Comuna Tămășeni este situată pe malul drept al râului Siret, la 8 km depărtare de municipiul Roman, la 51 de km față de Piatra Neamț și cuprinde două sate, Tămășeni și Adjudeni. Localitate cu o veche tradiție istorică, atestată încă din anul 1449, cuprinde o comunitate de oameni harnici și gospodari. Populația comunei Tămășeni se ridică la 6.493 de locuitori, conform ultimului recensământ. Este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Ștefan Lucaci, de la Partidul Național Liberal, a fost ales în 2016. Această echipă a reușit, în scurt timp, să demareze un ambițios plan de investiții. Parte dintre ele deja realizate. Mai multe amănunte, în interviul cu primarul comunei.
– Domnule primar, au trecut deja doi ani și jumătate din acest mandat și poate ar fi momentul unei analize. Privind retrospectiv, care sunt rezultatele?
– Pentru cei care conduc administrațiile locale, obținerea de rezultate pe măsura așteptărilor înseamnă, inevitabil, un plus în serviciile publice prestate sau oferite populației. În fond, orice investiție derulată modifică, în bine, traiul de zi cu zi al celor care locuiesc într-o comunitate. Cât privește comuna Tămășeni, cu o populație numeroasă, dar compactă, fenomenul existent poate ușura, într-un anume fel, realizarea unor investiții. Spun acest lucru, pentru că una este să ai o comună întinsă pe vreo 20-30 de km și alta este ca satele să fie unul lângă altul. Având această particularitate, asta nu înseamă că totul este presărat cu flori în comuna noastră. Trebuie să se știe că tot ceea ce s-a făcut și se va face în UAT Tămășeni va aduce un plus de civilizație și de confort pentru toată suflarea celor două așezări componente.
– Cât v-a ajutat experiența acumulată din perioadă în care ați fost viceprimar?
– A fost o perioadă de acumulări, pentru că nimeni nu poate să urmeze o școală de viceprimari sau de primari, pentru că nu sunt. Practic, oamenii care ocupă aceste funcții ar trebui să aibă aceeași țintă, modernizarea comunităților. Indiscutabil, este vorba de banul public, pe care trebuie să-l drămuim bănuț cu bănuț. În caz contrar, nu vom putea ajunge la ceea ce ne-am plănuit înainte de campania electorală.
– Sunteți mulțumit de ce s-a realizat până în acest moment?
– Parțial, pentru că, deși știam ce înseamnă administrație locală, orice obiectiv atins înseamnă eforturi, nesomn și multe zile în care trebuie să alergi de la o instituție la alta. Finanțatorul emite un ghid pe care trebuie să-l respecți la milimetru, altfel toată munca și cheltuiala aferentă sunt consumate de pomană. De aceea, trebuie să-ți alegi foarte bine colaboratorii care se ocupă de atragerea de fonduri pe programele de investiții, pentru că, oricât de priceput ai fi, ca primar, nu le poți face singur pe toate. Succesele se obțin în echipă și asta înseamnă oameni valoroși: funcționari publici, consultant, proiectant, arhitecți, iar, în ultima fază, dirigintele de șantier și constructorul, în fapt, cel care pune în practică tot ceea ce vrei să realizezi.
Rețele de apă și canalizare
– Practic, ce investiție ați bifat în primul an de mandat?
– Ca la orice început, în vara anului 2016, am gândit că trebuie să atac cea mai stringentă lucrare. Era vorba de ”Extinderea rețelei electrice în zona Lungul Vântului”, un spațiu în care se construiseră foarte multe case și care aveau nevoie de alimentare cu energie electrică. Suma investită până acum a fost de 524.446 lei, mai bine spus, 5,24 miliarde lei vechi. Să nu credeți că este o sumă mică, însă pentru mine a fost primul succes. Tot în 2016, am pus bazele unor noi investiții, care s-au materializat în următorul an, 2017. Una dintre primele lucrări din 2017 a fost reabilitarea rețelei de iluminat stradal, un serviciu public pe care și-l dorește orice locuitor. Nu cred că există vreun locuitor de la sate, ca să nu spun de la oraș, care să nu-și dorească iluminat pe timpul nopții. Pentru modernizarea rețelei de iluminat, au fost cheltuiți 98.000 lei, ceea ce înseamnă aproape un miliard lei vechi. Au fost înlocuite 200 de lămpi vechi, cu leduri, mult mai economice, în pricipal pe DJ 201C și DC 178 Tămășeni – Luțca. Un alt element, care ne ajută foarte mult la diversele activități din cadrul primăriei – și mă refer la transportul funcționarilor la trezorerie sau la diverse alte instituții publice județene – a fost reprezentat de achiziționarea un autoturism Dacia Logan MCV, care a costat 57.902 lei. Astfel de autoturisme pot fi văzute pe toate drumurile, fiind o necesitate pentru administrația locală și nu o mașină de lux.
– Totuși, care este cea mai mare investiție, cea mai mare sumă atrasă?
– Indiscutabil, cea legată de alimentarea cu apă potabilă și canalizare. Aceste elemente sunt baza infrastructurii locale. Să nu uităm că satele noastre se află în zonă de luncă, iar apa este la o mică adâncine. Alimentarea se face din rețeaua Consiliului Județean Neamț, iar de întregul sistem al alimentării cu apă se ocupă Apa Serv Neamț. Acest agent trebuie să preia și rețeaua de canalizare a comunei. Proiectul ”Rețea de canalizare și stație de epurare și extindere rețele de alimentare cu apă în comuna Tămășeni, județul Neamț” are o valoare de 8.369.267 lei, din care 5.377.739 din Fondul Național pentru Mediu, iar 2.991.528 lei din bugetul local. A fost un efort substanțial și al bugetului local, însă întreg proiectul s-a desfășurat după cum urmează: 20,976 km de canalizare, respectiv: 15, 867 km de rețea canalizare prin curgere; 4,526 km de conducte de refulare; 0,583 km conductă emisar.
– A fost un proiect complex?
– Da. Proiectul a mai cuprins și stație de epurare, cu o capacitate de 2×240 mc/zi, dar și 3,891 km extindere de rețea de alimentare cu apă potabilă. Lucrarea a fost realizată, iar pentru comuna Tămășeni are o mare importanță. Canalizarea și alimentarea cu apă sunt și elemente de civilizație, iar cei care vin mai rar pe acasă, fiind plecați în străinătate, la muncă, au ce constata. Cu toate că și canalizarea și alimentarea cu apă sunt investiții care nu se văd pe drumuri, fiind îngropate. Oricum, satisfacția mea este mare. Lucrarea nu a fost ușoară și trebuia dată cât mai repede în folosință. În plus, îngroparea conductelor creează mult disconfort localnicilor, dar altfel nu se poate.
Modernizarea drumurilor
– Ce a urmat, în 2018?
– Toată lumea știe că infrastructura locală mai include și asfatări de drumuri, fie naționale, județene sau comunale. Astfel, în baza unui proiect în valoare de 6.080.837 lei, au fost asfaltați 7,835 km de străzi, ceea ce înseamnă că am mai bifat un segment important de drumuri din sistemul comunal. Pentru noi, eliminarea prafului din curțile oamenilor este cel mai important lucru, iar dacă ne va ajuta Dumnezeu, în viitorul apropiat se vor rezolva multe. Comuna are 50,393 km de străzi și trebuie asfaltate în totalitate în anii care vor urma.
– Este ușor de atras fonduri europene?
– Așa cum au spus și alți colegi primari, teoretic și practic, în privința fondurilor euroene, nu. Spun așa, pentru că finanțatorul publică, pentru toată lumea, un ghid, care trebuie respectat cu sfințenie. Dacă îl respecți la milimetru, nu ai cum să ratezi finanțarea. Dacă o mai încurci pe ici, pe colo, când vine vremea punctajului, lucrurile pot lua întorsături nefavorabile. Pentru noi nu este dificil de obținut bani europeni, însă la întocmirea proiectelor se cheltuie fonduri. Fără, nu se poate.
– Au mai fost și alte investiții?
– Tot legat de drumuri, am mai avut o lucrare, pe strada Busuiocului, în lungime de 458 m liniari, cu o valoare de 530.959 lei. Au mai fost câteva investiții realizate, cu valori mai mici, dar foate importante pentru comunitatea locală: finalizarea PUG-ului comunei Tămășeni, în valoare de 134.335 lei; extindere rețea de canalizare pe strada Busuiocului, în valoare de 135.520 lei. A mai fost un obiectiv, unul dintre cele mai moderne din județul Neamț, fiind vorba de Căminul Cultural Tămășeni, care a avut parte de o modernizare în valoare de 530.959 lei. Cei care au intrat în acest obiectiv au spus tot timpul că sala de spectacole face față la orice spectacol, inclusiv scena. Sala are o capacitate de circa 500 locuri, fiind una dintre cele mai mari din județ.
Dotarea Liceului Tehnologic Adjudeni
– Până acum ne-ați relatat numai despre lucrări realizate….
– Mai avem un capitol, al proiectelor aflate în diverse faze.
– Dați câteva exemple.
– ”Modernizare strada Luceafărului”, proiect din care s-au cheltuit 427.706 lei din totalul proiectului. Proiectul a început în anul 2017, fiind aproape gata. Apoi, ”Modernizare și extindere Școala Gimnazială Tămășeni”, proiect început în anul 2017, prin PNDL 2. S-au cheltuit 36.323, documentația fiind în faza de proiect tehnic. O altă investiție foarte importantă este cea legată de ”Modernizare drumuri de interes local”, proiect început în 2016, în lungime de 7,251 km. Din total proiect, 5.526.135 lei, s-au cheltuit 2.007.763 lei. În acest moment, la Tămășeni mai sunt în lucru șanțurile, plus accesul în curți, în rest, este gata. În satul Adjudeni, urmează primul strat de asfalt de la această investiție.
Un alt mare proiect este ”Modernizarea DJ 201C, cu pistă pentru bicicliști, rigole, trotuare în comuna Tămășeni, județul Neamț”. Lungimea lucrării la drumul județean este de 5,285 km, cu trotuare pe ambele părți. Porțiunea de drum județean a fost preluată de la Consiliul Județean Neamț. Suma de 146.579 lei a fost alocată pentru întocmire proiect și alte studii și autorizații, din 10.975.847 de lei cât a fost evaluată întreaga investiție.
Un alt proiect este ”Dotarea Liceului Tehnologic Adjudeni din satul Adjudeni, comuna Tămășeni, județul Neamț” și cuprinde următoarele elemente: 15 calculatoare – desktop, 25 monitoare, 1 calculator server, 6 videoproiectoare, 5 laptopuri, 25 scaune, 12 huse calculator, 14 dulapuri. Valoarea proiectului este 24.727 euro, din care 20.489 euro fonduri nerambursabile.
Sprijinirea sportului
– Comuna dvs. s-a remarcat, de-a lungul anilor, și prin activitatea sportivă…
– Așa este și chiar dacă nu mai avem echipă în campionatul de fotbal seniori al județului, sprijinim activitatea sportivă la nivelul juniorilor, comuna fiind reprezentată de două echipe în campionatul județean. Sper ca profesorul Cătălin Dumitriu, care se ocupă de acești copii, să aibă timp de toate.
În satul Adjudeni este în construcție un teren de sport ultramodern, multifuncțional. Dimensiunile întregului teren sunt de 26×46 m, iar spațiul de joc este 20×40 m, fiind în conformitate cu dimensiunile unui teren de handbal. Incinta va beneficia de covor sintetic, instalație de nocturnă (proiectoare) și împrejmuire cu panouri din plasă împletită. Fondurile au fost obținute de la UE, prin AFIR Iași, și totul costă 87.202 euro, din care 67.000 euro fonduri nerambursabile. Cochetul complex sportiv va fi dat în folosință la mijlocul acestui an.
– În aceste condiții, la cele vreo 15 proiecte enumerate, ce v-ați propus pentru anii viitori?
– În ceea ce îl privește strict pe primarul de Tămășeni, vă anunț că are multe de făcut, cu atenție și eforturi sporite spre anumite ținte. Că vor apărea și altele, este altă poveste și toate la timpul lor. Un proiect țintă pentru mine îl reprezintă ”Modernizare străzi în comuna Tămășeni”, în lungime de circa 7 km, altul față de ce am enumerat anterior. Apoi, atenția se îndreaptă spre ”Extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă” – 10 km canalizare și 8 km rețea de apă, dar și spre modernizarea unui drum agricol, în lungime de 6 km. Este vorba de un drum din pământ, pentru care vrem, în prima fază, să obținem fonduri de la AFIR, pentru balastare. Pentru cetățeni, ar fi o mare bucurie, pentru că vor putea să se deplaseze spre câmpuri și când plouă. Mai am o idee de proiect, privind împădurirea a 18 ha de teren după digul care ne apără de apele râului Siret. Cu sute de ani în urmă, acolo era pădure, așa încât vom căuta să plantăm specii care se pretează pentru zonele de luncă. În rest, sper și cred că voi avea de partea mea sprijinul cetățenilor în toate demersurile, dar și credința că ce voi întreprinde va fi în folosul tuturor. Nu spun lucruri mari, dar, prin ceea vom reuși, va crește patrimoniul local și se vor schimba, în mai bine, condițiile de viață ale oamenilor din comună.
Constantin NEGRU