– Domnule primar, când vor începe lucrările la grădinița din satul Slobozia?
– În scurt timp, numai să permită vremea. Acum suntem a faza de autorizație, iar, dacă ne ajută și timpul, vom demara lucrările și vom începe treaba. O altă lucrare importantă este legată de modernizarea de la Școala Gimnazială Boghicea, inclusiv grădinița. Acum suntem în faza de licitație, se va desfășura în această lună. Între timp, vom depune documentele pentru autorizare, acte care trebuie depuse la Piatra Neamț. În aceste condiții, sperăm să dăm drumul investiției de la Școala Boghicea în primăvara acestui an. Sunt foarte multe aspecte de remediat în această unitate, care nu a mai beneficiat de investiții de foarte multă vreme.
– Ce valori au respectivele proiecte?
– La Grădinița Slobozia este prinsă suma de 1.700.000 lei, iar la Școala Boghicea 2.700.000 lei. Tot în curtea școlii de la Slobozia, vom construi și un teren de sport, finanțat prin GAL. Valoarea sa este de 76.000 euro, iar lucrarea va debuta în maximum o lună.
– Care este stadiul investiției la rețeaua de apă potabilă?
– Valoarea investiției este de 10,8 milioane lei, iar acum suntem în faza de validare în alb, pentru demararea execuției. Numai că necazul cel mare este că suntem în validare de trei luni. Noi depunem documente, ei iar ne trimit clarificări și iar clarificări. Apoi noi le trimitem și tot așa. Nu știu când se va termina acest ping-pong. Ne învârtim în jurul cozii…
– Cum se prezintă drumurile la ora actuală?
– Situația lor și mai cu seamă a drumului județean 207A este deplorabilă. În privința acestui drum, avem numai promisiuni, cum că lucrarea este în fază de autorizare pe segmentul Boghicea – Nistria, ultimul sat al comunei și al județului. Dacă va da Dumnezeu să apară ordonanța cu două proiecte pentru fiecare comună, vom introduce un drum de interes local și Dispensarul uman de la Slobozia. Cel de la Boghicea a fost modernizat în anii din urmă. Investiția mai mare este la drumul de interes local, de 8 km.
* Binecuvântare de la Consiliul Județean
– Cine trebuie să dea aprobare, pentru derularea acestor investiții?
– Consiliul Județean, dacă merge varianta propusă de Liviu Dragnea, cu două proiecte pentru fiecare UAT. În acest sens, este dată o ordonanță, din 28 decembrie 2018. Noi vrem două obiective: modernizare drumuri de interes local în lungime de 8 km și modernizarea dispensarului uman din satul Slobozia. Avem studiile de fezabilitate deja făcute.
– Dacă privim la aceste proiecte, iată, sunt investiții mari…
– Așa este. Ce nu s-a făcut decenii de-a rândul trebuie să rezolvăm noi, cei care suntem în administrația locală de astăzi. Cu totul, valoarea acestor lucrări ar fi de peste 250 de miliarde lei vechi și ar rezolva în mare parte ce ține de infrastructură – apă și drumuri comunale, infrastructură școlară, inclusiv instituțiile publice. Dacă le-am derula, comuna noastră ar arăta cu totul altfel. Investițiile aprobate sunt în valoare de aproape 150 de miliarde lei vechi. Sunt investiții care trebuie făcute și care pot schimba traiul de zi cu zi al oamenilor de pe aceste locuri. Dacă le vom reuși noi, cei de astăzi, ar fi fantastic! Nu mai spun de cei 7 km de drum județean, care leagă satele Boghicea de Slobozia și Nistria. La acest drum, vital pentru noi, comuna Boghicea nu are nicio putere. Totul ține de Consiliul Judeețan Neamț. Dacă privim cu atenție lista cu investiții în comună, vedem o dezvoltare fantastică. Rămâne de văzut cum și câte dintre ele vor fi facute în viitorii ani. Până la urmă, aceste lucrări tot se vor face, fie că vom fi noi, cei din actuala administrație locală, fie cei care ne vor urma. Evident, eu vreau ca aceste mari proiecte să fie derulate cât mai repede. Dar, repet, cea mai mare dorință a noastră rămâne drumul județean 207A. Legat tot de drumul județean, avem și certificat de urbanism. Documentația este dusă pentru autorizare și o s-o scoată la licitație. Promisiunile le avem încă de acum doi ani și jumătate, de când am intrat la primărie. Cam asta este munca mea de doi ani și jumătate la Primăria comunei Boghicea.
– Din câte cunoaștem, aceste promisiuni dăinuie de când a fost reînființată comuna…
– Da. Toți cei care au trecut pe la Boghicea, parlamentari, președinți de consiliu județean sau alte fețe importante din politică, toți au promis modernizarea drumului județean, dar anii au trecut și nu s-a realizat nimic. Vreau să spun că acum sunt făcute și acte, dar, și cu ele făcute, investiția se poate duce pe apa Sâmbetei. Până acum, nu au fost nici măcar hârtii. Valoarea modernizării drumului va fi de 15,5 milioane lei, adică 155 miliarde lei vechi. Este foarte mult.
* Mai e mult până la ”capăt de linie”
– O astfel de sumă este mare și pentru Consiliul Județean Neamț…
– Așa este și îmi este teamă că vom mai avea de așteptat o vreme. În definitiv, este calea care duce până la capătul județului sau, după cum spun oamenii locului, până la… capăt de linie. Ca atare, este vorba de peste 3 milioane euro, sumă care ar scoate la lumină întrega comună. Necazul nostru este că populația comunei este mică și nu suntem în calea marilor drumuri care tranzitează județul. În ultimii ani, de prin capitala județului venea o veste cum că actualul președinte la CJ Neamț, domnul Ionel Arsene, ar vrea să termine în acest mandat trei drumuri în județ; dacă suntem prinși în acest mare proiect, pentru noi ar fi o adevărată minune. Cred că mai rău ca drumul nostru nu există. Să nu se uite condițiile în care transportăm zilnic, acum, pe această vreme, copiii de la Nistria la Slobozia. Drumul este așezat perpendicular pe direcția Crivățului și este jale! Avem mormane cu zăpadă și de trei metri înălțime.
– În satul Căușeni s-a putut intra?
– Primăria Boghicea dispune de mijloace de deszăpezire și nu avem probleme, pentru că se intervine imediat. Dar vă invit să parcurgeți drumul spre Nistria, ca să vedeți care este adevărata stare a drumului județean 207A.
– Au au trecut, cum spuneați, doi ani și jumătate din acest mandat…
– Important este să putem implementa proiectele pe care le avem în acest moment. Dacă toate se vor derula așa cum ne-o dorim cu toții, ar fi minunat. Chiar dacă ne aflăm la extremitatea estică a județului, trebuie să ne înscriem și noi pe o linie ascendentă a dezvoltării comunitare.
Constantin NEGRU