După o primă zi dezastruoasă ca prezență și o a doua zi care a început fără incidente, dar cu spectrul groazei că nu se va atinge pragul de validare, în tabăra organizatorilor bate vânt de regrupare.
Marii absenți ai acestui vot în două zile sunt primarii. Primarul de Timișești, bunăoară, are grijă de referendum la Răucești, unde e meci cu miză (detalii aici) și unde, pe un teren alăturat, un taraf cântă și încântă auzul, iar vinul crește procentul plăcerii papilelor gustative.
Marii prezenți sunt slujbașii bisericilor.
În culise, deja se vorbește că responsabilitatea referendumului a fost pasată cu totul pe umerii cultelor – BOR, mai mult, dar nici emisarii celorlalte biserici nu au fost săriți – și că rezultatul va fi pus în cârca acestora, mai ales dacă este negativ și consultarea cetățenească nu va fi validată. Dacă referendumul va fi validat, totuși, nu se va supăra nimeni dacă se face rând la cununa de lauri. Numai că, la cum arată datele acum, la miezul celei de-a doua zile de vot, sunt slabe șanse să se atingă pragul de validare. O ușoară creștere s-a înregistrat, într-adevăr, după oficierea slujbelor de duminică, dovadă că eforturilor slujitorilor s-au intensificat asupra enoriașilor, inclusiv la nivel foarte înalt (detalii aici), însă matematica simplă arată că ar fi nevoie de aproape 400.000 de voturi pe oră pentru ca, la ora 21, să iasă cum vor organizatorii.La nivel național, prezența între orele 7 și 10 a fost de 1.49% (278.059 alegători), adică 92.686 pe oră. La ora 10, prezența raportată a fost de 7.24% (1.324.642 persoane), adică 77.920 votanți pe oră. Până la 21, mai trebuie să voteze 4,2 milioane, adică 380.000 pe oră.
În acest context, deja se iese la televizor, cu declarații. PNL dă vina pe PSD, PSD dă vina pe biserici, dar mai ales pe BOR. Se pregătește identificarea unui țap ispășitor perfect. Culmea, nu va fi cel la care se aștepta majoritatea. (D.O.)