Tomograful Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț s-a defectat de ieri, 23 mai și astăzi, la prânz, echipa de depanare de la București era așteptată pentru o evaluare și un diagnostic. Un zgomot apărut în timpul scanării a dus la decizia ca echipamentul să fie oprit și nici fizicianul spitalului nu se poate pronunța asupra cauzei. „Poate să fie o piesă, poate să fie un subansamblu, acum facem diagnoza, nu putem ști cât durează, nu pot să fac speculații privind perioada de nefuncționare”, a declarat fizicianul Zizi Daniel Burghelea.
Conducerea spitalului a luat măsuri încă de ieri dimineață pentru ca pacienții care au nevoie urgentă de investigații tomografice să nu aibă de suferit și a încheiat un contract cu un furnizor privat ce are contract cu Casa de Asigurări. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului, spune că poate fi o defecțiune minoră „adică a apărut un zgomot ciudat în momentul scanării. Am cerut părerea echipei de depanare, care ne-a spus că decât să ajungem la o problemă mai gravă, mai bine oprim funcționarea până vin ei să vadă. Până la ora asta nu am informații de la domnul Burghelea, care se ocupă direct de situație. Când echipa își va spune părerea, vom ști”. Pe de altă parte, dacă piesa principală a tomografului este problema, atunci se preconizează ca perioada de nefuncționare a echipamentului să fie mai lungă. „Ne așteptam la o defecțiune, pentru că tubul tomografului a funcționat mult mai mult, s-au făcut mult mai multe scanări decât în mod normal. Eu sper totuși să nu fie, fiindcă tubul costă foarte, foarte mult. Dacă este tubul defect, nu știu ce vom face, înlocuirea lui durează 10-15 zile. Iar tubul costă 550.000 lei, banii ar trebui să-i cerem de la Consiliul Județean Neamț”, adaugă managerul spitalului. Nu au fost reprogramați pacienții, pentru că nu se știe cât durează remedierea defecțiunii, dar „De ieri, urgențele se fac strict pe contract de urgențe cu Antares. Contractul e pe două-trei zile, timp în care se fac doar marile urgențe, ceea ce nu se poate evita”, mai spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.
Astăzi, 24 mai, la numai o zi de nefuncționare a tomografului SJU, a apărut o altă problemă, la fel de mare. Sunt mulți pacienți cu nevoie urgentă de investigații și nu sunt disponibile nici mijloace de transport până la clinica unde se fac aceste investigații. Așa că spitalul a făcut solicitare la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, care a pus la dispoziție autospeciala de transport victime multiple. Asta, în condițiile în care Serviciul de Ambulanță Neamț a suplimentat cele 9 echipaje de pe zona Piatra Neamț cu încă unul. Fiindcă nici la Ambulanță lucrurile nu sunt roz, doar în ultima săptămână fiind trase pe dreapta 4 autospeciale cu defecțiuni majore: „Au fost foarte multe solicitări astăzi și de aceea am chemat un echipaj de acasă, deci avem 10 echipaje pentru zona Piatra Neamț. Dar, 3 autospeciale sunt cu transferuri la Iași, iar solicitări am avut 6 pe oră de dimineață de la ora 8 și până acum, la ora 14, sunt înregistrate în dispecerat 55 de solicitări. În plus, de o săptămână avem 4 autospeciale în service, două sunt din cele mai vechi de prin 2007 și două sunt mai noi, din 2014, așa că am suplimentat echipajele pentru a face față”, explică ing. Viorel Ceaiu, directorul tehnic al SAJ Neamț.
(C.I.)