• interviu cu Vasile Panaite, președintele PRO România Piatra Neamț
– De ce Pro România, de ce Victor Ponta?
– Sunt convins că în momentul de față, PRO România este singurul partid care vine cu un program concret la nivel central, adaptat la nivel local în funcție de particularitățile fiecărui județ și a fiecărei localități.
De ce Victor Ponta? Trebuie să recunoaștem cu toții că Guvernarea Ponta a fost una dintre cele mai performante din ultimii 29 de ani. Este drept, au fost politici sociale și politici liberale, vorbeam atunci de USL, însă premierul Victor Ponta a fost cel care și-a pus amprenta asupra guvernării. Am fost alături de această echipă, de omul și politicianul Victor Ponta, și cred în continuare că România ar fi arătat altfel acum dacă deznodământul alegerilor prezidențiale ar fi fost altul.
Acum, cu permisiunea dumneavoastră, întreb și eu, chiar dacă retoric: câți politicieni ați văzut la cel mai înalt nivel să demisioneze din funcție pentru a detensiona o situație, chiar dacă nu îi aparține, pentru care nu se face vinovat? Victor Ponta a avut această demnitate și a demisionat din funcția de premier după acea tragedie din octombrie 2015. Eu cred că este mai mult decât un exemplu, chiar un model de urmat și am văzut zilele acestea ce s-a întâmplat la nivel guvernamental. O brambureală, o luptă pentru funcții, cu demisii, demiteri, negocieri duse altfel decât ar trebui să fie în mod normal. Ca să nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat cu schimbarea atâtor premieri și miniștri, doar după bunul plac al unui grup extrem de restrâns de oameni.
Acum o pot spune pentru că după numirea mea ca prefect al județului Neamț, am căutat să fac doar administrație chiar dacă unii au dorit derapaje. Și cred că până la urmă, faptul că nu sunt un ”yes-man” a condus la schimbarea mea din funcție. Am luat cât se poate de în serios rolul și atribuțiile de prefect, de garant al respectării legii, ca factor de echilibru și de neimplicare politică chiar dacă involuntar te lovești de această zonă. Nu aș vrea să dezvolt acum situațiile care au apărut de-a lungul mandatului meu de prefect, poate o voi face cu alte ocazii, dar știam, mi-am asumat încă de la momentul numirii că pot oricând să fiu schimbat. De altfel nu am ținut de această funcție, cât am fost acolo nu am vrut să fac jocurile nimănui ci doar să îmi fac treaba. Că nu am mai fost lăsat, este altă poveste…
Dar aș mai vrea să adaug ceva apropos de mandatul meu de prefect: am lucrat cu niște oameni extraordinari, profesioniști, a căror muncă nu este neapărat vizibilă dar este esențială pentru bunul mers al lucrurilor. Și îmi pare rău după acea echipă dar nu se știe niciodată ce aduce viața.
– De ce sunteți d-voastră soluția pentru Primăria Piatra-Neamț și nu altcineva?
– Eu nu spun că sunt neapărat cea mai bună soluție pentru municipiul Piatra-Neamț. Asta pot decide doar alegătorii. Dar am mai spus-o, Piatra-Neamț nu trebuie să însemne doar sensuri giratorii și marcaje rutiere. Pentru asta nu este nevoie de un primar, ci de un simplu funcționar. Dar despre asta vom vorbi la momentul oportun. Revenind, decizia candidaturii mele la funcția de primar nu a fost luată de mine ci de sutele de oameni – și nu exagerez – cu care am interacționat și care mi-au cerut acest lucru. Practic am construit o echipă încă înainte de a mă hotărî asupra viitorului meu politic și administrativ. Desigur, faptul că în municipiul Piatra-Neamț lucrurile au stagnat vizibil în ultimii patru ani, faptul că nu există o viziune, o strategie, că orașului îi lipsește un viitor, m-a determinat să iau această decizie de a candida la funcția de primar. Și vă spun un adevăr: la acel moment nu aveam neapărat stabilită direcția politică. Au fost tatonări din partea unor partide care au dorit să vin alături de ele dar am considerat că PRO România este partidul care, în momentul de față, are cea mai bună echipă și cea mai clară viziune.
De altfel, dacă vorbim de echipă, veți vedea în curând, atât la nivel central, dar și la nivel local, la Piatra-Neamț și în județul Neamț, reașezări importante pe scena politică. Nu vorbim de traseism politic, o expresie mult folosită de mass-media, ci de echipă. Partidele sunt formate din oameni, din echipe și lideri, iar în momentul în care nu te mai regăsești într-o formațiune politică, urmare a unor conjuncturi, cred că cea mai proastă soluție este să rămâi acolo. Nu, experiența politică și administrativă trebuie puse în slujba cetățeanului și atunci echipa se poate regăsi într-o altă formulă. Scena politică este vie și așa trebuie să rămână atâta vreme cât vorbim și de principii solide. Vă asigur că la PRO România sunt aceste principii iar echipa de la Neamț, alături de Liviu Harbuz și, permiteți-mi să nu spun deocamdată și alte nume cu rezonanță, va readuce județul și municipiul Piatra-Neamț acolo unde merită.
– Aveți un plan concret, o viziune pentru Primăria municipiului Piatra-Neamț?
– Da, putem vorbi de un plan concret pentru municipiul Piatra-Neamț. Există o viziune pe care am construit-o pas cu pas alături de echipă și aici când vorbesc de echipă nu mă refer doar la specialiștii pe domenii pe care îi avem ci și la oamenii simpli. Mai ales pe aceștia îi consider în echipă iar vocea lor este cea mai importantă. Noi, ceilalți, avem obligația să găsim soluții la problemele lor și să le prezentăm strategii, proiecte, programe. Stau de vorbă cu fiecare om pe rețelele sociale, pe stradă, în diversele medii unde ne întâlnim, iar pentru asta nu trebuie să umblu cu geaca sau vesta colorată ca să apară bine în poze. Va veni vremea când voi prezenta opiniei publice viziunea pe care o am asupra a ceea ce va deveni municipiul Piatra-Neamț. Dincolo de cuvinte există o strategie extrem de bine pusă la punct, vă asigur.
– Cum vedeți intracțiunea între politicile sociale ale PRO România și necesitatea unor investiții de tip liberal în Piatra-Neamț?
– Vedeți dumneavoastră, cred că politicile sociale trebuie să interacționeze cu investițiile de tip liberal. Avem nevoie de investiții, ele sunt motorul dezvoltării și vom veni cu lucruri concrete în această zonă și, mai mult, care au rezultate imediate. Pe de altă parte, politicile sociale sunt înțelese prost și aplicate și mai prost: doar să dai ajutoare sociale. Ori nu asta înseamnă! Cred că aș fi primul care ar reanaliza toate acele dosare și, acolo unde este cazul, aș tăia aceste ajutoare. Pe de altă parte avem categorii sociale defavorizate cum sunt bătrânii cu venituri foarte reduse sau chiar deloc, copiii din medii sociale defavorizate, femeile abuzate, persoane cu dizabilități, și exemplele pot continua, care au nevoie de politici sociale locale. Dincolo de aceste situații, cred că dezvoltarea unei infrastructuri care să permită mediului de afaceri să pună la dispoziția oamenilor nu doar locuri de muncă ci locuri de muncă bine plătite, este cheia unei administrații eficiente. Și sunt pregătit să fac acest lucru, am experiența necesară după aproape 22 de ani de administrație în funcția de contabil-șef, primar și prefect. Dar toate acestea pot fi făcute doar cu ajutorul oamenilor. Sunt dintre ei, pentru ei!