Prof. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică Neamț și vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, denunță cel mai recent ordin de la Ministerul Educației, 1316 din 12 decembrie 2018, care impune ca, de anul viitor școlar, să se aloce ”cel puțin 35% din locurile la clasa a IX-a pentru învățământul profesional și dual”. Nu că n-ar fi nevoie de meseriași pe piața muncii din Neamț.
Totuși, dublarea actualului procent, fără niciun fel de susținere, a căzut direct în moalele creștetului întreg învățământului nemțean: ”Am făcut un memoriu ce va fi înaintat de Federația Sindicatului Liber din Învățământ direct la minister. Cerem revocarea de urgență a ordinului 1316, care impune un procent de 35% alocat pentru învățământul profesional în anul școlar viitor. Este un ordin făcut pe genunchi! Asta înseamnă dublarea numărului de locuri, fără niciun fundament. Consider că acest ordin este inaplicabil și va avea consecințe grave asupra învățământului”, declară liderul sindical, care arată că o parte din actualii profesori vor rămâne fără locuri de muncă, în vreme ce cadre didactice calificate pentru învățământul profesional nu prea sunt. Mai mult, vicepreședintele Ploscă reamintește că învățământul profesional a fost desființat acum ceva ani de aceeași Ecaterina Andronescu, din nou ministru al Educației: ”N-ai cum, peste noapte, să refaci ce ai distrus acum câțiva ani, fără a face investiții în baza materială, în ateliere, în cămine și în cantine. Pentru că n-ai cum să aduci înapoi în școală pe elevii din mediul rural, acolo unde abandonul școlar este mare, fără să-i sprijini consistent cu fonduri de la bugetul de stat!”.
Prof. Gabriel Ploscă spune că reacția sindicatului față de acest ordin va continua până la revocarea lui și demontează cu argumente fiecare punct din ordin: ”Se invocă Strategia educației și formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020, dar, în acest document, nu apare acest procent. Normativul prin care a fost adoptată strategia este scris greșit în ordin – HG 317/2017, iar dacă cineva îl caută, nu-l găsește și poate se lasă lehamite, fiindcă este din anul 2016. Se invocă solicitarea Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, cerere făcută pe 10 decembrie – foarte posibil, dar acest organism este în subordinea ministerului. Și se invocă existența unui număr ridicat de cereri ale operatorilor economici pentru școlarizare în învățământul profesional – și noi avem, la nivelul județului, o comisie care centralizează astfel de cereri; sunt doar 3-4 firme, care cer 25-28 de locuri pentru o clasă. Restul firmelor, majoritatea mici, din toate zonele județului, vor câte 3-7 elevi, cum să faci o clasă?!”.
Semnalele din județ sunt îngrijorătoare și, fiindcă dascălii abia au trecut de spaima de a nu primi salariile întregi, în prag de sărbători, liderul Gabriel Ploscă are un mesaj de transmis: ”Eu consider acest ordin o greșeală care poate fi îndreptată. Fiindcă nu vreau să cred că cineva dorește discreditarea dascălilor, a directorilor de școli, a inspectorilor generali școlari, prin prisma învățământului profesional. De aceea, pentru că suntem în spiritul sărbătorilor creștine ale Nașterii Domnului, vreau să le transmit colegilor mei să-și păstreze speranța. Noi vom merge până la capăt, cum am făcut și până acum, și le doresc sărbători tihnite și un an nou cu sănătate și împliniri!”. (C.I.)