Liceul Tehnologic Dămuc își închide porțile. Din toamnă, aici va funcționa doar școala gimnazială. Scriptele arată că aici n-a mai intrat niciun elev la clasa a IX-a de vreo doi ani. Ultima generație de elevi, care termină în vară clasa a XI-a de învățământ profesional cu profil de lăcătuș mecanic, numără 12 elevi. Din 13, câți erau în toamnă.
* Previzibil și firesc
Anunțul privind desființarea liceului de la Dămuc a fost făcut oficial, de conducerea Inspectoratului Școlar Neamț, la începutul anului.
Tot oficial, la Dămuc nu se poate organiza nici măcar școală profesională din toamnă, cum va fi în cazul altor licee tehnologice din Neamț. Prin vocea inspectorului general școlar Elena Laiu, la Dămuc, motivul principal este numărul tot mai mic de elevi: ”Liceul Tehnologic Dămuc va fi transformat în școală gimnazială, de la anul, fiindcă sunt foarte puțini elevi. Este restrângere de activitate, dar nu va afecta cadrele didactice. Problema mare va fi începând cu anul școlar următor, fiindcă, pe tot județul, sunt cu 90 de clase mai puțin, începând de la învățământul primar, și cu 1.000 de elevi mai puțin la clasa a VII-a. Acum sunt restrângeri de activitate la o serie de școli, fără afectarea posturilor cadrelor didactice, dar peste doi ani va fi mai dificil”.
Pare-se, deci, că desființarea liceului de la Dămuc vine firesc.
* Dureros și inevitabil
De la Dămuc, profesoara de educație fizică Elena Toplicianu afirmă, în calitate de director, că, deși dureroasă, desființarea liceului tehnologic era inevitabilă: ”La noi, în ultimii ani, vin elevi care au obținut note de 1, de 2 la evaluarea națională, unii care n-au susținut deloc acest examen. Este greu să-i aduci la un nivel satisfăcător. Sunt copii din comună, dar sunt și din Bicaz Chei, Bicazu Ardelean. De la Tașca nu mai avem. Cei care termină clasa a X-a și vor să continue studiile fac liceul la fără frecvență. A trebuit să ne adaptăm, pentru că fiii dămucenilor care sunt buni la învățătură, sunt olimpici și care vor să facă o facultate intră la liceele teoretice cele mai bune de la oraș și fac performanță în continuare. Dacă, într-adevăr, liceul se va transforma în școală generală, pentru că avem foarte puțini copii și la clasele a VII-a și a VIII-a, va fi o problemă pentru unele posturi. Deocamdată, doar postul de specialitate mecanică va fi afectat de restrângerea activității. Dar se vorbește despre reînființarea școlii profesionale, din toamnă”.
* ”După ce desființezi liceul, greu îl mai faci înapoi!”
Fost director al liceului și inspector școlar, profesorul de matematică Ghiorghe Scurtu, pensionat din 2010, a împărtășit ce știe despre cum s-a ajuns la desființarea liceului.
A predat în Dămuc și înainte de 1989, iar în prezent este consilier local și membru în consiliul de administrație al liceului:
”Problema cea mai mare e că nu mai sunt elevi. Cei care termină a VIII-a se vor duce la liceele de la Piatra, la Bicaz. Aici a fost treapta I de liceu și la treapta a II-a se duceau la Bicaz sau la Piatra. Erau clase numeroase de elevi, până la a X-a. Apoi, s-a desființat treapta I de liceu și s-a transformat în școală de arte și meserii. Toți profesorii de atunci sunt și acum, inclusiv învățătorii. SAM-ul s-a înființat pe baza profilului mecanic existent, fiindcă era și atelier pentru practica elevilor. Atelierul era dotat încă de când a fost liceul cu profil mecanic, acum vreo 18-20 de ani în urmă. După treapta I de liceu, unii dădeau examen și intrau la liceu, alții se angajau. La Dămuc, atelierul a fost construit în1975, iar când s-a înființat liceul. SAM-ul a funcționat până în 2012: elevii dădeau la final un examen și primeau un certificat de calificare profesională, recunoscut oriunde în Europa. Se puteau angaja oriunde. Apoi a apărut liceul tehnologic. Demersurile făcute, atunci, au fost: documentația, foarte multă, apoi inspecția de la ARACIP, apoi, la 2 ani, inspecția finală pentru acreditarea provizorie. Și așa ne-am transformat în liceu tehnologic, profil mecanic. Era foarte greu să schimbi profilul, la timpul acela nu erau cerințe pentru agroturism sau altceva. Plus că erau elevii de la SAM care trebuiau să continue școala.
Acum, văd că vor să se întoarcă iar la școala profesională. Când s-a discutat la inspectoratul școlar și la noi, la liceu, dacă mai rămâne liceu, s-a pus problema de numărul elevilor, că n-ai cu ce să faci clase. Profesorii, la rândul lor, sunt o serie care au doar jumătăți de normă, parcă doar 5 au normă întreagă, dar nu rămâne fără post niciunul. Au mai fost restrângeri de activitate și nu vor fi afectați, vor preda la gimnaziu. Singura problemă este pentru profesorul de specialitate, doamna inginer Dascălu, dacă se desființează clasa de mecanică. Dar mai este o treabă: odată ce desființezi liceul, greu îl mai faci înapoi!”.
* ”Oricum tinerii pleacă să muncească în străinătate”
Până de curând, liceul avea contract cu firma Den Forest din Ivaneș, Bicaz Chei. Elevii aveau unde învăța meserie și aveau unde munci după terminarea celor trei ani de școală. Daniel Chirilă, patronul firmei de exploatări forestiere, una cu profitul pe creștere în ultimii ani și cam 30 de angajați anual, spune că s-a săturat să investească în muncitori care, după câteva luni, pleacă în străinătate:
”Anul acesta, n-am mai avut contract cu liceul. Până acum, am avut mulți angajați din cei pregătiți, dar puțini au rămas să lucreze la firmă. Colaborez de la început cu liceul, dar, acum, dacă vor să-l desființeze, înseamnă că nu mai este interes din partea elevilor. Oricum, majoritatea pleacă în afară să muncească, acceptă să muncească oriunde, acceptă plata cu ora, nu vor carte de muncă, nu vor decât să-și primească banii și să nu muncească în România. Eu am avut destui angajați care m-au lăsat baltă fără niciun preaviz, fără nimic. Iar cei mai tineri nu vor decât bani mulți, nu-i interesează ce cheltuieli ai tu, ca angajator, nu vor nici carte de muncă. De câțiva ani, nu prea mai rămân tinerii aici, pleacă, cu tot cu părinți”.
* ”Dămuc n-a primit plan de școlarizare nici pentru profesională!”
Prof. Mircea Corlățeanu, inspector pentru învățământul profesional și tehnic, spune că situația e clară și ireversibilă:
”La Dămuc, a fost o școală de arte și meserii până în 2009, când dna Ecaterina Andronescu a desființat toate școlile de arte și meserii. O parte au fost transformate în licee tehnologice, așa a fost la Dămuc. S-au transformat în licee ca să poată primi plan de școlarizare și să aibă activitate. Acum, fiindcă n-au mai primit plan de școlarizare pe nivel liceal, o parte dintre ele, anul ăsta, s-au transformat în școli profesionale. Iar Dămuc, care n-a primit deloc plan de școlarizare, nici pentru profesională, a rămas școală gimnazială!
Când s-au înființat școlile de arte și meserii, în 2003, eu nu eram în țară; când am revenit anul următor, m-am crucit! La Dămuc, din 2003 până în 2009, a fost școală de arte și meserii, din 2010 până în 2014 au avut și liceu, apoi învățământ profesional.
Anul ăsta mai are doar o clasă de mecanică, a XI-a de învățământ profesional, cu 12 elevi, în lichidare. Nu mai au elevi la clasa a IX-a din 2016! De asta nici nu mai dăm plan de școlarizare!
În 2010, s-a făcut liceu și s-a dat plan de școlarizare, fiindcă erau mai mulți copii, și din Bicaz Chei, Bicaz Ardeal. Fiind zonă izolată, nu i-am putut trimite pe toți la Bicaz. Acum, copiii din clasa a VIII-a din Dămuc și din zonă se vor duce la liceu, la Bicaz sau la Piatra Neamț.
Liceul Dămuc devine școală gimnazială din toamnă, schimbarea denumirii a și fost aprobată, dar profesorii n-au de suferit. Dna profesor de mecanică titulară la Dămuc, dna inginer Dascălu, este din Piatra Neamț și va veni la o școală din Piatra Neamț. Noi avem obligația să-i asigurăm un post, conform pregătirii”.
Situația profesorilor de la Dămuc și ce efecte va avea noua organizare a învățământului profesional e prematur de discutat: ”Planul de școlarizare va fi aprobat, în forma adoptată de consiliile de administrație ale școlilor, în consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar, urmând ca, în 21 ianuarie, să avem acest plan de școlarizare pentru anul viitor. Urmează apoi, în februarie, mobilitatea cadrelor didactice. Este prematur acum să spunem dacă vor fi cadre didactice fără post”, a declarat prof. Cristinel Secară, responsabil cu managementul resurselor umane în IȘJ Neamț.
* ”Școala trebuie să te învețe a fi propriul dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”
Cert și oficial, acum, este că, după desființarea liceului Dămuc, în curtea școlii va apărea o sală de sport. Va fi construită în locul mândreței de atelier de altădată, ajuns acum un fel de depozit. Părăsit, judecând după mormanul de vechituri, PET-uri, cărți prăfuite, mănuși de protecție, cutii de carton, scule și unelte pentru mecanică răspândite haotic.
Tot răul spre bine, deci. Măcar elevii nu vor mai fi nevoiți să facă sportul în clase. Sunt 73 de copii în 4 grupe de grădiniță, 127 de elevi în 4 clase primare și 87 de elevi în 4 clase gimnaziale, din care 27 la clasa a VII-a și 22 la clasa a VIII-a. Și, cine știe, poate va rămâne și deviza școlii, acum vizibilă de cum intri în școală, sub forma unui citat din Nicolae Iorga: ”Școala trebuie să te învețe a fi propriul dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”. (Cristina IORDACHE)
FOTOGALERIE: