Despre familia Corduneanu din Iaşi – sau clanul Cordunenilor, aşa cum îi cunoaște opinia publică – s-au scris multe, de la materiale de presă până la rechizitorii. Capul familiei, Constantin Corduneanu, a acordat un interviu în exclusivitate Mesagerului de Neamț, interviu în care dezvăluie cât e mit și cât e realitate din tot ce se știe sau se crede că se știe despre temuții Corduneni. Puțini știu că sportul e îndeletnicire de familie, mai mult decât o pasiune. Iar Costel Corduneanu a fost sportiv de performanță, la lupte libere, campion balcanic în 1988, vicecampion european în 1992, dublu medaliat cu bronz la Europenele din ’88 şi ’89 și chiar premiat cu titlul de ”Maestru al Sportului”, în 1991. Destăinuirile unuia dintre cei mai temuți români, în cele ce urmează.
* ”Nu ne considerăm interlopi şi ne deranjează când ni se spune aşa”
– De unde vi se trage numele de Clanul Cordunenilor, ”cei care terorizează Moldova”, după cum vă cataloghează o parte a presei?
Eu şi familia mea nu ne considerăm interlopi sau clan. Noi facem parte dintr-o familie de mari sportivi de performanţă, care am câştigat medalii şi locuri fruntaşe la campionate europene şi mondiale, am avut participări la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 şi la Jocurile Olimpice din Atlanta, America. Aşa am ajuns să fim cunoscuţi. Prin sport, nu prin altceva. Eu, fiind mai mare, mi-am făcut un nume de pe timpul lui Ceauşescu. Tot ce era bun pe plan sportiv din provincie luau Steaua şi Dinamo. Pe vremea aceea, ca să apari pe la televizor şi prin ziare era mare lucru. Era o performanţă.
– Vă deranjează când vi se spune Clanul Cordunenilor?
Normal că ne deranjează.
– De ce?
Cuvântul clan provine din istorie şi însemna altceva, dar acum, când spui clan, se interpretează ca fiind ceva urât şi rău. Dacă se spune că faci parte dintr-un clan, automat eşti văzut ca un om rău, fără sentimente şi fără scrupule. Nu este corect să ni se spună aşa. Acum , unii mă văd şi mă respectă ca fost sportiv şi profesor de sport, unii au făcut din ţânţar armăsar şi m-au făcut interlop. Ca să faci pe cineva interlop, trebuie să ai dovezi clare. În multe procese pe care le-am avut, am primit achitare. S-a dovedit că am fost hărţuit de DIICOT, care tot timpul m-a vânat.
”Sunt mândru de mine, pentru că nu am fost ca alţii, să rămân în Occident pe timpul lui Ceauşescu. Nu am trădat ţara. Am fost şi sunt patriot. Puteam să rămân în Occident în perioada 1985-1989. Dar m-am întors în ţară, la familie.”
Îmi iubesc ţara, dar există unele persoane care manipulează românii. România e o ţară bogată, dar cred că e bogată şi sufleteşte.
– Aţi fost, o perioadă bună, şi sportiv de performanţă, cu rezultate deosebite la lupte libere. Aţi primit vreo distincţie pentru activitatea dvs. sportivă?
Am primit titlul de Maestru al Sportului, în anul 1991, la Cercul Militar.
– Aţi primit vreo distincţie din partea vreunei administraţii locale?
Am fost premiat de fostul primar de la Iaşi, domnul Constantin Simirad. Am fost premiat ca Sportivul Anului, pentru că eram, la acea vreme, primul pe Iaşi, pe Moldova şi pe România, ca performanţă. Au fost premiaţi şi ceilalţi fraţi ai mei care au avut performanţe.
Fratele meu Gelu este campion mondial cadeţi-juniori în 1992, a luat locul 7 la Olimpiada din Atlanta în 1996 şi este multiplu campion naţional.
* ”Din Neamţ, îi cunosc bine pe Romică Cojoc şi Gheorghiţă Mararu”
– Care a fost şi care mai e relaţia dvs. cu politica? Ce politicieni aţi cunoscut şi care dintre ei v-a plăcut mai mult?
Nu mă interesează anumiţi politicieni sau politica, în general, dar îmi doresc să fie mai bine în ţara asta. Îmi doresc ca legea să fie egală pentru toţi. Alţii fură un ou şi legea spune că a furat un bou, iar alţii fură un bou şi legea spune că a furat un ou. Nu e corect. Asta nu e lege. L-am cunoscut pe domnul Mazăre, cu care am stat la o pizza, la un suc şi mi s-a părut că a făcut ceva pentru Constanţa. L-am mai cunoscut pe domnul Miron Mitrea. Cel mai bine l-am cunoscut pe Gigi Becali, care a făcut multe pentru sport şi mai ales pentru clubul Steaua, faţă de alţii. Şi a făcut multe şi pentru oamenii necăjiţi, faţă de mulţi alţii care au distrus ţara asta.
– Ce oameni cunoaşteţi din judeţul Neamţ?
Îl cunosc bine pe Romică Cojoc şi pe Gheorghiţă Mararu.
– Aţi avut sau aveţi afaceri în Neamţ?
Nu.
”– Aţi făcut parte din vreun partid politic?
Nu. Am votat cu cine am vrut, dar toţi m-au dezamăgit şi m-au descurajat.
– Dar aţi fost solicitat vreodată să vă implicaţi în campanii electorale?
Da, dar am refuzat.
– Cum aţi fost solicitat?
Să adun oameni, să-i mobilizez şi să-i aduc la vot. Am refuzat, pentru că ştiu urmările.”
– Ce vă spune numele Mararu, Ţâţă, Crăciun, Pinalti?
Ştiu şi eu ce a scris presa, dar nu pot să comentez mai mult. Şi fraţii Mararu au fost sportivi. Ce s-a întâmplat după aceea cu ei, nu comentez. Tâţă este o simplă cunoştinţă şi cam atât. Crăciun la fel, o simplă cunoştinţă. Nu prea am avut de-a face cu el, dar îl cunosc.
– Dar pe Aurelian Vasea Şoric, fostul şef al Poliţiei Neamţ, l-aţi cunoscut?
Nu l-am cunoscut aşa bine, dar ştiu că a fost prieten cu Gheorghiţă Mararu.
* ”Au încercat şi încearcă să fiu informatorul lor”
– Ce vă nemulţumeşte la actuala clasă politică? Cum aţi vrea să arate şi să fie condusă România?
Clasa politică minte şi nu a făcut nimic din 1989 şi până acum, pentru români şi ţara asta. Doar vorbe. Nimeni nu a făcut ceva pentru ţara mea. Trăim cu speranţa. Mi-aş dori ca România să fie condusă de legi drepte şi cine a greşit să fie pedepsit. Să fie dreptate.
”– Care este cea mai mare şpagă pe care aţi dat-o vreodată? Fără nume, doar sumă…
Nu am dat şpagă niciodată.”
– Ce meserie v-ar fi plăcut să aveţi?
Făcând de mic copil sport, mi-am dorit să fiu şi antrenor de lupte libere. Am terminat Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti. Şi am făcut-o pe bune, nu ca alţii, care şi-au cumpărat diplomele.
– Cum este Costel Corduneanu ca tată?
Îmi iubesc foarte mult familia. Gândiţi-vă că am crescut într-o familie cu 12 fraţi şi am fost uniţi de mici. Suntem 9 fraţi şi 3 surori. Am 4 copii şi îi iubesc foarte mult. Încerc să le dau o educaţie, să ajungă şi ei ceva în viaţă. Să le fie bine, să fie liberi şi sănătoşi.
– Ce meserie v-ar plăcea să aibă copiii dvs.?
Să-i văd mari sportivi şi campioni. Să le cânte Imnul României, aşa cum mi s-a cântat şi mie pe podium. Însă… cine ştie? Nu e o regulă ca, dacă un tată a fost un bun sportiv sau antrenor, şi copiii lui să fie la fel. Dar îmi doresc să ajungă să îşi facă un rost în viaţă şi să fie cineva.
– Cum decurge o zi din viaţa dvs.?
La momentul de faţă, o zi din viaţa mea decurge cu multă alarmă. Să vă explic. Am nişte procese care mă ţin stresat şi legat de ele. Din anul 2001, am început să fiu vânat. Au încercat şi încearcă să fiu un informator al lor. Un turnător, un trădător. Însă nu pot să devin aşa ceva. Urăsc trădarea. Şi în Codul penal scrie că trădarea este gravă. Dacă ştiu ceva, ţin pentru mine. Ştiţi cum spune Biblia? Ce ştii ia în mormânt cu tine şi ce face stânga nu ştie dreapta. Aştept ca legea să facă dreptate în cazul meu.
– Regretaţi ceva ce aţi făcut în viaţă până acum?
Regret că am ajuns în situaţii în care nu meritam să ajung. Însă m-au călit psihic şi fizic. Am văzut foarte multe la viaţa mea şi am avut şi suferinţă. Însă am văzut şi lucruri frumoase, am văzut oameni care au trecut peste mari greutăţi, aşa cum am trecut şi eu. Ce nu te doboară te face mai puternic. Pe pământ, cel mai mare duşman al omului este îndoiala, iar cea mai mare calitate este răbdarea.
* ”Am fost prin cele mai dure închisori, nu am fugit ca alţii din ţară, să mă sustrag”
– Ce relaţie aţi avut cu avocatul Vlasov şi în ce relaţii mai sunteţi cu el acum?
A fost avocatul meu şi m-a apărat în procese. A fost un avocat bun. Restul, ce s-a întâmplat după, nu comentez.
– Ce pasiuni are Costel Corduneanu? Ce vă place să faceţi în timpul liber?
Sportul. În timpul liber îmi place să mă plimb în natură. Asta mă linişteşte.
– Când aţi plâns ultima dată?
În viaţă, am plâns de multe ori. Nu de puţine ori, am plâns şi fără lacrimi. Am trecut prin prea multe probleme ca să nu am lacrimi. Am şi eu sentimente şi emoţii.
– Ce spuneţi de recenta lege care a eliberat mulţi infractori din închisori?
În închisori ajung unii care au fost manevraţi de alţii şi unii care ajung pentru că merită. Însă nu există o reeducare a lor. Am fost prin cele mai dure închisori din România şi din lume, unde, până la urmă, am luat achitare. Am avut dosar care s-a judecat 10 ani şi, la final, am primit achitare. Fapta nu există! Vă daţi seama în ce alarmă am stat? Nu am fugit ca alţii din ţară, să mă sustrag. Am avut şi am demnitate şi onoare. Dar unii dintre cei care ies din închisori nu au unde să stea, nu au loc de muncă şi se apucă de ce cred ei că e mai uşor. Unii sunt făcuţi să facă rău, alţii ajung dintr-o întâmplare la închisoare, alţii repetă aceeaşi faptă. Unii îşi revin şi se integrează. Din cauza proceselor mele, presa a început să mă atace. Mulţi dintre ziariştii care au scris urât despre mine au directive de la servicii.
”Trăim într-o ţară de diversionişti, mai rău ca pe timpul lui Ceauşescu. Atunci se ştia de un singur stăpân, dar acum toţi vor să fie stăpâni.”
– Dacă aţi lua viaţa de la început, v-aţi trăi viaţa aşa cum v-aţi trăit-o până acum? Aţi face tot ce ai făcut până acum?
Nu. Nu aş mai trece prin ce am trăit. Mă consider un om modest şi vreau să mă fac plăcut. În viaţa mea, am fost atacat şi trebuia să mă apăr. Ai instinctul de autoapărare. Am trecut prin multe suferinţe şi trădări. Îmi place să fiu un om simplu, că tot cu o lingură mănânci şi tot într-un pat dormi, chiar dacă eşti bogat sau sărac.
De felul meu, sunt credincios. Citesc mult despre religie şi am fost în multe pelerinaje, cum ar fi la Muntele Athos şi la multe mănăstiri. Ultima oară am fost la Vatican. Acum o lună de zile am fost la Muntele Athos. Un loc care te linişteşte, un loc unde te aduni şi vezi altfel lucrurile şi viaţa.
Acum, de Paşti, am dat cadouri unor copii de la Casa de Copii şi, de câte ori am ocazia, fac astfel de gesturi faţă de cei sărmani. Şi asta fac de mulţi ani, mai ales la copiii cu handicap. Ţi se sfâşie inima când îi vezi pe aceşti copii sărmani, pe acei care nu pot mânca singuri, dar m-am simţit şi împlinit. M-am bucurat în sufletul meu că am făcut o faptă bună şi că am putut ajuta. După cum a zis părintele Cleopa: ”Nu-ţi fie frică de moarte, ci să-ţi fie frică de păcate, că ele de duc spre moarte”. Dacă nu avem un pic de credinţă, degeaba trăim pe acest pământ.
* ”Urăsc trădarea şi, mai ales, trădătorii de ţară”
– Cu care dintre capii lumii interlope din România aveţi relaţiile cele mai bune?
În România, nu există mafie, cum e în Italia sau America. Noi nu avem capi, pentru că nu avem potenţial uman. Noi nu avem un Al Capone. Nu am ajuns la nivelul capilor din Occident, de la nivelul anilor ’20 sau ’30, pe timpul lui Capone sau Toto Riina. La noi, sunt mulţi pârâţi şi mulţi trădători. Adevărata mafie este în politică, nu în lumea interlopă. Nu dăm nume de politicieni. În România, serviciile manipulează.
”Când furi 300 de milioane de euro, nu trebuie să fii violent. Doar cu un pix şi o ştampilă, poţi fura sute de milioane de euro, în timp ce, în ţară, nu sunt șosele, autostrăzi, grădiniţe, şcoli, spitale, azile de bătrâni şi multe altele.”
– Care din închisorile în care aţi stat vi s-a părut cea mai grea?
Au fost mai multe. Jilava. Dar şi Gherla şi la Aiud, mai ales dacă ştii istoria acestor două închisori.
– Dar cea mai uşoară închisoare care vi s-a părut?
În Germania. Dar am avut o experienţă în Italia, la Roma, în închisoarea Regina Coeli, unde am stat patru luni şi jumătate, după care am fost adus în ţară de Interpol. În această închisoare, chiar erau capi ai lumii interlope, ai lumii mafiote din Italia. Chiar am cunoscut acolo neamuri ale marelui mafiot Toto Riina, printre care şi un nepot al lui. Nu pot spune că am învăţat ceva de la ei, dar nu au acceptat niciodată să faci rău unui om neputincios. Este o vorbă, alarma este mai mare ca bătaia.
– Dar cu care dintre capii lumii interlope din România nu sunteţi în relaţii bune?
Sunt prieten cu toată lumea, însă îmi aleg oamenii după cum simt eu. Fiecare, cum îşi aşterne, aşa doarme. Vă repet: în România, nu sunt mafioţi. Sunt mulţi trădători, informatori şi slugi. Îmi pare rău să spun, dar, de-a lungul istoriei noastre, ne-am dat şi cu ruşii, şi cu nemţii. Urăsc trădarea şi, mai ales, urăsc să-ţi trădezi ţara. Nu dăm nume, dar azi te cumpără şi mâine te vinde. În România ţi se înscenează şi moartea după ce intri cu maşina într-un copac. Servicile fac ca totul să pară un accident. Mi-a plăcut să citesc cărţi de spionaj, istorie şi geografie.
Am avut ocazia să fiu la Paris, chiar în momentul accidentului în care a murit Lady Diana. Am văzut-o când o scotea din maşină. Am un prieten, care, la rândul lui, era prieten cu bodyguardul lui Lady Diana, şi care a şi supravieţuit atunci la accident. Și am citit în presă, acum un an sau doi, că ar fi murit. S-ar fi sinucis. Toate astea îmi dau de gândit, că aceste morţi sunt suspecte.
– Care a fost cea mai mare sumă de bani pe care aţi cheltuit-o la o petrecere?
Aşa cum e tradiţia la noi, mai dai bani la lăutari, dar să ştiţi că nu am cheltuit sume mari. Mulţi lăutari îmi cântă şi de plăcere, fără bani. Prietenul meu Adrian Copilul Minune şi Florin Salam mi-au cântat de multe ori. Chiar şi Marcel Pavel, pe care îl stimez foarte mult. El chiar e o vedetă, faţă de ce vezi azi pe la televizor că mai cântă, care sunt nişte pârâţi. Sunt nişte cerşetori, care cântă pentru câteva sute de euro pe la diferite emisiuni. Aşa cum există şi în lumea sportului, unde unii se cred sportivi de performanţă, dar ei, de fapt, au făcut doar duş lângă sportivi de performanţă.
* ”Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii, iar până la Poliţie te mănâncă alţii”
– O parte a presei scrie despre interlopi ca despre niște monștri, care terorizează lumea şi aruncă oameni în cuşca cu lei. Dvs. cum sunteți?
De ceva timp, au apărut în lumea interlopă din România oameni din organizaţii criminale, care manipulează, corup şi încearcă să se bage în linia întâi, din disperare de bani. Corupţie există şi în Occident. Dacă deţii informaţia, deţii puterea. Însă multe diversiuni şi şantaje în ţara asta s-au întâmplat cu ştirea unor persoane de sus. Cum ar fi de exemplu înscenarea unei morţi. Eu am o vorbă: nu te ataşa de nimic ce nu poţi duce mai departe. Paharul se umple cu picătura. Dacă îl umpli repede, se varsă.
Referitor la întrebarea dvs., vă pot spune că lumea face din ţânţar armăsar. Cei care ne spun aşa ar trebui să-şi vadă gunoaiele din ochii lor şi, cum spune Biblia, cel fără de păcate să arunce primul cu piatra. Au dovezi clare? Orice om greşeşte şi ajunge în ispită. Cei care vorbesc aşa nici nu ştiu ce înseamnă mafie.
La noi mafia este în politică. Noi suntem mici. Cei care vorbesc aşa de noi ar trebui să se întrebe ce au făcut ei pentru ţara asta. Eu, de bine, de rău, am făcut ceva pentru ţara mea. Mi s-a cântat imnul şi am adus faimă şi medalii ţării mele. Am avut ocazia să mă văd cu Nadia Comaneci, chiar înainte de momentul să treacă graniţa. A fost o onoare pentru mine să o cunosc.
”În 1989, nu a fost revoluţie, ci o diversiune. A fost lovitură de stat. Înainte de 1989, România a avut un serviciu secret extern foarte bun. Şi acum mai lucrează bine, dar sunt dirijaţi de alţii, chiar dacă mai sunt persoane din acest sistem care ştiu meserie, care au demnitate şi onoare.”
– Aţi fost vreodată contactat sau aţi primit vreo propunere de colaborare din partea serviciilor din România?
Nu, pentru că unii din colegii mei sportivi fuseseră ei deja racolaţi în SPP, în Poliţie, în SIE. Când auzi de SIE sau SRI, te cam laşi la fund, pentru că nu mai pot să vorbesc ca pe vremuri cu foştii mei colegi din sport. Evităm să vorbim despre profesie. În România, e bine să stai în banca ta. Îmi place vorba de haiduc – să iei de la bogaţi şi să dai la săraci. Aşa cum era haiducul Coroi, de aici, din zona Iaşi. Alexandru Macedon, înainte de a muri, a scos mâinile, ca să arate la toată lumea că nu va lua nimic cu el în mormânt. Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii, iar până la Poliţie te mănâncă alţii.
– Cum aţi vrea să vorbească lumea de dvs.? Ce aţi dori să ştie despre dvs.?
Aş vrea să vadă adevărul şi să mă cunoască cu adevărat. În viaţă, nu trebuie să te iei după ce auzi, ci după ce vezi şi ce vorbeşti faţă în faţă. E greu să ajungi în vârful piramidei, dar e mai greu să te menţii acolo.
– Spuneţi-ne ceva ce nu ştie lumea despre dvs..
Nu am nevoie ca lumea să ştie ceva sau multe despre mine. Am nevoie ca Dumnezeu să ştie că am un suflet curat şi că sunt mândru de mine că sunt un patriot. Cât voi mai trăi, voi încerca să ajut, chiar dacă am multe păcate. Nici nu ştii în cine să mai ai încredere.
– Ce păcate aveţi?
Orice om are păcate. Cel mai mare păcat este să omori pe cineva. Nu am un păcat major.
– Aţi ucis vreodată?
Nu. Poate sunt situaţii când cineva te aduce la stări din astea, dar, dacă stai bine cu psihicul, te controlezi. Am văzut multe la viaţa mea, dar ce ştiu le iau cu mine în mormânt. Cum se spune, cu autor necunoscut. Caz clasat.
Fiecare răspunde pentru ceea ce face. Noi suntem o familie mare şi suntem mândri de noi. Am fost cinci fraţi campioni, în acelaşi an. Cred că este de Cartea Recordurilor. Ştiu de doar doi fraţi care au ieşit campioni în acelaşi an, dar de cinci fraţi nu am auzit.
”– Cum vi se pare noul Cod penal?
Nu este un Cod penal drept. Cum poţi tu să condamni un om la 20 de ani de închisoare, care se dă, în mod normal, la criminali sadici, pentru unul care a furat un sac de porumb? Iar pentru cel care a furat sute de milioane de euro îi dai cu suspendare sau cel mult doi ani de închisoare? Cum e posibil?”
– Şi, totuşi, din ce vă întreţineţi familia? Cu ce vă câştigaţi existenţa?
Lucrez la o firmă de pază privată, la care sunt şef. Sunt şi antrenor de lupte. Antrenez şi în străinătate, unde se câştigă bine.
– Ce mesaj daţi celor care vă critică?
Înainte să vorbească, ar trebui să aibă şi dovezi clare. Dacă eu şi familia mea suntem vinovaţi, sunt de acord să tragem consecinţele. Din păcate, în presă mai există oameni care se vând pe nimic, cerşetori, trimişi de unii sau de alţii, care să ne critice prin articole. Decât ieftin, mai bine sărac! Nu mă consider interlop. Sunt un om de onoare şi cu demnitate. Ştiţi vorba: leul mănâncă lupul, dar haita de lupi mănâncă leul!
Ciprian Traian STURZU
FOTO: Facebook/ Costel Corduneanu
7 comentarii
Daca este adevarat articolul, respect si hos plaria pt dn-ul Costel.
Un interviu realizat de un maestru al realitatii. Felicitari
Un om cu mare suflet dar din pacate in romania nu te lasă să trăiești liniștit. Bravo costel mi-e dor de tine
Costele, lasa (…) . Mai stii cand te-ai prefacut lovit la cap in masina politiei si zbierai ca esti maltratat? Unde ti-era onoarea? Si daca vrei totusi sa te placa lumea, fa ceva.
Respect 👍 Costel, respect familia Corduneanu 💪👍😘Doamne-ajută!
sanatate fericire la multi ani familiei corduneanu din partea mea constantin corduneanu
toa
Toate cele bune la familia corduneanu din partea mea constantin corduneanu din iasi tomesti goruni
sanatate si fericire cu rspect …
sanatate fericire la multi ani familiei corduneanu din partea mea constantin corduneanu
toa
Toate cele bune la familia corduneanu din partea mea constantin corduneanu din iasi tomesti goruni