Avem o secție din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, mai corect spus bucăți de secție, în care sunt tratați copii, fără ca respectivele clădiri să fi fost recepționate de la constructor! În toate țările civilizate din lumea asta, cei care au permis așa ceva ar fi cazați pe gratis de stat și ar da cu subsemnatul la Parchet. În Neamț, România, nici vorbă de așa ceva! Chiar ministrul Sănătății a girat, involuntar, grozăvia, vizitând secția și promițând sprijin pentru finalizarea lucrărilor, fără să-și pună problema că sectoarele care funcționează nu au fost preluate și sunt folosite fără înscrisuri legale.
Din momentul când Mesagerul de Neamț a făcut public acest lucru, toată lumea dă din colț în colț și nimeni nu răspunde la două întrebări simple: de ce nu s-au îndeplinit formalitățile legale de recepție a lucrărilor și cum funcționează acum corpul C al Pediatriei, precum și cele două etaje din corpul B?
Autoritățile întrebate au dat răspunsuri care încearcă să ascundă prostia sub preș sau, pur și simplu, pasează răspunderea la alții. Ca de obicei…
Totuși, a cam trecut vremea vorbelor și ar fi cazul să se intervină, fie și la nivelul celor care se ocupă de zborul informațiilor din Neamț spre Capitală, unde poate situația nu este cunoscută. Așa cum am fost asigurați că nu se știa situația exactă nici la Consiliul Județean Neamț, unde, surprinzător, nici măcar consilierii președintelui – Dan Vasile Constantin și Octavian Bărbuleț Tărăntuș, fostul și actualul președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului – nu l-au informat pe Ionel Arsene că vizitează o secție care funcționează nelegal.
Suprinzător este că nimeni nu face un minim efort să rezolve lucrurile și să explice părinților copiilor tratați la Pediatrie cum a fost posibilă o asemenea prostie.
* Consiliul Județean: ”Răspunderea este a conducerii spitalului”
Angajamentele publice luate de Ionel Arsene cu privire la secția Pediatrie, vizitele repetate la spital, pentru a impulsiona lucrărilor, ne-au făcut să ne adresăm pentru lămuriri instituției conduse de acesta. Pentru rigoare, se cuvine precizat că am adresat trei întrebări. Care este poziția Consiliului privind funcționarea secției fără ca lucrările să fie recepționate? Cine anume din Consiliul Județean trebuia să informeze președintele și plenul Consiliului cu privire la neregulile de la Pediatrie? În fine, ce măsuri sunt preconizate pentru intrarea în legalitate?
Răspunsul, în sine, este o capodoperă.
Brusc, Consiliul Județean dispare din ecuație și totul se transferă în cârca Spitalului: ”Derularea contractului revine conducerii spitalului care informează în mod permanent conducerea Consiliului Județean asupra eventualelor probleme ce pot apărea în legătură cu acesta”.
Evident, nu ni se spune dacă, în acest caz concret, informarea a fost făcută! Când se face referire la funcționarea Pediatriei, în loc de răspuns al Consiliului Județean, ni se pune la dispoziție un punct de vedere al spitalului, care, de fapt, nu are nicio legătură cu fondul problemei!
* ”De ce funcționați fără autorizație? Pentru că fiindcă de-aia!”
Punctul de vedere al spitalului este semnat de actualul manager și de dr. Doina Apetroaie, epidemiolog. El nu răspunde defel la întrebarea privind RECEPȚIA spațiilor care FUNCȚIONEAZĂ DEJA. În schimb, spune să stăm liniștiți, că ”Am demarat imediat acțiunea de curățare-dezinfecție cu detergenți dezinfectanți, urmată de dezinfecția prin nebulizare cu dezinfectant de nivel înalt pe bază de agenți oxidanți”!
Și cam asta e cu autorizația: nu există autorizație, o să fie cândva, dar, până atunci, ”Următoarea etapă a fost testarea bacteriologică a suprafețelor și a aeromicroflorei din toate încăperile celor două etaje. În două încăperi am avut două probe neconforme. S-a reluat curățarea-dezinfecția ca mai sus, urmată de recontrol bacteriologic. Toate probele au fost conforme”.
Și gata! Habemus conformitate, ce ne mai trebuie autorizații? Ce folos de o recepție legală, dacă și-așa nimeni nu controlează, dacă Sănătatea Publică face ce știe mai bine – adică se face că nu vede -, iar cei de la Inspecția în Construcții sunt mai preocupați să-și păzească scaunele, dacă Protecția Consumatorilor acționează pe baza ordinului de la partid, circuitul informațiilor este sub control la toate nivelele, iar Prefectura, care ar trebui să se implice direct în respectarea legii, este ocupată să croșeteze clipuri electorale pe persoană fizică și apolitică.
* DSP Neamț: ”Avizele nu înlocuiesc autorizația, noi am dat avize!”
O instituție care ar trebui să-și respecte titulatura, adică Direcția de Sănătate Publică, are un talent teribil să se încurce în hârtii și, mai ales, în explicații. În cazul nostru, ele sunt de un penibil absolut.
În răspunsul oferit de DSP, se spune limpede că ”Avizele nu înlocuiesc autorizația de funcționare a unei secții care îngrijește copii. Avizul sanitar și autorizația sanitară reprezintă acte de analiză și investigație sanitară și sunt emise numai în situația în care obiectivele vizate sau autorizate se încadrează în dispozițiile legale în vigoare”. Mai clar de atât nu se poate!
Se încadrează în dispozițiile legale funcționarea corpului C și, parțial, a corpului B? N-are cum, că nu au fost recepționate de la constructor!
Ca să scape, cei de la DSP vorbesc de o autorizație, de prin 2015, dinainte de începerea lucrărilor, poate-poate nu observă nimeni enormitatea. În continuare, răspunsul DSP face referiri tot la dezinfecții și dezinfectanți, la monitorizare, fără să spună nimic despre esența problemei.
* De ce nu ia nimeni măsuri de intrare în legalitate? De frică!
În acest moment, pe la colțuri se vorbește că problema ar trebui lămurită cumva, numai că e greu de găsit un Acar Păun care să accepte situația de facto și să nu dea din casă.
Codruț Munteanu, actualul manager, nu are nicio legătură cu ce a fost înainte și nici nu pare dispus să plătească oalele sparte de alții. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul dinainte, a găsit porcăriile gata făcute și nu vrea să devină o victimă. Liviu Negelschi și-a negociat plecarea și, după ce a amenințat voalat că, dacă se ia cineva de viața lui, va povesti și el ce angajări a fost nevoit să facă, este puțin probabil să-l deranjeze cineva. Rămâne pe post de încasator dirigintele de șantier, dar și el probabil are destui ași în mânecă la o adică și, probabil, se va proceda la o reziliere semi-amiabilă de contract, fără consecințe pentru părți.
Punctul pe ”i” nu-l pune nimeni, ar trebui dezgropați prea mulți morți.
De fapt, proiectul de la Pediatrie este unul prost făcut, fără legătură cu specificul secției, un proiect gândit să înghită bani cu nemiluita, fără să respecte standardele sau circuitele. Proiectul a fost prost de la început pentru că firma care l-a făcut era abonată la acest gen de lucrări, le primea pe bază de PCR bine asamblat în proceduri de atribuire legale. Proiectul este scump, ca toată lumea să fie mulțumită, dar nimeni nu s-a gândit la bolnavi.
Un proiect prost a fost mană cerească pentru toată lumea, s-au putut face suplimentări de sume, spre marea bucurie a celor care au dat banii. Suplimentări de lucrări fără cap și coadă, scumpe și, în acest moment greu, de justificat măcar logic, dacă nu și financiar.
Când vor fi recepționate toate lucrările, obligatoriu, va trebui să înceapă o operațiune amplă de reparații și de dotări specifice care, acum, lipsesc. Alți bani, alte bucurii la furnizori și la cei care intermediază. Iar banii nu vor fi imputați celor vinovați, că nimeni nu vrea să-i găsească. Se vor aloca de la buget, prilej de noi poze, declarații și reportaje triumfaliste.
Poate vă întrebați de unde frica. Păi, de la cei care o simt.
Cei care au hotărât să bage bolnavii în secții nerecepționate. Pentru că asta înseamnă pușcărie.
Cei care ar fi trebuit să controleze și n-au făcut-o. Pentru că, în cazul unei anchete, ar trebui să răspundă de ce au asistat indolenți la toată tărășenia.
Cei de la Consiliul Județean, care s-au lăudat cu secția, care au pompat bani acolo, fără să-i intereseze ce se întâmplă cu ei, dar care, brusc, și-au dat seama că e foarte ușor să faci poze pe un șantier și infinit mai greu să urmărești o investiție.
* Bâjbâială și alte amânări
Dr. Codruț Munteanu, declară, pe 18 septembrie 2018: ”S-a semnat un act adițional de prelungire a contractului de lucrări până la 31 martie 2019, de comun acord cu antreprenorul Edas, în condițiile în care contractul expira la 26 septembrie 2018. Este o soluție pentru care a insistat și Consiliul Județean Neamț, pentru ca lucrările să poată fi încheiate. Actul adițional este pentru lucrările din proiect, fără lucrările suplimentare. Valoarea se calculează zilele acestea, mai sunt de clarificat câteva aspecte, inclusiv cu plățile restante. Am obținut și un grafic de lucrări din partea constructorului, care mi se pare echilibrat și are și o marjă de siguranță, de aceea cred că lucrările ar putea fi gata mai devreme de luna martie. Acum, încă se lucrează la parterul și primul etaj de la corpul B. Avem și un nou diriginte de șantier, s-a semnat contractul cu Angela Dorobanțu la începutul lunii septembrie. Vrem să facem o recepție adevărată a lucrărilor, comisia e stabilită. Probabil, recepția lucrărilor trebuie făcută cândva în luna decembrie”.
Valentin BĂLĂNESCU