Inspectorii sanitari susțin că au amendat firma de catering care prepară mâncarea celor peste 300 de elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Nicu Albu” din Piatra Neamț. Brândușa Dediu, purtătorul de cuvânt al Fundației ”Împreună pentru Solidaritate Socială”, susține că nu știe nimic de nicio amendă, dar, ce-i drept, faptul că ea nu știe nu înseamnă că nu s-a dat.
Sancțiunea Direcției de Sănătate Publică Neamț a fost aplicată după ce inspectorii au avut și rezultatele la probele de alimente și de pe suprafețe prelevate din bucătăria Fundației ”Împreună pentru Solidaritate Socială” din Săvinești. Rezultatele analizelor de laborator arată că s-au găsit germeni și enterobacterii, ce puteau contamina accidental mâncarea și care proveneau de pe mâinile angajaților bucătăriei din cauză că nu foloseau apa și săpunul și nu utilizau dezinfectanți eficienți: ”Pentru două probe de sanitație de pe suprafețe constatate necoforme, au fost identificați germeni ce puteau realiza contaminarea accidentală a hranei, prin nerespectarea condițiilor de igienă impuse de legislația în materie, pentru cele două probe alimentare s-au identificat enterobateriacee”, declară dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Echipa de inspectori a mers la sediul fundației și a lăsat documentele de control, cu măsuri și termene ferme pentru rezolvarea problemelor de igienă constatate. ”În ziua de 07.05.2018 echipa din cadrul S.C.S.P.-D.S.P. Neamț s-a deplasat la furnizorul serviciului de catering, s-au prezentat rezultatele analizelor efectuate din probele recoltate, s-au recomandat măsuri de igienizare și dezinfecție, triaj zilnic și verificarea igienei individuale a personalului care participă la pregătirea și desfacerea alimentelor, dotarea cu detergenți și dezinfectante eficiente, etc. De asemenea, s-a aplicat sancțiune contravențională conducerii unității serviciului de catering cu amendă contravențională conform H.G.R. nr. 857/201 1 art. 41, lit. c. pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și/sau dezinfecție a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafețelor de lucru, a ambalajelor, în condițiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.
Dacă personalul care prepară mâncarea pentru elevii școlii ”Nicu Albu” se spală pe mâini temeinic înainte de a tăia legumele (vezi și aici), dacă masa de lucru, vasele, ustensilele sunt spălate și dezinfectate periodic, cu produse mai concentrate decât cele folosite anterior, dacă angajații bucătăriei trec prin examenele medicale periodice obligatorii în acest domeniu, va fi verificat din nou de DSP Neamț la termenele stabilite prin procesul verbal de control.
Până atunci, se reține faptul că elevii de la ”Nicu Albu”, cei 20 din clasa care a făcut reclamații, sunt sănătoși, după cum au dovedit rezultatele coproparazitologice. Sau, cel puțin, erau când li s-au luat probele. Îngrijitoarele de curățenie de la Școala ”Nicu Albu”, care se ocupă de sala de mese și care au servit masa copiilor în ziua de 25 aprilie, sunt sănătoase, conform rezultatelor la exsudatele naso-faringiene recoltate. Proba de apă este conformă, la fel proba din aer. Potrivit DSP Neamț, din toate probele recoltate de la școală și de la furnizorul din Săvinești, două probe de pe suprafețe și două probe de alimente, prelevate de la furnizor, s-au dovedit a fi fost contaminate. Deocamdată, DSP Neamț a amendat, doar, furnizorul, probabil grație și faptului că elevii nu s-au îmbolnăvit atât de grav, încât să fie nevoie să fie internați (detalii aici). (C.I.)
Informațiile oficiale ale DSP Neamț aici.
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2018/05/dsp-3001_180510101446_001.pdf
3 comentarii
Praf in ochi si musamalizare . interese prea mari pt jurnalisti prea mici
Deranjează pe cineva, tot timpul există un contra. Firma se străduiește să îndeplinească toate cerințele.
Nu trebuie sa te străduiesti, trebuie să îndeplinesti toate cerințele! Punct. Când celălalt a greșit, a pelcat. Acum, de c e se întâmplă altfel? Mai ales că probleme au fost în bucătărie, nu la furnizor, ca în cazul celălalt. E cumva vorba doar de binecuvîntare?