Dur este începutul lui 2019 pentru școlile din Neamț. Peste scăderea drastică a numărului de elevi, a căzut și ordinul de ministru 1316, care obligă liceele tehnologice să asigure 35% din locurile la clasa a IX-a pentru învățământul profesional. În vreme ce sindicaliștii vor să ajungă la ministrul Ecaterina Andronescu pentru a-i cere să revină asupra acestui ordin, planul de școlarizare la liceele tehnologice din Neamț se face pe „ordinul 35% profesională”. În proiectul de școlarizare, unele licee vor avea număr dublu de clase profesionale de a IX-a, la altele numărul crește de patru ori. Dar sunt și excepții: „Toate liceele vor primi clase de a IX-a în plus pentru profesională. La unele se dublează numărul de clase, la altele vor fi chiar de 4-5 ori mai multe, cum este cazul la „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț și la „Ion Creangă” din Târgu Neamț. Singurele unități care nu primesc clase în plus de profesională sunt Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra Neamț și Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamț, în primul rând deoarece au promovabilitate la bacalaureat de peste 90%”, explică prof. Elena Laiu, șefa Inspectoratului Școlar Neamț.
Planul de școlarizare este, acum, pe masa directorilor de școli. Propunerile au fost făcute, după ce în prealabil problema a fost discutată cu șefii inspectoratului. Mai rămâne ca forma finală să fie adoptată, zilele următoare, în consiliul de administrație din fiecare școală. Câte clase se vor face, pe toate ciclurile, ce specializări la licee și ce meserii apar (dacă apar) la clasa a IX-a, în condițiile „ordinului 35%”, câte cadre didactice vor mai rămâne la catedră, sunt prioritățile de început de an.
Indicația privind 35% locuri pentru profesionala de liceu, disponibile la admiterea din această toamnă, s-a aplicat pe baza câtorva criterii. Unul dintre acestea este promovabilitatea la bac.Care ar fi la fel de important ca și numărul de elevi care mai sunt acum în clasele a VII-a și a VIII-a. Procentul de 50% reușiți la bac și câte o clasă-două de a IX-a pot duce la desființarea unor licee tehnologice, din toamnă: „Sunt câteva licee cu probleme de promovabilitate în ultimii ani la examenul de bacalaureat, cum este liceul de la Nisiporești, cel de la Dămuc și altele. Nu știu dacă vor primi clase pentru profesională, fiindcă sunt și foarte puțini elevi care vin din urmă. Liceul Dămuc se va desființa, va rămâne școală gimnazială”, adaugă inspectorul general Elena Laiu.
Toate aceste schimbări nu vor afecta, în Neamț, cadrele didactice. Asta susține șefa IȘJ Neamț la început de ianuarie. Și înainte ca planurile de școlarizare din Neamț să ajungă spre aprobare în CA-ul inspectoratului.
După 21 ianuarie, când va fi gata noul plan de școlarizare județean, fiecare profesor va afla dacă declarația doamnei Laiu este adevărată sau nu (C.I.)
Un comentariu
Chiar asa??? Ha! Ha! Ha!
Traiasca psd-ul…… oricum ambele “licee” au niste “directori” marionete de toata jena!!!