Cazul celor 4.800 de localnici din comuna Icușești rămași fără medic de familie de la începutul anului a intrat și în atenția Prefecturii Neamț.
Prefectul Daniela Soroceanu a declarat astăzi, 23 ianuarie, în conferinţa de presă de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ, că a aflat din articolul nostru despre situația de la Icușești: „Am aflat din presă despre plecarea medicului de familie de la Icușești, o comună cu mulți oameni în vârstă. Reprezentantul instituției Prefectului în consiliul de administrație al CAS Neamț m-a informat despre activitatea instituției. Dar, plecarea medicului de familie de la Icușești la Roman s-a făcut fără preluarea praxisului, iar legea oferă dreptul asiguraților să-și aleagă medicul de familie. Problema de la Icușești, unde sunt mulți vârstnici, care totuși au un medic de familie în comună, și faptul că în general sunt puțini medici de familie în mediul rural trebuie să fie și preocuparea administrației locale. Cumva, administrația locală trebuie să găsească soluții să stimuleze venirea medicilor la țară”.
La nivelul județului, sunt cu 70 de medici de familie mai puțin decât prevăd normele, în special în mediul rural. Asta înseamnă, la un minim de 800 de persoane asigurate pe lista unui medic de familie, că 56.000 de nemțeni din rural (20%, conform statisticilor oficiale) nu au medic de familie. Că, totuși, cei asigurați în sistemul public de sănătate sunt în grija unui medic, este altă poveste. La acest început de an, încă există două comune – Pâncești și Văleni – care nu au deloc medic de familie. „Avem 70 de norme de medici de familie neacoperite în județul Neamț. Aceste norme sunt stabilite conform contractului cadru de acordare a asistenței medicale primare și pe baza statisticilor, statistici care nu sunt relevante, întrucât cei asigurați se pot înscrie la ce medic doresc. Penuria este cauzată și de pensionări, de decesul unor medici de familie, dar și de transferul unor medici din rural în urban. De când sunt eu președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, nu a venit nici un medic de familie tânăr în rural, toți vor la oraș, în marile clinici”, conchide Nadia Elena Harpa, președintele instituției.
Situația de la Icușești seamănă, întrucâtva, cu cea de la Văleni și Pâncești. Și ce se întâmplă în Neamț, se petrece și în alte colțuri ale țării. Dar, fiindcă tinerii nu se înghesuie să se specializeze în medicina de familie și nici să ia satul pe listă, poate ar fi timpul ca modul de stabilire a necesarului de medici în rural versus urban să se schimbe radical și pe criterii în ton cu realitatea de la țară. Că pe asigurați nu-i întreabă nimeni dacă să le plece medicul sau nu.
(C.I.)