A XII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, desfăşurată marţi seară la Sala Mare a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Capitală, a intrat de câteva ore cu adevărat în istorie şi este marcată de triumful năucitor al filmului ”Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului pietrean Daniel Sandu. Din cele 15 nominalizări, a câştigat la opt categorii, obţinând şi cele mai importante premii, respectiv pentru cel mai bun film (i-a revenit producătoarei Ada Solomon), cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu (Daniel Sandu) şi cel mai bun actor în rol principal (Vlad Ivanov). S-au adăugat premiile pentru cea mai bună imagine (George Dăscălescu), cel mai bun actor în rol secundar (Ali Amir), pentru tânără speranţă (Ştefan Iancu) şi un al treilea trofeu al galei în palmaresul lui Daniel Sandu, pentru cel mai bun debut.
În povestea filmului, publicată în septembrie anul trecut sub titlul ”Daniel Sandu, regizorul de Piatra”, sugeram că, după ce Vlad Ivanov l-a interpretat pe părintele Ivan, ”Iubiţi credincioşi!” nu va mai suna niciodată la fel din gura unui preot. Până la confirmări sau infirmări dinspre sectorul lor de activitate, Ada Solomon a închegat variaţiuni pe această temă în discursul de acceptare a premiului. Nu se vor uita uşor. A înlocuit credincioşii cu cine a considerat mai bine de cuviinţă, iar inspiraţia a fost de partea ei. Astfel, a reuşit să-i înţepe de minune, într-o construcţie memorabilă, inclusiv pe guvernanţi. N-ar trebui să mire dacă ”Iubiţi credincioşi!” s-a transformat într-un laitmotiv al petrecerilor ce-au urmat.
Varianta ”Iubiţi pietreni!” a fost folosită aproape de miezul nopţii de Daniel Sandu în salutul transmis telefonic celor din oraşul său prin intermediul ”Mesagerului de Neamţ”. Aşadar, ”Iubiţi pietreni, vă transmit şi vă doresc să redescoperiţi mersul la cinema, să mergeţi şi să vedeţi filme, pentru că este un spectacol care nu se compară cu văzutul filmelor la televizor sau pe internet”. Aflat sub formidabila încărcătură a premiilor câştigate, noul Prinţ al filmului românesc a adăugat: ”E seara noastră de bucurie. Nu ştiu acum, nu-mi dau seama, e posibil să fie prima dată când un număr aşa de mare de premii să fie acordate unui singur film. Am bifat tot ce era mai greu. A fost o surpriză foarte plăcută şi pentru mine personal, am câştigat la cel mai bun scenariu şi cel mai bun regizor. Cu atât mai mult trăiesc pentru întreaga producţie, deoarece am câştigat la cel mai bun film, care e cel mai greu premiu. Suntem fericiţi”.
Mesagerul de Neamţ este publicaţia locală care l-a anunţat încă din 2011 pe Daniel Sandu drept cel mai valoros tânăr regizor pietrean de film. Iată prezentarea de atunci: «Se numește Daniel Sandu și e născut în 1977. În 2002, a absolvit facultatea de Regie film din cadrul Universității Media. Din 2003, lucrează ca scenarist și regizor la seriale de comedie (”La Bloc”, ”La servici”, ”Fete cu lipici” – Pro TV, ”Gașca” – Kanal D, ”Nimeni nu-i perfect” – Prima TV). La sfârșitul anului trecut a scris și regizat scurt-metrajul ”Numărătoarea manuală”, produs de Ada Solomon. Imaginea este semnată de George Dăscălescu, soțul Medeei Marinescu. Filmul circulă în festivaluri și a avut premiera în competiția de scurtmetraje a Festivalui de la Sarajevo. Datorită lui Sandu am aflat despre Festivalul degustătorilor de film și artă culinară de la Cetate, patronat de Mircea Dinescu, dar și despre cum e să participi la un Cambridge Film Fest. Între timp, pregătește primul său lungmetraj de ficțiune, cu al cărui scenariu a fost selecționat la Cinelink Sarajevo 2008 și la Ekran Andrej Wajda School Varșovia 2010».
Subiectul şi contextul din 2011 erau cu totul nefavorabile contestatului şi controversatului regizor Andrei Dăscălescu. Marţi seară a dat şi el o lovitură pe cinste, una spectaculoasă în egală măsură, câştigând cu ”Planeta Petrila” premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar.
Până la ora închiderii acestui material, o formă de palmares al Galei era disponibilă aici .
În perioada imediat următoare este de urmărit dacă şi când primarul Dragoş Chitic va descoperi oportunitatea acordării binemeritatului titlu de Cetăţean de Onoare lui Daniel Sandu. Justificarea? Fără justificare, ar spune Nichita Stănescu. Ce este evident nu se justifică. (Viorel COSMA)
Actualizare: Numărul premiilor a crescut la 9!
În cele din urmă, odată cu postarea palmaresului oficial pe site-ul galei a apărut și al nouălea premiu în dreptul „serafimilor”. A fost câștigat de directorul de imagine George Dăscălescu, se numește Premiul RSC și vine din partea Asociației Române a Operatorilor. Este un premiu special care nu se regăsea ca poziție în lista de nominalizări.
END