Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială nr. 5 din Piatra Neamț au motive în plus să-l aștepte în fiecare an pe Moș Nicolae. Fiindcă pe 6 decembrie este ziua școlii și, anul acesta, la împlinirea a 44 de ani de existență, fiecare clasă a pregătit câte ceva special, pentru a prelungi sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.
Marcarea aniversării de anul acesta a început cu o zi înainte, cu o slujbă de sfințire a școlii și Te Deum, oficiate de preoții Alecu Amariei și Constantin Munteanu de la Biserica ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”, Ciprian Amariei de la Parohia Itrinești și Sorin Amariei-Cosma de la Parohia Homiceni, fost profesor al școlii.
6 decembrie a fost plină de activități: elevii s-au întrecut în cântece, dansuri, colinde, jocuri, concursuri sportive, de șah, de cultură generală. Copiii au îmbrăcat ia și costumul popular și au dansat românește, au învățat colinde și urături pentru apropiatele sărbători.
”În această școală minunată am învățat multe lucruri interesante și am participat la multe concursuri și evenimente. Am luat locul I la concursul Mate+, am participat și la concursurile Fii Inteligent, Gazeta Matematică, am câștigat și acolo, dar nu locul I. Îmi place matematica, mai mult, dar și desenul. Astăzi, de ziua școlii, împreună cu colegii mei, am făcut ornamente pentru a împodobi clasa și am învățat colinde. Școlii mele îi doresc să ajungă cea mai bună școală! Copiii pot face asta, dar și profesorii”, sunt gândurile împărtășite de Andreea Miruna Lupu, din clasa a II-a A.
La orele amiezii, cancelaria a devenit neîncăpătoare. Foști profesori și directori ai școlii au răspuns invitației de a se bucura împreună cu actualele cadre didactice de sărbătoarea școlii. Directorul Carmen Munteanu și directorul adjunct Cristina Letos i-au întâmpinat cu pâine și sare și au oferit fiecărui dascăl o diplomă de excelență și un trandafir alb. Festivitatea din cancelarie a prilejuit trecerea în revistă a rezultatelor școlii din ultimul an, dar și cea mai recentă performanță a trei elevi de gimnaziu, pregătiți de prof. Cristina Bălănescu, care au câștigat locul I la concursul de istorie ”Centenar România Piatra Neamț” organizat de Primăria Piatra Neamț. Echipa câștigătoare, formată din elevele Ema Iosefina Chiriloi, Casiana Ioana Cojan și Maria Delia Focșăneanu, din clasa a VIII-a A, împreună cu prof. Cristina Bălănescu, vor merge în excursia de o săptămână în orașele Marii Uniri – Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, oferită de primărie celor trei echipe clasate pe primul loc la secțiunea învățământ primar, gimnazial și liceal.
După un moment de reculegere păstrat în memoria dascălilor care s-au stins, invitații au ținut scurte discursuri. Din partea Inspectoratului Școlar Neamț, a fost prezent inspectorul Romeo Roman, care, din acest an, a preluat în coordonare Școala nr. 5. A vorbit despre misiunea profesorilor de a pregăti tânăra generație, a felicitat cadrele didactice, pe elevii și părinții acestora, deopotrivă, pentru rezultatele deosebite adunate în ultimul an și a urat mult succes și sănătate tuturor. Dintre foștii dascăli, au luat cuvântul profesorul de sport Adrian Armencea, primul director educativ al școlii în perioada 1974-1984 și profesoara de sport Maria Cozma, fost director adjunct în perioada 1998-2000 și director între 2000-2008.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de elevii școlii.
* ”La mulţi ani, Şcoala 5!”
Prof. Carmen Munteanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 5: ”Sărbătoarea noastră a devenit o tradiţie. Este o iniţiativă prin care ne îndreptăm atenţia spre ceea ce este valoros, frumos şi benefic. La 1 septembrie 1974, au pornit pe acelaşi drum dascăli şi elevi, într-o unitate şcolară care şi-a câştigat prestigiul în timp. Calitatea educaţiei este cea mai importantă în şcoala noastră. Rolul cadrului didactic este de a educa şi de a pregăti elevii pentru viaţă, ajutându-i să aibă o largă viziune despre lume şi să se cunoască pe ei înşişi, pentru a putea lua cele mai bune decizii de viitor. Alături de părinţii copiilor, contribuim la viitorul acestora.
Şcoala deschide elevilor porţile cunoaşterii, transformând lucrurile mărunte ale vieţii în bijuterii de preţ. Noi, educatorii, formăm şi modelăm spiritul, valoarea cea mai mare a omului.
La această sărbătoare am invitat şi cadrele didactice acum la pensie. Sunt oameni care au lăsat în sufletele generaţiilor de copii lumină, bunătate şi profesionalism. Sunt aproape aceiaşi şi sunt la fel de tineri, chiar dacă argintul de la tâmple ar putea spune altceva.
Pentru mine, este un moment în care cuvintele nu pot să acopere o încărcătură de suflet şi de spirit, de trăire autentică a unei clipe unice şi irepetabile. Am fost elevă a acestei şcoli şi sunt mândră de aceasta. Sunt emoţionată pentru că i-am revăzut pe domnul diriginte şi pe doamna profesoară de matematică. Acum eu sunt profesoara de matematică… Acum, am şi eu argint la tâmple!”.
* ”Ne dorim a fi o școală competitivă”
Prof. dr. Cristina Letos, director adjunct al Școlii Gimnaziale nr. 5: ”La ceas de sărbătoare, am sunat clopoțelul pentru a scrie o filă de poveste în cartea de impresii a școlii, împreună cu cadrele didactice care au ieșit la pensie din această unitate școlară. Un moment încărcat de emoție, culoare și nostalgie, în care am rememorat clipe marcante care s-au scurs în clepsidra timpului petrecut în școală.
La foștii directori ai școlii am admirat diplomația și confortul psihic al lucrului bine făcut, de la colegii de catedră am învățat cât de mult contează echilibrul și armonia micului univers, de la colegii de cancelarie am conștientizat că respectul reciproc, profesionalismul, pasiunea pentru știință și educație sunt elemente definitorii pentru bunul mers al unității școlare. Pe părinți îi simțim întotdeauna aproape, receptivi, cooperanți și parte activă în parteneriatul școala-familie-comunitate.
Mulțumiri alese Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care ne îndrumă și ne consiliază cu mult tact și diplomație, adevărați parteneri în educație!
Consider că dascălii au o meserie privilegiată, pentru că trăiesc zilnic, alături de copii, bucuria simplă și curată a unei zile de învățăcel care a mai pus o cărămidă la temelia cunoașterii.
Ne dorim a fi o școală competitivă, care oferă educație de calitate prin care să asigură succesul elevilor la școală și în viață”.
* Scurtă carte de vizită din anul școlar 2017-2018:
- Calificarea la patru olimpiade naționale, din care la trei elevii au obținut premii speciale și mențiune MEN:
– Andreea Ioana Gramadă: Mențiune MEN, la Olimpiada Națională de Geografie, clasa a VIII-a;
– Ioana Alexandra Corduneanu: premiul special ”Teodor Turturean” la etapa națională a Concursului Național Interdisciplinar Cultură și Spiritualitate Românească, clasa a VIII-a;
– Rebeca Atomei: premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba italiană, clasa a VII-a.
- Inițierea și derularea unui amplu proiect educațional intitulat ”Centenarul Marii Uniri”, finanțat de Primăria municipiului Piatra Neamț și Consiliul Local, care a cuprins concursuri pe tematică istorică, vizită la Alba Iulia, curs festiv dedicat claselor a VIII-a sub titulatura ”Sunt mândru că sunt român!”, editarea revistei școlare dedicată marelui eveniment și montarea unei plăci comemorative în cinstea Făuritorilor Marii Uniri.
- Pe 29 noiembrie 2018, am participat cu două echipaje la concursul ”Centenar România Piatra Neamț”, echipa de la gimnaziu, îndrumată de prof. Cristina Bălănescu, a obținut premiul I, iar echipajul de la clasa a IV-a, format din elevii Matei Corduneanu, Carmen Dorneanu şi Iustin Pienescu au obţinut mențiune. La secțiunea gimnaziu, echipa care a luat marele premiu este formată din Ema Iosefina Chiriloi, Casiana Ioana Cojan și Maria Delia Focșăneanu, din clasa a VIII-a A, care, împreună cu profesorul coordonator, se pregătesc pentru excursia în orașele Cernăuți, Chișinău, Alba Iulia.
- Avem experiență în domeniul proiectelor europene, dovadă fiind proiectul Erasmus+ ”Art and emotions” derulat de Școala Gimnazială Nr. 5 Piatra Neamț în parteneriat cu școli din Spania, Polonia și Italia, în perioada2016-2018, care are ca obiectiv major includerea artei, sportului, educației socio-emoționale înprocesul instructiv-educativ obișnuit, ca mijloace de echilibrare a comportamentelor agresive în școli.
- În fiecare an derulăm concursuri înscrise în Calendarul Județean al Activităților Educative (CAEJ): Mireasma primăverii (a III-a ediție), Dimensiunea europeană a educației prin abordări moderne ale formării profesionale (a IV-a ediție), Invitație la responsabilitate (a IV-a ediție), concursuri apreciate la nivel județean, dovadă fiind participarea numeroasă a elevilor și cadrelor didactice.