La Piatra Neamț, acum zece ani și câteva luni, începea povestea a ceea ce avea să fie una din multele afaceri urât mirositore. În centrul ei, se afla un personaj de poveste, Petru Paleu, cunoscut, la vremea aceea, prin performanțele pe care le-a girat în calitate de finanțator al echipei de handbal masculin Fibrex Nylon Săvinești. Această postură onorantă făcea ca, în fața autorităților, să pălească orice alte probleme generate de activitatea economică a firmelor sale, în special Energoterm.
În 2008, societatea Energoterm câștiga licitația organizată pentru ridicarea unei săli de sport pe vechiul teren de sport al fostei Școli nr. 6. Termenul de predare al lucrării era 5 noiembrie 2010, iar prețul cu care s-a câștigat procedura era de 8.043.002,37 lei. Fix.
În iunie 2018, sala de sport arată aproape la fel ca în 2011, când lucrările au fost sistate. Între timp, s-a mai organizat o licitație, s-au făcut ceva lucrări, dar, pentru că nu s-au făcut plăți, activitatea a încetat din nou.
Toată afacerea arată rău de tot, dar este un model care ilustrează cum mulți, foarte mulți bani publici au fost aruncați, efectiv, iar acum pare să existe un dezinteres pentru continuarea lucrărilor. Sau poate vorbim doar despre neștiință. În tot acest timp, elevii sunt privați de accesul la o sală de sport proprie, iar cine spune că asta nu influențează performanțele sportive nu are nicio legătură cu fenomenul sportiv.
* ”Merităm și noi o sală, pentru rezultatele aduse pentru acest județ”
O mâhnire mare a profesorului Dan Gavril este că ”110 miliarde de lei vechi s-au adus, în 2008, constructorilor din Piatra Neamț și să știți că nu s-au obținut ușor de la Ministerul Educației”. ”S-a construit 40% din sală și restul a dispărut, pe diverse căi. Suma era suficientă pentru a termina sala de la A la Z. Acum avem 17 miliarde și nu putem reîncepe lucrările. Ne-am săturat! Nu mai putem să tot umblăm de colo-colo, pe la celelalte săli din Piatra Neamț! Merităm și noi, pentru rezultatele pe care le-am adus pentru acest județ, o sală. Știți cum e? Să vă dau un exemplu din muzică. Sunt un mare cântăreț la vioară, vreau să dau un concert extraordinar, dar nu am vioară! Despre asta este vorba! Sunt multe săli în România, aflate în aceeași situație cu a noastră. S-au construit săli de sport pe la margini de păduri, prin sate unde nu există niciun tânăr și localitatea e îmbătrânită”.
* O nouă licitație, probleme diferite
Decembrie 2016 venea cu o veste bună, anunțată de profesorul Dan Gavril, la acea vreme director la LPS Piatra Neamț. Lucrările la sala polivalentă a Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț erau reluate, după 8 ani. La capătul a două runde de contestații, licitația a fost câștigată de firma TLSIT Piatra Neamț, care și-a trimis imediat muncitorii să continue lucrările începute în 2008 de Energoterm. Sala este realizată până acum în proporție de 35-40%.
”Acum se lucrează la captarea apelor pluviale și reziduale și scoaterea lor în strada Ștefan cel Mare. Totodată, se completează zidăria la pereții laterali ai săli. În 36 de luni, ar trebui terminată. 2 miliarde și jumătate de lei vechi avem alocați pentru acest an. De fapt, am avut 17 de miliarde, dar nu i-am putut folosi într-un timp așa de scurt. Constructorul, până în jurul datei de 22 decembrie, termină lucrările, pentru a încasa aceste două miliarde și jumătate. Sperăm ca anul viitor să primim și restul de bani pentru continuarea lucrărilor”.
Această declarație spune totul despre prostia și birocrația din sistem. Lucrările, întârziate cu vreo 60 de zile, au dus la pierderea banilor bugetați deja, adică 1.700.000 de lei noi. Constructorul a lucrat de câți bani a avut, a depășit suma cu lucrări, apoi s-a oprit, când s-a convins că nu mai sunt bani. În acest moment, lucrările sunt sistate și, orice s-ar spune, ele se degradează. Iar în decembrie 2019 ar trebui ca lucrarea să fie finalizată. Dacă ritmul de finanțare se menține ca până acum, șansele ca lucrarea să se încheie sunt minime.
* ”Lucrările au fost întrerupte, deoarece constructorul a plecat din cauza lipsei fondurilor. Săptămâna trecută, am făcut solicitare la minister, ca să putem demara din nou lucrările, în valoare de 1.100.000 lei. La nivelul inspectoratului, se fac doar solicitările pentru fonduri, directorul liceului se ocupă de licitații” – Elena Laiu, inspector școlar general.
Este evident acum de ce trenează lucrurile: la sala de sport, există prea multe moașe, ceea ce a înlesnit și aventura de tristă amintire a celor de la Energoterm. Direcțiunea școlii se ocupă de licitații, de recepția lucrărilor, fiind beneficiarul direct al lucrării. Inspectoratul Școlar cere fonduri de la minister, dar, cel mai probabil, o face după ce primește informații și date de la conducerea LPS Piatra Neamț. În stilul tipic funcționăresc al vremii, în care lipsa asumării răspunderii este un crez general valabil și îmbrățișat, acest cerc vicios permite întârzieri, tergiversări și urmarea se vede cu ochiul liber.
Dl. Valerian Zub, reprezentantul TLSIT Piatra Neamț, declară că ritmul de finanțare face ca lucrarea să nu poată fi terminată la timp, adică pe 8 noiembrie 2019. Lucrarea a fost adjudecată la valoarea de 5.600.000 de lei, iar, din momentul licitației până acum, au fost făcute plăți de doar 741.000 lei. Și vorbim despre doi ani și jumătate de la data adjudecării. Degeaba se dau bani cu țârâita, ritmul lucrărilor e important, dar la fel e și elementul de continuitate.
În acest moment, sunt peste 11 luni de când nu se lucrează, din lipsă de fonduri.
Este greu de înțeles de ce conducerea Liceului cu Program Sportiv nu face demersurile necesare pentru finanțarea lucrărilor. De ce nu se duce să stea pe capul celor de la Inspectorat, să se ceară întreaga finanțare? Sau pe capul celor de la ministerul de resort, în condițiile în care fișa postului pe care l-au câștigat spune clar că trebuie să se îngrijească de asigurarea condițiilor pentru desfășurarea procesului de învățământ. Iar la o asemenea unitate școlară este vitală o sală de sport.
Evident, înțelegem că vine perioada concediilor, probabil se acordă și tichete de vacanță, iar conducerea școlii trebuie să beneficieze, și ea, de drepturile conferite de lege. Elevii, însă, chiar n-au nicio vină că nu se pot pregăti în condiții normale. Iar pentru cereri de finanțare a fost timp.
* Remeber: scurtă istorie a unui dosar DNA
«Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Paleu Petru, la data faptelor administrator al SC Energoterm SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– uz de fals în formă continuată (8 acte materiale),
Cârligeanu Marieta, diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
SC Energoterm SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 03 noiembrie 2008, între Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț și o asociere de firme din care făcea parte și SC Energoterm SRL Piatra Neamț, reprezentată de inculpatul Paleu Petru, a fost încheiat un contract de execuție având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea obiectivului ”Sală de Sport și Anexe pentru Clubul Școlar Piatra Neamț”.
În acest context, în perioada 2008-2010, inculpatul Paleu Petru a emis către autoritatea contractantă facturi fiscale în valoare totală de 9.656.599 lei și înscrisurile aferente acestora (situații de plată, centralizatorul situațiilor de plată, procese-verbale de recepție parțială, etc. – parte din ele fiind semnate și de inculpata Cârligeanu Marieta).
Facturile respective care atestau în mod nereal executarea unor lucrări de construcții și instalații în valoarea de 2.497.153 lei, au fost achitate de reprezentanții unității de învățământ cu încălcarea dispozițiilor legale.
În aceeași perioadă, pentru a solicita deblocarea sumelor reprezentând garanția de bună execuție (deși nu era finalizată lucrarea și nu era întocmit procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor), omul de afaceri a depus la o unitate bancară 8 înscrisuri falsificate, având drept consecință transferarea sumei de 497.728,11 lei din contul de garanții în contul curent al SC Energoterm SRL Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost creat un prejudiciu Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț în valoare de 2.497.153 lei, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial pentru SC Energoterm SRL Piatra Neamț.
Unitatea de învățământ a comunicat că se constituie parte civilă în cauză, urmând a comunica până la citirea actului de sesizare natura și întinderea pretențiilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.»
Valentin BĂLĂNESCU