– Ați împlinit doi ani de mandat, ca lider al grupului consilierilor PNL. Sunteți mulțumit de cum au decurs lucrurile până acum? Ați avut inițiative care au schimbat fața orașului?
Sunt mulțumit de ce se întâmplă de când, împreună cu cei din PMP, am reușit să facem o majoritate. La început, un an de zile, a fost o majoritate în jurul PSD-ului și toate proiectele noastre erau blocate. Din momentul când am reușit să facem o altă majoritate, să ne asumăm conducerea unor societăți cum e Publiserv, cum e Locativ, au început să se schimbe lucruri în bine, iar, din punctul acesta de vedere, eu sunt mulțumit. Proiectele în care m-am implicat personal sunt legate de infrastructura rutieră, eu făcând parte din comisia rutieră.
Primul proiect pe care l-am avut în vedere, în ziua când am fost numit în comisia rutieră, a fost montarea semaforului cu buton de la Școala 4, pentru că acolo au fost foarte multe accidente. Apoi celebrii stâlpi reflectorizanți, pe care unii îi laudă, alții îi critică, dar eu cred că-și fac efectul. Zilele acestea se montează două semafoare cu buton pe str. G-ral Dăscălescu. Vor fi două treceri pentru pietoni, două semafoare cu buton și, în premieră în Piatra Neamț, semafoarele vor avea o arcadă luminată cu leduri, ca să fie o vizibilitate mai bună. Lucrăm la două sensuri giratorii care vor fi în zona gării. Acestea sunt proiecte vizibile.
În faza de proiectare, este o inițiativă legată de scările care vor urca din zona Staro, de pe strada Orhei, și vor ajunge la releu, pe Pietricica. Mai sunt și proiectele de hotărâre pe care le-am inițiat noi, grupul consilierilor, unele au fost chiar respinse. De exemplu, cel care propunea reducerea prețului la parcările de reședință. Este o idee pe care noi o avem în continuare în vedere, nu știu dacă vom reuși, pentru că este nevoie de 2/3 acolo. A mai fost un proiect, de care nu prea știe multă lume, dar eu zic că e important. În cartierele Speranța și Văleni, există în continuare probleme cu ordinea publică, cu grupuri de rromi și nu neapărat rromi, care stau la locuințele sociale și care noaptea fac gălăgie, fură de la vecini. Noi am făcut un proiect de hotărâre ca, la trei contravenții, să poată fi evacuați din acele locuințe, cât timp reprezintă un pericol social pentru vecini.
Este și un proiect, pe care l-am depus săptămâna trecută la primărie, cu privire la expunerea rezultatelor elevilor olimpici pe toate panourile publicitare din oraș. Am mai propus micșorarea tarifelor de acces la bazinelor în ștrand și la terenul de sport, de luni până joi, a fost un proiect respins. Încă un proiect – pe care ar fi trebuit, să fiu sincer, să-l depună opoziția, nu noi – este legat de transparența în achiziții publice, la Primăria Piatra Neamț. Dovadă că, pe site-urile primăriei și ale celorlalte societăți, fiecare servicu sau produs care se cumpără apare de la cine s-a cumpărat și cu ce preț, asta ar fi normal. Cam acestea au fost proiectele depuse de noi până acum. Iar la inițiativele pe care le-am avut în vedere de când am fost ales consilier local, spuneam de scările de pe Pietricica, identificarea unui parc pentru animalele de companie – și l-am găsit în cartierul Dărmănești, unde acum există un spațiu de 6.000 m pătrați. Va fi construit un parc foarte mare, iar, din acei 6.000, cred că 1.500 vor fi dedicați animalelor de companie.
– Cum este colaborarea cu colegii PNL din Consiliul Local? Dar cu cei de la PMP cu care faceți majoritate?
Colaborarea cu colegii din grup e foarte bună, toate proiectele au fost inițiate împreună cu toți, nu au existat discuții pe asemenea proiecte. Ne bucurăm că am reușit să facem o majoritate cu colegii din PMP, chiar dacă este o majoritate la limită, la un singur vot. Ne-am fi bucurat să fie o majoritate de două treimi, ca să ne poată trece și proiectele de patrimoniu, dar, deocamdată, colaborarea este bună. Cât despre colegii de la PMP, într-adevăr, ei au venit cu două proiecte, din care unul a fost respins, iar unul nu a mai intrat la vot, pentru că nu am fost de acord, pentru că se referea la mărirea prețului la parcări, iar noi, grupul PNL, nu o să mărim niciodată prețul la parcări. Noi ne dorim ca, în momentul când Parking își termină contractul, să infințăm la primărie un compartiment de administrare a bunului public și privat, unde să intre parcările de reședință, cimitire, locuințe…
– Tot ați adus vorba de Parking. Ce părere aveți despre cum funcționează societatea?
Da, într-adevăr, la prima vedere, lumea e nemulțumită că se trag două dungi și se încasează 142 de lei sau, la firme, 300 și ceva de lei. Prețul pentru firme mi se pare aberant, câtă vreme își decontează doar TVA -ul, e un preț cam mare. Eu, în continuare, cred că parcările ar trebui să ajungă la primărie și nu la Parking. Problema cu Parking nu cred că e actuală.
Parkingul moștenește un management defectuos, făcut în anii din urmă, de acolo vin problemele. În anii din urmă, avea peste 30 de angajați, găseam tot felul de voleibaliști, de handbaliști, de fotbaliști angajați fictiv la Parking, luau un salariu. Dacă atunci societatea era administrată cum trebuie, nu avea probleme financiare acum.
Acum lucrează 13-14 angajați. Într-adevăr, din 142 de lei, se plătește o redevență de 40% la primărie, se mai plătește un TVA și asta înseamnă că ei mai rămân cu 60-70 de lei pentru fiecare loc de parcare. Nu știu dacă este vina actualei conduceri a Parking, pentru că această societate este hulită și urâtă de toți din oraș. Cred că, în 2017, când a fost votat bugetul Parking, noi am făcut un amendament și am încercat să reducem din salariile conducerii; atunci PSD a votat împotrivă și nu a trecut amendamentul. Din 2017 până acum, într-adevăr au mai fost niște cheltuieli, care au apărut urmare a modificării Codului fiscal. De asta am votat acel buget, cu gândul că, într-adevăr, aceste cheltuieli la firmă au crescut cu 10-20%, dar în niciun caz, votând acel buget, nu ne-am gândit că Parking ajunge să fie pe minus.
* ”Județului Neamț i se fac foarte multe promisiuni”
– Pe cine vedeți primar peste doi ani?
Pe Dragoș Chitic, indiscutabil. Văd că scena politică începe să fiarbă. Eu îl văd pe el, fără niciun dubiu. Eu mă simt confortabil în această echipă și cu această conducere. Pentru că PNL este un partid viu, nu este un partid legat la gură cum este PSD, în care nu ai voie să sufli în front. Noi putem avea și păreri interne, dovadă că am mai fost și dizolvați, am fost puși înapoi, deci partidul acesta e viu. Mă simt confortabil.
– Vă place cum este condus județul Neamț de președintele Ionel Arsene?
Nu-mi place dintr-un singur punct de vedere. Județului Neamț i se fac foarte multe promisiuni acum. Pe PNDL, pe proiecte – cum e acesta, cu secția de oncologie la spital. Deci discutăm despre niște proiecte pe care cineva le pune pe masă acum, noi trebuie să credem în ele, vor trebui plătite de guvernele viitoare. Eu nu prea cred în proiecte din astea. Adică eu pun pe masă și spun că mâine o să facem un spital pentru copii, dar lasă că o să plătească cine va veni. Asta nu înseamnă că este un proiect. Un proiect e atunci când îl iei, îl finanțezi și îl inaugurezi. Acesta este un proiect.
Pe de altă parte, sunt nemulțumit pentru că, vedem cu toții din spațiul public, la ce lipici are Ionel Arsene de Liviu Dragnea, în județul Neamț ar fi trebuit să se întâmple mult mai multe lucruri. Peste tot se vorbește că este unul dintre cei mai apropiați oameni. În afară de câțiva secretari de stat și câteva persoane care au ajuns la București, nu văd ca județul Neamț să fie pe o hartă importantă al PSD-ului.
– Ce vă place și ce nu vă place la aparatul de specialitate din primărie?
Sigur că sunt și lucruri care nu-mi plac. Nu-mi place că anumite decizii, care țin de compartimentele interne ale primăriei, ajung foarte greu să fie puse în aplicare. Uneori observ că încă se mișcă foarte greu lucrurile. Când mi-am depus candidatura, am zis că aș vrea ca, în cei 4 ani, să reușesc să reduc timpul de așteptare la anumite avize. Sau poate să scoatem câteva avize care nu ar trebui să existe. Nu am reușit până acum, mai am doi ani, poate o să reușesc. Este, în primul rând, o chestie de mentalitate.
– De la ce om politic ați avut de învățat cel mai mult?
De la fiecare am învățat câte ceva. Administrație am învățat de la Ioan Onisei, cu care am lucrat din ’98 până în 2001. Am fost apropiat și de cel cu care am lucrat înainte să colaborez cu domnul senator Țapu, de Marius Rogin. În schimb, compromisul în politică nu l-am învățat de la nimeni. Eu nu am fost de acord cu compromisul în politică. Am fost încăpățânat și nu am vrut să învăț de la nimeni că în politică trebuie să faci un compromis.
– Se vorbește de blaturi între PNL și PSD în Consiliul Județean. Există?
Acum se vorbește de blaturi, dar nimic concret nu apare pe nicăieri. Eu pot să vorbesc cel mai sigur de ce se întâmplă la Piatra Neamț și la cât atacăm noi PSD-ul și cum ne luptăm cu ei prin Consiliul Local. Nu cred că poate spune cineva vreodată că noi facem vreun blat. Într-adevăr, cândva, prin primăvară, am primit mesaje directe, asumate public, de la Ionel Arsene și de cei din PSD, să facem o majoritate cu PSD-ul, să scoatem PMP-ul în afara majorităților. Am ieșit, clar și public, și am zis că niciodată nu vom face o majoritate cu PSD. Dar, în cadrul partidului, la nivel central, s-a luat o decizie – ca nicio filială să nu facă niciun fel de aranjament, niciun fel de majoritate ori să susțină vreun proiect al PSD. Deci este o decizie la nivel central. Până acum, nu s-au făcut blaturi la Neamț. Că sunt discuții… acelea pot să existe.
Irina ȘTEFĂNESCU
Un comentariu
Interesante argumente, dar:
1. Hotararile din comisia rutieră sunt ilegale, neavând aprobarea poliției rutiere;
2. Scări pe Pietricica ? Se vede ca ești un “puiut” de-al lui pinalti. Nu este suficientă telegondola, ca investiție falimentara.
3. Parking – o societate a “ sugativelor politice” din P.Neamt. Cum sa o desființați dacă este Pușculița voastră ?
4. Ar mai fi de comentat, dar ajunge. Deocamdată !