și profesori, deopotrivă, și colecționa note informative despre orice, chiar și despre practica productivă. Categoric folosea metode științifice de lucru, dovadă fiind funcțiile publice de azi în care au ajuns informatorii lor de ieri.
Dana OSTAHIE
2 comentarii
Bravo!
Savuros! iata cine face legile si cine le aplica !!!