Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” este o instituţie care cântărește greu în comunitatea târg-nemţeană, urmare a evoluției acesteia de-a lungul celor 60 de ani de activitate de calitate şi performanță cu o ofertă educațională diversificată, bazată pe valori şi principii solide, pe un dialog deschis cu toți partenerii implicați în actul educațional. Dacă trecutul şcolii înseamnă tradiție şi cultură, pentru Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, prezentul înseamnă transformare, dezvoltare continuă a metodelor de lucru, a mijloacelor de învățământ tot mai moderne, a comunicării didactice, a modului de abordare a elevului în procesul didactic.
* Reprezentare meritorie la olimpiade
În această instituţie şcolară se practică un învățământ care încurajează competența, în scopul formării unui absolvent responsabil și competent, dovada clară fiind și rezultatele obținute de elevii şcolii, în anul şcolar 2017-2018, la Olimpiadele la disciplinele tehnice (şi nu numai): Premiul I – Andrei Alexandru Mirlescu (Olimpiada la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, profil tehnic-mecanică), Premiul I – Alexandra Mălina Amărinei (Olimpiada interdisciplinară Tehnologii, profil agricultură-cultura plantelor), Mențiune – Alexandra Elena Ciocoiu (Olimpiada interdisciplinară Tehnologii, profil agricultură-cultura plantelor). Eforturile elevilor şi ale dascălilor Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” care au performat în cadrul olimpiadelor şcolare organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale au fost recompensate vineri, la cea de a VI-a ediţie a festivităţii de premiere a Olimpicilor Centenarului de către IȘJ Neamț.
Iar Sfinţirea Capelei cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan”, de la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, vine să împlinească, moral şi spiritual, actul educaţional, cunoaşterea şi iubirea de aproape, dând sens şi valoare tinerilor care au păşit pragul acestei şcoli.
* Spectacole caritabile în an centenar
Uniți în an centenar, pe 16 noiembrie 2018, elevii şcolii au realizat, într-un spectacol cu tema ”Nunta centenară”, o îmbinare a elementelor moderne cu cele tradiționale, în momente ce au sintetizat frumos valori esențiale românești.
Apoi, inițiativa evenimentului caritabil ”Din suflet pentru Moș Crăciun” aparţine corpului didactic al CTIC, ei fiind cei care, pe lângă noțiunile de multe ori abstracte incluse în materie, vor să îi înveţe pe elevi, cel mai concret și mai valoros lucru cu putință: acela că a fi om generos nu este o știință, ci un dar divin.
Spectacolul caritabil a actualizat sensul perfecţiunii umane, dovedind faptul că, la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, toate inimile bat în acelaşi ritm, un ritm în care se împletesc iubirea de tradiţie şi dragostea pentru semeni.
Evenimentul din 18 decembrie 2018 a fost o sumă de momente artistice, în care datina şi ineditul şi-au dat mâna într-o horă a talentelor. Complexitatea spectacolului a fost dată nu numai de diversitatea artistică, ci şi de cea tematică, astfel încât auditoriul a fost martorul atât al unui regal de colinde, poezii, obiceiuri tradiţionale, cât şi al unui mic moment dramatic, emoţionant prin profundul mesaj transmis de cei mai proaspeţi elevi ai liceului. Gimnaziştii Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” şi-au dat mâna în arealul spiritual al spectacolului, asemenea picăturii de ploaie care este absorbită de pământul însetat.
Iar rezultatele obţinute de elevii claselor gimnaziale la Olimpiadele şi concursurile de matematică, biologie, limba engleză, limba română, fizica din anul şcolar 2017-2018 au făcut cunoscută încă o bucăţică din întregul pe care îl reprezintă Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”.
Pe platforma eTwinning, cadre didactice ale şcolii au înscris proiecte educaționale în parteneriat cu colegi din țări europene, proiecte care vizează obiective de formare şi de dezvoltare a competențelor elevilor si profesorilor în diverse domenii. Unele dintre acestea sunt ”Learning to undertake”,”Let s be a rainbow” și ”Metode creative de predare și formare pentru combaterea părăsirii timpurii a școlii și pentru o motivație mai bună a elevilor”. Realizarea de activități remediale prin proiectul ROSE ”Învăţând,vei reuşi”, finanţat de Banca Mondială, prin unitatea de management a proiectelor cu finanțare externă MEC, completează actul educaţional, prin formarea competenţelor specifice standardelor de pregătire în vederea absolvirii studiilor liceale şi a obţinerii diplomei de bacalaureat.
Apogeul activităţilor extraşcolare a fost atins în anul şcolar 2018-2019, prin participarea celor mai talentaţi elevi ai Colegiului Tehnic ”Ion Creangă” la evenimentul realizat cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, joi, 20 decembrie, ora 18, la Palatul Patriarhiei. Alături de Grupul Song, elevii şcolii au oferit câteva surprize muzicale.
GALERIE FOTO: