Pe 11 octombrie, se sărbătorește Sfântul Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi. Născut în Cezareea Palestinei, el a fost tatăl a patru fete proorocițe. Este amintit de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor, fiind uns diacon de aceștia. Sfântul Apostol Filip a luminat Samaria și l-a botezat pe Simon vrăjitorul. A fost dus de Îngeri, prin văzduh, la cetatea Azot și a luminat-o și pe aceasta cu Cuvântul Domnului.
Filipii reprezintă o sărbătoare din Calendarul popular, în care gospodarii de altădată se abțineau de la lucru. Exista credința că vitele aveau să fie ocrotite de animale sălbatice și de alte primejdii dacă îi vor venera pe Filipi cum se cuvine.
Unii țineau numai o zi sărbătoarea, alții o țineau trei zile consecutive.
Se spunea că acela care lucrează de Filipi face un mare păcat, drept pentru care Dumnezeu poruncește Sfântului Petru să-i trimită păcătosului câțiva lupi, ca să-i ia câte o vită din gospodărie. Ziua era, prin tradiție, dedicată lupilor, considerându-se că Sfântul Filip ocrotește gospodăriile oamenilor în fața acestor fiare. Se spune că, în nopțile de Filipi, lupoaicele sterpe se hrănesc cu jăratic și tăciuni, care le ajută să se împerecheze. Astfel, exista și un anticoncepțional magic: pentru a împiedica înmulțirea exagerată a lupilor, gospodinele nu aruncau în această zi gunoiul din casă, deoarece se puteau rătăci prin el jăratic și tăciuni.
Sărbătoarea era ținută în special de femei. La căsătorie, tinerele mirese primeau ca zestre de la mamele lor și un anumit număr de Filipi. Sărbătoarea era ținută și prin post.
* Semnul Scorpiei
În Gromovnic, cartea care deslușea mersul cerului, 12 octombrie era ziua când Soarele intră în semnul Scorpiei. Atunci, oamenii trebuiau să se ferească de lacuri și în niciun caz să nu se apuce de lucru nou.
Dacă se auzeau tunete în această zi, era semn că pâinea se va scumpi, iar prin unele ținuturi va fi foamete.
Ziua se ținea pentru dureri de cap și spre a fi feriți oamenii de boli, în special pentru bolile de ochi; ziua este invocată și în descântecele ”de bubă”, ”de bubă rea”, ”de bubă dulce”, ”de brâncă”, ”de cei-răi”, sau ”de junghi”.
În intervalul 14-27 octombrie, nu se semăna secară, deoarece se spunea că e primejdie de moarte pentru semănător. E un moment nefavorabil semănăturilor de toamnă.