Sufrageria apartamentului în care locuiau Alexandru Gabriel Băiașu și tatăl lui avea o bibliotecă mare, dispusă pe doi pereți. Peste 4.000 de volume în total. Incendiul violent, care a urma explozia, le-a distrus pe toate.
Unele au rămas așa, arse, în rafturi. În apartament miroase, încă, a scrum. Paradoxal și ironic a supraviețuit cartea lui James Clavell ”Nobila casă”.
Lângă biblioteca făcută scrum a căzut o cutie cu globuri pentru brad. Iar alături este o cutie cu piese de remi. Resturi arse, amestecate cu haine și bucăți de mobilă sunt în întregul apartament, care a avut în ambele camere și pe hol lambriu din lemn lăcuit – foarte bun pentru a întreține arderea.
Ieri, o mătușă de-a lui Alexandru a venit să verifice dacă, undeva în dreapta intrării în sufragerie, există, într-un corp din lemn cu rafturi și sertare, banii pe care tânărul îi strânsese pentru nuntă. Nu mai există nici măcar corpul. A rămas din el un morman de cenușă.
Alexandru a dormit în camera lui, situată exact lângă baie, iar când s-a trezit a aprins becul și atunci s-a produs explozia. Vreme de mai bine de 3 ore, racordul flexibil de la aragaz, care s-a fisurat, a lăsat gazul să iasă constant. S-a acumulat în bucătărie, dar și în baie și pe hol. Scânteia produsă de acționarea întrerupătorului a aruncat apartamentul în aer, iar flăcările l-au cuprins pe tânăr din toate direcțiile. A reușit să coboare în fața blocului și apoi să stea încă un sfert de oră, până ce ambulanța a nimerit la adresa corectă și l-a preluat.
Precizare pentru cei care încă se mai întreabă cum reușește un ”furtunaș” să provoace un asemenea dezastru: la o fisură foarte mică, minima cantitate de gaz care se poate degaja într-o oră este de 0,2 mc. Din calculele făcute de pompieri, însă, a rezultat că în apartamentul respectiv s-a acumulat, probabil și din cauza măririi fisurii, în timp, un metru cub de gaz. Adică 1.000 de litri. În condițiile în care o (UNA) butelie de aragaz are 12-14 litri. Practic, a fost o bombă cu metan. (C.M.)