Nici n-a început bine școala, că au și apărut problemele. Un alt caz de violență, după cel de la Vânători-Neamț, s-a petrecut la o școală din municipiul Piatra Neamț.
În ziua de 20 septembrie, într-una din pauze, elevi de a VI-a și a VII-a au spart cu pietre ferestrele de la o casă învecinată cu Școala 7, din cartierul Văleni. Scandalul cu proprietarul, care nu era deranjat prima dată, doar că acum la un mod mai grav, dar și nemulțumirea școlii provocată de proprietarul care în repetate rânduri se comportă nepotrivit în spațiul public, au fost calmate, atunci, de un echipaj de jandarmerie și unul de poliție. „Au venit jandarmii și poliția, au făcut cercetări, au luat declarații, vecinul a înțeles, momentan, că are și el partea lui de vină. Doamna director adjunct a vorbit și cu părinții elevilor. La școala din Văleni nu este nici pază, nici sistem de supraveghere, dar regulile școlii trebuie respectate de elevi”, declară prof. Ciprian Neța, direcțorul Școlii Gimnaziale nr. 2 de care aparține Școala gimnazială nr. 7 de la Văleni. Directorul Ciprian Neța adaugă faptul că direcțiunea școlii va decide măsurile față de elevii care au aruncat cu pietre. Inspectorul general Elena Laiu spune că, în plus față de ce decide directoarea adjunctă Claudia Covasan vizavi de elevi, se „va lua legătura cu domnul primar, pentru ca eventual să patruleze Poliția sau Poliția Locală în zona școlii, ne dorim ca și comunitățile locale să se implice și să ne sprijine pentru o mai mare siguranță în școli”.
Într-un document al Inspectoratului Școlar Neamț se vorbește despre faptul că anul trecut au fost 15 fapte penale în școli – mai puține cu 6 decât în anul precedent, dintre care 11 în școli urbane, fapte ce au fost comise de elevi (13), de profesori (2), dar și de părinți (1), care au făcut victime în rândul elevilor (11). Majoritatea faptelor fiind loviri sau alte violențe (10), furturi (3), dar și, mai nou, ultraj contra bunelor moravuri (1) și vătămare corporală din culpă (1). „În urma cercetărilor efectuate privind infracțiunile săvârșite în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, respectiv lovirile sau alte violențe, constau în incidente de agresiune simplă din joacă și au fost cauzatoare de vătămări corporale ușoare (lovire cu palma ori cu dosul palmei, împingerea sau bruscarea victimei), în toate cazurile s-a propus soluție de clasare”, se mai spune în document. Sunt cifre oficiale și cazuri anunțate, dar în școală sunt și conflicte despre care nu vorbește nimeni din cei implicați, situații tensionate care continuă până ce agresorul sau victima pleacă definitiv din acea unitate, și care, deși nu apar în statistici oficiale, sunt la fel, dacă nu cumva mai grave.
(C.I.)