De ceva vreme suntem intoxicați că în Neamț există o bătălie pe viață și pe moarte, fără menajamente și, mai ales, fără compromisuri între putere și opoziție. Iar actorii principali se străduiesc să joace convingător aceste roluri care nu-i prind deloc, deși ei cred că pot fi nominalizați la premiul cel mare la un festival al filmului politic. În Neamț nu există opoziție, există doar interese iar pe primul plan nu sunt deloc interesele generale. Că tot se laudă și se bat în piept toți politicienii cu asta.
Ședința ordinară din martie a Consiliului Județean este dovada clară a spectacolului de amatori pus în scenă de șefii politicii nemțene, cu concursul consilierilor locali și, să nu uităm, al celor care nu înțeleg jocul, dar îl propagă, interesat sau nu.
Ședința a avut o singură miză, votarea operatorului gunoaielor din zona Roman, pentru care erau necesare și voturile opoziției. Gluma cu mobila pentru doamna prefect nu o trecem la socoteală, ca să nu ducem în derizoriu afacerea cu gunoiul.
Ca să treacă hotărârea, s-au făcut toate presiunile posibile, mai puternice decât orice acuzație de trafic de influență din diverse dosare. S-a ajuns până acolo încât liberalii au luat o hotărâre în Biroul Politic Județean, în care, pe post de factori de presiune, au acționat unii parlamentari de Neamț. Fățiș. Fără să se ferească. Le-au spus consilierilor județeni cum trebuie să voteze, că este o hotărâre politică!
Miza este uriașă, contractul să ajungă la Rossal, societate care are în Roman un depozit de gunoi în afara legii, pe care l-a operat cu complicitatea fostului primar și a unui consiliu local obedient. Ca să transporte gunoiul din acel depozit era esențial să preia gestionarea gunoiului acum în zona Roman. E vorba de mulți bani. Iar de aici încolo greșelile vechi se pot acoperi fără prea multe complicații, romașcanii și nemțenii contribuind la plata gunoiului depozitat din județul Iași sau de aiurea.
Au votat 27 de consilieri pentru, 15 de la PSD, 2 de la ALDE și 10 liberali. Pentru efect la public și pentru a lăsa impresia că încă există o luptă, Florin Hopșa, liderul grupului PNL, și Lucian Pelepco nu au participat la vot. Știind foarte bine că va exista un număr de voturi confortabil ca hotărârea să treacă. În felul acesta, Mugur Cozmanciuc dă un semnal că el nu a girat votul. Rămâne de văzut dacă și cine va crede asta. Liberalul Mihai Stoica de la Târgu Neamț a lipsit, ca să nu supere pe nimeni, că nu se știe când poate reveni USL-ul în joc sau măcar spiritul lui.
Nici Eduard Corduneanu, consilier PSD, nu a participat la vot, deși el este în centrul întregului scandal, fiind șef la Eco Neamț și bănuit, cu argumente din trecut, că este administratorul “în fapt” al operatorului de gunoaie Rossal. Cei doi consileri ai PMP s-au abținut la vot.
După ce “opoziția” și-a făcut datoria, a urmat restul ședinței. Unde nu a trecut rectificarea bugetară, care nu avea nevoie decât de 18 voturi! Pe care PSD-ALDE le-ar fi avut dacă ar fi venit toți consilierii la ședință. A lipsit unul, dl. Andoni, care nu prea are multe în comun cu Consiliul Județean, în afară de o lucrare pe firma proprie la Centrul Militar Județean. În momentul în care a picat rectificarea – nu a intrat cel mai probabil în negocierea cu gunoaiele – au urmat acuzele, opoziția nu votează marile lucrări pentru județ, opoziția hărțuiește și pune frâne, cu un discurs ce amintește de cel al lui Culiță Tărâță din vremea când PSD plus PNL blocau ceva legat de proiect major legat de gunoaie în județ! O fi același, dar cu alte interese, sau sunt chiar aceleași?
Dar puterea, puterea de ce nu și-a asigurat votul? Că doar e liber la negocieri de tot felul, din moment ce, previzibil, pe gunoaie s-au înțeles.
Valentin Bălănescu