De puţin timp încoace, fostul prim-ministru şi preşedinte al PSD, Victor Viorel Ponta, a început s-o critice fără menajamente pe Vasilica Viorica Dăncilă, premier în exerciţiu. În ultimul atac consemnat, unul dur, Ponta afirmă – conform, de pildă, www.stiripesurse.ro care preia România TV – că „E ilegitim să fii prost pregătit şi să te duci în funcţii care nu sunt de tine şi, apoi, să te superi că râde România de tine. Cred că acest argument <<Iată, punem o femeie!>> folosit de domnul Dragnea a compromis ideea. Eu cunosc foarte multe femei în politică foarte competente şi îmi pare rău. Doamna Dăncilă nu trebuia să accepte funcţia. Este singurul reproş pe care i-l fac doamnei Dăncilă. Trebuia să se gândească să zică <<Domnule, nu e de mine această funcţie>>. Domnul Dragnea utilizează această temă a femeii într-un mod murdar, ticălos”. Partea sau contribuţia lui Nicolae Liviu Dragnea la compromiterea ideii de femeie de carieră în politică este o certitudine şi, surprinzător, a fost ocolită constant de consacraţii furnizori naţionali de păreri. Însă în privinţa pregătirii proaste şi a funcţiei nepotrivite, Ponta a nimerit-o doar parţial.
Dăncilă a câştigat al doilea mandat de europarlamentar în urma alegerilor din 25 mai 2014. Au trecut 4 ani de parcă n-ar fi fost. Dacă am admite că prima dată a greşit fostul preşedinte Mircea Dan Geoană, a doua oară a semnat însuşi Ponta-cel-critic (preşedinte PSD din februarie 2010 până în noiembrie 2015). Reţinem pentru moment că nimeni nu-l „atinge” la Bucureşti c-o întrebare pe tema capacităţilor şi talentelor ce-o recomandau pe Dăncilă pentru Parlamentul European. Poate nu le merge memoria. Însă deloc surpinzător e cum funcţionează memoria lui Ponta în ansamblu.
În context, merită să re-reamintim nemţenilor – ca tentativă de fixare a cunoştinţelor, nu? – un episod neglorios din iulie 2011. Cu ocazia prezentării oficiale a candidaturii lui Liviu Harbuz, din partea USL, pentru alegerile parţiale din Colegiul 6, Ponta a formulat două angajamente penetrante, consemnate inclusiv de Mesagerul de Neamţ . Mai întâi, a dat o veste directorilor de instituţii deconcentrate din teritoriu: „Nu, nu-i schimbăm, le desfiinţăm cele 6.500 de posturi politice”. Ce-a făcut după februarie când locul său de muncă a devenit Guvernul României, având funcţia de prim-ministru?… Apoi, a anunţat una dintre primele măsuri avute în vedere de USL: „Ministerul Dezvoltării Regionale trebuie desfiinţat. Atribuţiile trebuie să treacă la regiunile de dezvoltare”. Să-i descriem, să-i desenăm ce-a pus în operă este, evident, o pierdere de timp. (Viorel COSMA)