Când un oraș ajunge în pragul falimentului (și) din cauza unei investiții scumpe care, apoi, a stat părăsită câțiva ani, este un interes public în a vedea care sunt problemele. Mai ales că, anul acesta, Primăria Piatra Neamț a reușit să dea drumul pârtiei, căci despre ea este vorba, și a existat un aflux constant de schiori. Semn că atunci când și timpul dă o mână de ajutor, există posibilitatea de a desfășura o activitate care atrage turiști și care poate potența economic zona.
De aceea, Mesagerul de Neamț a încercat, într-un dialog cu administrația locală, să prezinte o imagine a ceea ce a însemnat pentru oraș construirea acestui obiectiv, cu tot ce a presupus acesta. Este, considerăm noi, un demers de bună credință, în condițiile în care el se face după ce Primăria a preluat obiectivul și l-a pus în funcțiune. Trebuie să reamintim că pârtia a stat năpădită de buruieni timp de 5 ani, până când municipalitatea s-a hotărât să o redea circuitului de profil. Nu știm cât a costat conservarea sau redeschiderea acesteia. Tocmai de aceea am adresat mai multe întrebări și am sperat că, odată răspunsurile primite, ne vom lămuri și vom putea lămuri opinia publică. Mai ales că, potrivit declarațiilor oficiale, în primul weekend de la deschidere, încasările s-au ridicat la suma de 67.000 de lei. Sumă mai mult decât încurajatoare.
Întrebări fără răspuns și un răspuns fără întrebări
Despre pârtia de schi de la Piatra Neamț s-au scris deja romane. Că nu este bine amplasată, că nu va putea funcționa niciodată la parametri optimi, deoarece nu sunt condiții pentru funcționare. Că a costat foarte mult și că nu au existat studii prealabile care să justifice amenajarea ei. Că s-au cheltuit o mulțime de bani pentru conservare și apoi pentru pregătire și redeschidere. De aceea am transmis o listă de întrebări autorității publice locale:
”Când a fost inaugurată pârtia Cozla din Piatra Neamț?
Care au fost fondurile alocate pentru amenajare și de unde au provenit sursele de finanțare?
Cine a decis amenajarea pârtiei într-o zonă care nu se preta la așa ceva? Au existat studii prealabile care să ducă la hotărârea de a se face o pârtie pe Cozla?
Câți ani a funcționat pârtia Cozla înainte de a intra în conservare și ce costuri a presupus funcționarea acesteia? Ce datorii s-au acumulat și către care furnizori de utilități în perioada cât a fost deschisă?
Câți ani a stat în conservare și câți bani s-au cheltuit în această perioadă, dacă s-au cheltuit?
Câți bani au fost alocați pentru redeschidere și repornirea instalațiilor de transport pe cablu?
Ce sume s-au încasat de când a fost deschisă?
Ce s-a întâmplat cu planurile de valorificare a pârtiei în extrasezon, dacă au existat, bineînțeles, astfel de planuri?”
Răspunsul primit de la primarul Dragoș Chitic este stupefiant până la un punct. Nimeni nu i-a cerut judecăți de valoare, s-au cerut date, sume, care țin de un obiectiv public. Iar delimitarea față de o perioadă când nu a fost primar, dar a activat ca viceprimar poate fi benefică într-o instanță, nu într-un dialog cu opinia publică.
Iată declarația actualului primar al municipiului Piatra Neamț: ”Sunt întrebari prin care se solicită foarte multe date care necesită o documentare. Eu nu am ce să comentez legat de aceste aspecte. Eu sunt primar din 2014 (decembrie) la Piatra Neamț și mă pot referi la funcționarea pârtiei în perioada în care am fost în mandat. Avem o pârtie, bună, rea, la soare, la umbră, și trebuie să o punem în valoare, pentru că sunt mii de schiori care o așteaptă și joacă un rol important în dezvoltarea orașului (creștere atractivitate turistică, dezvoltare, etc). De reținut că acesta este primul sezon în care pârtia este administrată de Primăria Piatra Neamț, până acum cheltuielile de funcționare sau conservare au fost suportate de Perla Invest. Când s-a deschis pârtia în acest sezon am declarat ceea ce am considerat relevant”.
De ce și pe cine s-a supărat Dragoș Chitic chiar nu este relevant. Dacă domnia sa consideră că nu sunt importante cifrele și este important doar ce a declarat domnia sa la un anumit moment, nimeni nu-l poate obliga să vorbească mai mult decât vrea și poate. Dar instituția numită Primăria municipiului Piatra Neamț trebuie să răspundă, legal, la toate întrebările adresate. Chiar și la cele care nu convin. Mai ales că, aparent, are și cu ce se lăuda în acest moment.
Scurt istoric al investițiilor de pe Cozla
Pe pagina oficială a societății Perla Invest, aflată în insolvență, este consemnat momentul inaugurării telescaunului: ”O altă investiție majoră și de utilitate publică o constituie Telescaunul Pârtiei Cozla. Inaugurat în iarna 2007-2008 după un efort susținut al autoritătilor locale, telescaunul este cel mai important mijloc de transport pentru schiorii care frecventează Pârtia Cozla. Având o lungime de 785 metri, pe o diferența de nivel de 252 de metri, instalația pe cablu de pe Muntele Cozla este capabilă să transporte nu mai puțin de 1793 de persoane pe oră în cele 42 de scaune. Viteza de utilizare a instalației este de 2.3m/s făcând posibilă parcurgerea întregului traseu în nu mai puțin de 10 minute”.
Oficial, pârtia de pe Cozla a fost inaugurată de Gheorghe Ștefan și Elena Udrea, pe 28 ianuarie 2010, când s-a organizat și prima ediție ”Piatra pe zăpadă”. Amenajarea pârtiei a durat câțiva ani, cu bani proveniți din fonduri publice și din credite care au dus municipiul Piatra Neamț la limita de sus a gradului de îndatorare. Mai ales că, între timp, a fost inaugurată și celebra telegondolă, construită pe un credit garantat de Primărie, cu votul consilierilor locali.
Pârtia Cozla a funcționat doar câteva sezoane, în administrarea directă a Perlei Invest, până în anul 2014, când a fost închisă pentru schiori. Să consemnăm că este anul când ajunge la conducere Dragoș Chitic.
Instalațiile de transport pe cablu, tunurile de zăpadă și ratrak-ul au intrat în conservare, timp în care pârtia suferă tot felul de stricăciuni, an de an se alocă sume pentru conservare și diverse reparații și, abia în toamna anului 2018, pârtia intră în administrarea Primăriei Piatra Neamț. Care se dă peste cap ca s-o redea circuitului turistic și sportiv. Instalațiile de transport pe cablu sunt administrate și întreținute tot de Perla Invest, care are un contract cu primăria, în valoare de 75.752 de lei pe lună, fără TVA, pentru o perioadă de trei luni (decembrie-februarie), cu posibilitatea prelungirii pentru încă o lună, contract aprobat de Consiliul Local Piatra Neamț. La această sumă, se adaugă și alte cheltuieli de funcționare, cum ar fi alimentarea cu apă a tunurilor pentru zăpada artificială (apa provine din rețeaua publică a orașului), dar și energia electrică folosită pentru nocturnă.
În acest moment, pârtia este funcțională și schiorii se bucură de ea. Este un prim pas spre mai bine. Dacă este și profitabilă câtă vreme funcționează, așteptăm un răspuns de la cei care o administrează. Aparent, pare-se că da. Ar fi foarte bine să fie așa.
Opinia specialistului: ”Pârtia este în parametri; ea nu corespunde din punctul de vedere al altitudinii și al poziției față de soare”
Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț: ”Pârtia este în parametri normali. S-au mai înregistrat mici accidente, dar nu au fost cauzate de calitatea pârtiei. Pârtia a fost omologată imediat după deschidere. Nu se poate spune că este extraordinară, dar se menține în condiții acceptabile, pentru o pârtie de schi la cota asta și cu temperaturile care sunt aici. Va funcționa în continuare, pentru că va mai ninge. Nu este în pericol de a fi închisă, din punctul de vedere al securității. Niciunul dintre accidentele înregistrate până acum de la deschidere nu a avut loc din cauza calității pârtiei. Pârtia s-a deschis foarte greu. Nu a fost ușor de deschis. Ca pantă, corespunde. Ca amplasament, din punct de vedere schiabil, corespunde. Din punctul de vedere al securității, al instalațiilor, corespunde! Ea nu corespunde din punctul de vedere al altitudinii, în primul rând, și al poziției față de soare. Aici este problema ei cea mai mare. Este poziția pârtiei față de soare. Nu se fac în lumea asta pârtii orientate 100% spre est decât dacă sunt la peste 2.000 m altitudine! Asta este singura problemă a acestei pârtii. Nu are probleme de securitate, lățime, deschidere, nu instalațiile. Singura chestie care i poate imputa și probabil că o să moară într-o zi este această poziție. Anul acesta au fost temperaturi scăzute, dar dacă la Piatra Neamț nu venea frigul sub minus cinci, pârtia nu se deschidea nici în ziua de astăzi. S-a putut face zăpadă cu tunurile. Cât a costat…? Eu știu că o pistă, să o faci cu zăpadă artificială, la 1.000 de metri, cu apă și curent, costă în jur de 100.000 de lei. Doar pentru a fi deschisă”.
Mesagerul de Neamț