Mihai-Viorel Fifor, ministrul Apărării Naționale, și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, au efectuat o vizită în cursul zilei de astăzi, 26 aprilie 2018, la Sanatoriul de balneofizioterapie şi recuperare medicală “Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălţăteşti.
Vizita a fost efectuată de către oficiali cu scopul de a vedea la fața locului investițiile derulate de către Ministerul Apărării Naționale la acest obiectiv și ceea ce mai este necesar a se realiza, astfel încât sanatoriul să funcționeze la cele mai înalte standarde.
“Astăzi am vizitat împreună cu Ministrul Mihai Fifor, Sanatoriul de balneofizioterapie şi recuperare medicală «Dr. Dimitrie Cantemir» din Bălţăteşti, cu scopul de a analiza posibilitățile de colaborare pe care le avem la dispoziție pentru a dezvolta stațiunea și a o aduce la un nivel superior de confort.
Baza de la Bălțătești este un obiectiv reprezentativ pentru județul nostru, de interes național și asigură recuperarea militarilor, atât în activitate, cât şi în rezervă şi retragere, precum şi a familiilor acestora, folosind factorul natural de cură, respectiv apa clorurosodică şi nămolul de sediment ca formă de tratament și avem intenția să punem mult mai mult în valoare acest obiectiv.
Nu exclud chiar o eventuală preluare a acestei stațiuni de către Consiliul Județean Neamț și accesarea de fonduri europene pentru modernizare, desigur cu păstrarea activității de recuperare a soldaților.
Îi mulțumesc ministrului Fifor pentru disponibilitatea și deschiderea de care a dat dovadă în a identifica cele mai bune soluții de colaborare pentru modernizarea stațiunii și îmbunătățirea condițiilor pentru cei care apelează la serviciile de aici! Este important pentru noi nemțenii să ne exploatăm cât mai avantajos patrimoniul de care dispunem pentru a dezvolta economic județul și a crește nivelul de trai al nemțenilor”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Ministrul Mihai-Viorel Fifor a apreciat activitatea personalului sanatoriului – 2 medici, 2 fiziokinetoterapeuți, 19 asistenți medicali, 2 maseuri, 1 registrator medical și 6 personal auxiliar și 67 de funcții administrative, concluzionând că asigură servicii de calitate de care sunt interesați foarte mulți angajați din sistemul de apărare. Sanatoriul dispune de 500 de locuri de cazare – 310 de paturi destinate pentru serviciile medicale și 190 de paturi pentru servicii de turism. Beneficiari ai serviciilor sanatoriului sunt cadre medicale în activitate, rezervă și retragere și membrii de familie ai acestora; beneficiari ai unor legi speciale – revoluționari, persoane cu dizabilități, precum și alte categorii de asigurați.
Stațiunea Bălțătești este situată la 34 kilometri de municipiul Piatra Neamț, la 11 kilometri de orașul Târgu Neamț și dispune de izvoare de ape minerale cu un conținut ridicat în săruri și importante calități terapeutice. A fost atestată documentar de la începutul secolului XVIII și este cunoscută pentru apele minerale clorurate, sulfatate, iodice, bromurate cu o concentrație de până la 280 g/l, fiind recunoscute ca apele cele mai bogate în săruri din toate cele omologate în Europa.
Sanatoriul este un bun imobil ce aparține domeniului privat al judeţului Neamţ. În 2010, prin hotărâre a Consiliului Județean Neamț, a fost dat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, pentru o perioadă de 40 de ani, după alți 15 în care același minister îl administrase. Darea în administrare s-a făcut în baza HCJ nr. 65/2010, care prevede ca imobilul să fie lăsat în grija ministerului până la data de 31.03.2050. Protocolul prevede că imobilele care alcătuiesc sanatoriul îşi vor păstra destinaţia pe care o aveau în 2010 pe toată durata existenței lui. De atunci și până în prezent, investițiile Ministerului Apărării la Bălțătești depășesc 12 milioane de lei.
MApN, prin UM 02275 Bălţăteşti are, pe baza contractului, mai multe responsabilităţi, precum: să execute lucrări de întreţinere, reparaţii, consolidări şi modernizări ale imobilelor ce alcătuiesc sanatoriul; să nu cedeze sau închirieze total sau parţial bunurile, fără consimţământul proprietarului; să suporte toate cheltuielile necesare bunei funcţionari a imobilelor (întreţinere, plata utilităţilor, etc.), precum şi toate taxele şi impozitele legale ce cad în sarcina sa etc. (CJ NEAMŢ)