Primul termen de fond din procesul în care Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru două fapte de trafic de influență s-a desfășurat în lipsa inculpatului. ”Aveți explicații sau nu e nevoie să știu”, i-a întrebat judecătorul Constantin Magdalina pe cei doi avocați. În vreme ce unul a ținut să precizeze că participarea inculpatului la porcesul penal este un drept și nu o obligație, al doilea a afirmat că Ionel Arsene nu poate fi prezent pentru că activitatea lui nu-i permite să lipsească de la serviciu.
Acestea fiind lămurite, magistratul a anunțat că trebuie să citească actul de acuzare și chiar a făcut-o, deși apărătorii lui Arsene au spus că-l cunosc și nu este cazul unei noi lecturi. ”Mă tem că trebuie”, a punctat judecătorul Magdalina. Și a citit, calm, rezumatul celor două infracțiuni de trafic de influență pentru care va fi judecat președintele Consiliului Județean Neamț. Prima a fost în anul 2013, când Arsene și Gheorghe Ștefan și-au dat mâna ca să scape de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean de la acea vreme. În acest scop Ștefan i-a dat 100.000 de euro lui Arsene, banii trebuind să ajungă, prin interpuși, la șeful ANI, pentru a-l declara pe Culiță Tărâță incompatibil și în conflict de interese. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, iar în 2014, când Gheorghe Ștefan i-a cerut explicații, Ionel Arsene a spus că decapitarea lui Culiță Tărâță nu s-a produs pentru că au intervenit Gabriel Oprea și Victor Ponta. Când i-a cerut banii înapoi, Ionel Arsene a restituit doar 20.000 de euro, spunând că ”banii au fost dați mai departe”, dar l-a asigurat pe Ștefan că va încredința lucrările de construire a unei școli din Icușești către firma lui Vasile Panaite, viitor prefect de Neamț, la acea vreme primar la Dragomirești, care îi va da și lui Gheorghe Ștefan ”ceva” din profit.
A doua faptă de trafic de influență se învârte în jurul lucrărilor, aflate în derulare, pe care Construcții Hidrotehnice Iași ar fi putut să le finalizeze în schimbul unui comision de 5 % din valoarea finanțării (60 de milioane de lei). Beneficiarul era Administrația Națională Apele Române, care la momentul 2015 putea primi fondurile necesare prin dispoziția lui Iulian Jugan, care era secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În acest scop, între Arsene și Jugan au avut loc mai multe discuții, care au fost înregistrate audio, dar până la urmă demersurile au rămas fără rezultat.
După lectură, judecătorul Magdalina a întrebat apărătorii dacă totuși inculpatul dorește să dea vreo declarație. I s-a spus ferm ”nu”. Însă avocații au precizat: ”Contestăm temeinicia întregii probațiuni și vă solicităm să reaudiați martorii din rechizitoriu”. Cum inclusiv reprezentanta parchetului a fost de acord, n-a mai rămas decât stabilirea următorului termen și a primilor martori care trebuie audiați. Apărătorii au solicitat și reaudierea lui Valeriu Andrița, considerat irelevant de DNA. Așadar, pe 13 noiembrie vor fi chemați în fața instanței Ioan Careja și Costel Moga, ambii cu funcții de conducere în cadrul firmei Construcții Hidrotehnice Iași. Probabil pentru viitorul termen (posibil la începutul anului 2019) vor fi chemați Iulian Jugan și Mihai Lupu, fost deputat PNL de Constanța și fost acționar al firmei de construcții.
La prima faptă de trafic de influență urmează să fie audiați Gheorghe Ștefan, concubina acestuia Maria Pamfil și fiul acestuia Gabriel Ștefan, în aceeași ședință de judecată, ”pentru că fac parte din aceeași familie și sunt incongruențe în declarațiilor lor”, după cum susțin avocații. Lista martorilor continuă cu alte nume: Vasile Panaite, Adrian Porumboiu, Doru Avram și, desigur, Valeriu Andrița. Ordinea nu a fost stabilită, dar instanța a decis să trimită o adresă către Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a afla unde se află Gheorghe Ștefan în executarea pedepsei.
Cristina MIRCEA