Profund implicată în acțiunea de schimbare a mentalității cetățenilor din Neamț, cu un autoasumat ”rol de mediator al prefectului la nivelul județului Neamț”, Daniela Soroceanu reușește să se implice în toate cele ce se întâmplă în județ.
Studiu de caz. În dreptul benzinăriei redeschise din Bodești, are loc o tamponare, duminică, 27 mai, cândva pe la orele prânzului.
Din postura de simplu prefect al județului, Daniela Soroceanu se întorcea de la un eveniment în cinstea eroilor, care avusese loc la Timișești, și, văzând urmele tamponării, i-a spus șoferului să oprească. Gest de admirat și, în cazul unui accident, chiar obligatoriu, potrivit Codului rutier și bunei creșteri.
A coborât, a văzut probabil că este vorba doar de o tamponare și, în mod normal, dacă nu erau alte probleme, ar fi trebuit să-i lase pe împricinați să-și rezolve amiabil problema.
Cei doi șoferi au avut, însă, o surpriză de proporții: prefectul i-a întrebat cum se poate implica în soluționarea problemei, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu! (?!?!?!)
Zelul unui prefect care a depus jurământul acum două luni ar putea fi înțeles într-un asemenea caz. În definitiv, Guvernul este al tuturor românilor, chiar și al celor care se mai și tamponează. Ce nu este de înțeles pentru un simplu posesor de carnet auto, pe care credem că-l posedă și doamna prefect, este că, în asemenea cazuri, funcționează o lege, care îi ajută pe șoferi să ocolească birocrația dată de o cercetare a poliției. De 9 ani, în România, există constatarea amiabilă, care oferă posibilitatea conducătorilor auto să se adreseze direct firmei de asigurări în cazul coliziunilor care se soldează cu pagube materiale. Dacă șoferii se înțeleg și cineva din afară, bunăoară un reprezentant al Guvernului în teritoriu, vrea să intervină și cheamă poliția, obligatoriu conducătorul auto vinovat de producerea tamponării este sancționat cu puncte amendă, iar, în cazul neacordării de prioritate, de exemplu, i se suspendă temporar dreptul de a conduce. Asta ar putea fi o consecință nefastă a ”grijii și apropierii față de cetățean”. Oricum, seriozitatea cu care doamna prefect s-a implicat în a-i ”audia” pe șoferii implicați o califică pentru un post, potențial, de agent constatator pentru coliziuni fără victime. O descalifică, însă, în calitate de conducător auto, fie el și prefect. (V.B.)
P.S.: Întrucât prefectul de Neamț se dovedește, pe zi ce trece, tot mai implicat și polivalent, n-ar fi de mirare ca, pe viitor, să-i fie solicitate experiența, expertiza și know-how-ul în toate problemele cetățenilor, indiferent de competența cui ar fi să le soluționeze. Vezi video:
Un comentariu
Acum vreo 24 de ani…am auzit o expresie la instructorul auto – adresata unui alt sofer:
“Asta, dupa ce ca.i prost…mai si claxoneaza”
Bag seama ca masina prefecturii are “goarne” nu claxoane…si cineva le foloseste in draci.
…”hâc…parerea mea”…