Sentință favorabilă și definitivă pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, care a ”scăpat” de recuperarea a circa 1,7 milioane lei, cum impusese Camera de Conturi Neamț. Procesul a fost încheiat de Curtea de Apel Bacău, care, în 12 octombrie, a pronunțat hotărârea prin care anulează cele constatate la controlul Camerei de Conturi Neamț – prejudiciul de 1.685.663,56 lei – și, implicit, a măsurii de recuperare a sumei dispuse. Sentința curții confirmă hotărârea Tribunalului Neamț, cu mica diferență că, la Bacău, judecătorii au admis concluzia Camerei de Conturi privind prejudiciul de 20.640 lei și recuperarea acestuia.
Prejudiciul constatat de inspectori în anul 2016 însumează ce a consumat spitalul cu îngrijirea și tratarea pacienților răniți din accidente de muncă, accidente rutiere și agresiuni în perioada 2008-2011, cheltuieli care n-au mai fost recuperate de spital. ”Această sumă provine din cheltuielile de spitalizare cu pacienții care au avut nevoie de îngrijiri în urma agresiunilor și accidentelor rutiere, din perioada 2008-2011, potrivit raportului Curții de Conturi. Accidentele de muncă au fost menționate dintr-o eroare, au alt regim. Cazurile de agresiuni și accidentele rutiere sunt, de cele mai multe ori, cercetate de poliție ca vătămări corporale din culpă. Dacă ajung la instanță, spitalul se constituie parte civilă pentru recuperarea cheltuielilor, după sentința definitivă. Însă, uneori, foștii pacienți nu au venituri sau bunuri. Mai sunt și situații când pacienții mor în urma agresiunilor sau a accidentelor rutiere. Alteori, nu se mai ajunge la proces, fiindcă părțile se împacă. Noi am arătat în instanță că, în situația în care părțile se împacă, nu avem prevederi legale prin care să putem recupera banii cu spitalizarea”, explică ec. Maricica Drăgan, directorul financiar-contabil al SJU Piatra Neamț.
Problema pare încâlcită și fără soluții, chiar administrative, deși directorii altor spitale din Neamț reușesc să execute foștii pacienți răniți ”din culpă”, chiar și când e vorba de recuperarea a 2-300 de lei. Sau poate tocmai de aceea, că e suma mică.
Directoarea economică spune că, la vremea controlului derulat de Camera de Conturi, nu exista nici măcar o singură persoană din tot serviciul administrativ al spitalului care să aibă atribuții de urmărire și recuperare a acestui gen de cheltuieli. ”De aproximativ doi ani, avem un compartiment care se ocupă de recuperarea sumelor. Înainte, astfel de cheltuieli erau evidențiate în contabilitate, dar, de vreo doi ani, există legislația care prevede raportarea lor separat de buget”, adaugă Maricica Drăgan. Așa stând lucrurile, la Spitalul Județean Neamț, cu un ochi se râde, că a scăpat cu bine de un proces, iar cu celălalt se plânge, că s-ar fi putut face atâtea cu 1,7 milioane de lei. (C.I.)