Astăzi, 4 ianuarie, în timp ce toată presa anunța măriri salariale pentru polițiști și militari, Neculai Isache, secretarul general al Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual, s-a dus la Primăria Capitalei și a solicitat autorizație de protest pentru zilele de 7 și 8 februarie. SNPPC organizează, peste o lună, pichetarea sediului Ministerului Afacerilor Interne, în semn de protest față de salarizarea precară a polițiștilor, pompierilor și jandarmilor și plafonarea pensiilor militare.
Normal, pensionarilor ar fi trebuit să le fie mărite pensiile cu 50% din fiecare mărire salarială a personalului, ceea ce a fost blocat prin două ordonanțe de guvern emise în 2017 și în 2018. Ca atare, măririle pensiilor clamate acum nu compensează nici măcar suma care nu s-a acordat fiecărui pensionar din sistem.
”De fapt, mărirea de acum înseamnă 25% din majorarea salarială acordată până în 2022”, a declarat Neculai Isache. ”Majorarea din 2018 a fost pe minus în multe cazuri, pentru că s-a dus pe transferul de contribuții. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre o mărire de 3,7-4%. Nu cerem să ne așeze în grilă cu 100%, dar măcar undeva cu 76%, pentru că neașezarea în grilă creează mari diferențe. Cel care are 20 de ani vechime nu primește absolut nimic, iar cel nou, încadrat de un an-doi, primește, obligatoriu, salariul minim pe economie la data încadrării. Și s-a ajuns ca tânărul angajat acum un an să aibă același salariu cu polițistul angajat acum 15-20 de ani, care îl are în tutelă. Iar așezarea în grilă, pe care tot o solicităm de doi ani de zile, ar rezolva toate problemele. Și exact asta nu se întâmplă. În schimb, se vorbește despre o majorare de 25%, care, de fapt, înseamnă, în medie, 300 de lei. De exemplu, cineva care are acum 2.000 de lei și în 2022 ar trebui să aibă un venit de 3.500 de lei, primește 25% din diferența dintre salarii. Adică un sfert din 1.500 de lei, impozabil. Aceasta este toată mărirea. În condițiile în care, în anul 2018, au fost înghețate toate sporurile”.
Pentru a discuta toate aspectele legate de venituri și alte drepturi, tot astăzi, 4 ianuarie, SNPPC a solicitat o întrevedere, în regim de urgență, cu ministrul Carmen Dan:
«FSNPPC/Nr. 101 din 04.01.2019
Către,
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Doamnei Carmen-Daniela DAN, ministrul Afacerilor Interne
În temeiul Legii dialogului social nr. 62/2011, Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România – organizaţie cu reprezentativitate juridică la nivelul sectorului de activitate gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne – vă solicită o întâlnire, în regim de urgență, pentru a lua în discuţie unele drepturi aferente anului 2019, cum ar fi:
– aplicarea reglementărilor privind salarizarea poliţiştilor şi a personalului contractual, inclusiv plata muncii suplimentare, acordarea majorării pentru orele lucrate în regim SDSL, sporurile și celelalte elemente aferente sistemului de salarizare;
– decontarea serviciilor turistice (necesitatea modificării unor reglementări în domeniu, care creează disfuncții în aplicarea normelor legale, atât pentru polițiști, cât mai ales pentru personalul contractual, căruia nu i se decontează cheltuielile efectuate în afara zilelor lucrătoare);
– aplicarea prevederilor art. 84 din OUG nr. 114/29.12.2018, prin care se aduc modificări Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
– aplicarea normelor privind condițiile de muncă în care se încadrează personalul contractual, cu referire expresă la cei 11 ordonatori de credite din MAI, care nu acordă ,,condiții deosebite”;
– necesitatea elaborării unor norme metodologice pentru aplicarea Legii nr. 288/2018, potrivit căreia militarii și polițiștii vor putea opta să transforme suma cuvenită pentru achitarea chiriei în compensație pentru plata ratelor aferente unui credit imobiliar;
– alte drepturi și interese ale membrilor noștri de sindicat, care sunt în competența de aplicare a MAI.
Aşteptăm răspunsul dumneavoastră, în timp util, şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru soluţionarea problemelor expuse, în spiritul unui dialog social constructiv!
Cu respect,
Președinte FSNPPC,
vicepreşedinte Biroul Naţional „Cartel ALFA” – Dumitru COARNĂ»
Anterior, pe 31 decembrie 2018, într-un comunicat, FSNPPC susținea că ”Măsurile adoptate de Guvern privind salarizarea, pensiile și alte drepturi nu corespund, în totalitate, revendicărilor noastre”:
«În data de 29 decembrie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial „OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene”.
Apreciem că actul normativ menționat pune în aplicare doar o parte dintre amendamentele transmise de către FSNPPC Guvernului, referitoare la majorarea salarială ce ar fi trebuit reglementată de la 1 ianuarie 2019, la modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 (intrarea anticipată în grilele de salarizare prevăzute la Anexele nr. VI și VIII din lege, cu 76% din valoarea aferentă anului 2022) și la regimul pensiilor militare de stat (a se vedea comunicatele noastre din noiembrie/decembrie a.c.).
Precizăm că, prin majorarea salariilor de funcţie/de bază, conform Legii-cadru nr. 153/2017, cu doar ¼ din diferenţa prevăzută în grilă între 01.01.2019 şi 2022 și prin calcularea unor sporuri la valoarea din decembrie 2018, rezultă o creștere salarială netă inconsistentă, ceea ce menține discriminarea noastră față de alte familii ocupaţionale. În concret, FSNPPC a solicitat, între altele, calcularea tuturor sporurilor (pentru munca de noapte, munca suplimentară, condiţii grele, lucrări de excepţie, neuropsihic/judiciar etc.), indemnizatiilor, compensatiilor, primelor și a elementelor sistemului de salarizare la noua valoare rezultată după aplicarea, de la 1 ianuarie 2019, a prevederilor alin. 4, art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, şi nu la valoarea din decembrie 2018.
De asemenea, suntem nemulțumiți de actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat cu numai 1,3 %, conform ratei inflației, ceea ce reprezintă o creștere netă de numai câteva zeci de lei pentru majoritatea covârșitoare a cadrelor militare în rezervă și în retragere.
În concluzie, menționăm că, prin OUG nr. 114/2018, Guvernul a pus în aplicare cele patru amendamente FSNPPC, pentru anul 2019, referitoare la acordarea majorării pentru SDSL, plata muncii suplimentare, decontarea serviciilor turistice și scoaterea din proiectul OUG a cotei de 10% (CASS pentru pensiile militare de stat), dar celelalte reglementări nu sunt conforme revendicărilor noastre, fapt pentru care vom continua acţiunile în instanţele de contencios administrativ-fiscal pentru salarizarea corespunzătoare a polițiștilor și personalului contractual din MAI.»
Comunicatele integrale se regăsesc și aici. (C.M.)