* Legende ale Eros-ului din Carpați
Lumea dragostei, a iubirii nu este lipsită de pericole, mai ales pentru cei care confundă plăcerile carnale cu sentimentele sublime.
În zona aceasta de lume, între Munții Carpați și Marea Neagră, există din vechime legende despre o ființă care poate pierde mințile oamenilor, mai ales ale tinerelor fete și ale femeilor. El acționa asupra impulsurilor sexuale, exacerbându-le, creând închipuiri și dorințe irealizabile, care chinuie mintea și sufletul oamenilor.
Se credea că Zburătorul trăiește în scorburile copacilor bătrâni din lunci sau poiene. Era descris ca fiind foarte gras, deoarece se hrănea numai din trupurile îndrăgostiților.
Etnologul M. Olinescu îl descrie pe zburător ca fiind capabil ”să își micșoreze trupul încât să încapă în scorbură sau să se transforme într-un șarpe subțire ori într-un june zvelt și frumos”.
Se spunea că, dacă cineva știa scorbura în care se ascunde zmeul care îl chinuie noaptea, poate să scape de el dând foc scorburii, în timpul zilei. Dar, îndată ce a dat foc, să fugă, fără să se uite înapoi. Aici mitul biblic se împletește cu povestea populară, precizând regula că acela care i-a dat foc să nu se uite înapoi, ”altfel zmeul îl strigă pe nume și, dacă omul se întoarce, Zburătorul îl schilodește sau îl omoară”. Dacă rezistă ispitei, Zburătorul se dezintegrează, dispărând de pe această lume.
* Superstiții ale Zburătorului
Se spunea că este un spirit răufăcător, care ”coboară noaptea în casele oamenilor și chinuie fetele și nevestele”. Era cunoscut în popor și sub denumirile de zmeu, lipitură, lipici, ceasul-rău, crasnic.
Unii îl descriau ca pe o fantomă, care ”nu vine din lumea oamenilor, unde viețuiește dragostea adevărată, ci dintr-o realitate unde dorul este prefăcut în tristețe și cântec”. Zburătorul avea putere asupra omului numai în momentul scurtcircuitării voinței și intelectului, sub presiunea instinctelor erotice incontrolabile. Și, de multe ori, era confundat cu ființa iubită și dorită.
Mulți bătrâni înțelepți de altădată îl considerau un demon al Erosului neîmblânzit.
În popor era descris sub ”forma unui sul de foc lung, având cap de om”, care acționează numai noaptea și intră în casă prin horn. ”Zburătorul chinuie toată noaptea femeia sau fata cu care are lipitură. Aceasta simte pe corp ca o mare greutate, mușcături, ciupeli, gâdilături”, descria etnologul I. Evseev.
Remediile sunt de natură magică. Se foloseau descântecele de Zburător, exorcizările. Se spunea că poți scăpa de el dacă l-ai visat, dacă povestești visul altcuiva.
* Cum scăpai de Zburător
Se spunea despre o fată care fusese vizitată de Zburător și ”are lipitură” că poate scăpa de el dacă, într-o zi de marți sau de vineri, cheamă pe moașă sau o altă babă știutoare, ca să o descânte și să o vindece, cu apă neîncepută. În apă se puneau ”nouă feluri de plante: avrămeasă, cristineasă, leușteanu, odoleanu, mătrăgună, sânge de nouă frați, iarba ciutei, mama pădurii”.
După ce se amestecau aceste plante, ”culese în luna mai, din pădure, în apă neîncepută, se punea căldarea pe foc și se fierbea. Apoi bolnava se scălda, într-o albie, în această apă. După ce se scălda, moașa sau altcineva care o asista pe femeie, lua apa într-o oală nouă și o arunca la răspântii, în trei zile consecutive, pronunțând textul descântecului fără enumerarea denumirilor plantelor”.
Se mai făceau și hapuri, combinând tămâie, smirnă, mir mare, târnoseală, praf de foi sfințite, care se pun la icoane pe timpul cât o femeie era însărcinată, pentru a o proteja.
* Superstiții de Ziua îndrăgostiților
De secole, au existat semne și superstiții care privesc acest sentiment uman, dragostea, atât de puțin înțeles, dar și atât de dorit. Pe fiecare meridian al globului există o mulțime de superstiții și credințe de Ziua Îndrăgostiților, Sfântului Valentin. Unii cred că anumite activități sau lucruri le vor aduce noroc sau ghinion în viața sentimentală.
Se spune că o fată trebuie să se mărite cu primul bărbat pe care l-a întâlnit la Ziua Îndrăgostiților, cu condiția ca acesta să nu fie un terchea-berchea.
Să fii trezit de un sărut pe Ziua Îndrăgostiților este considerat un fapt deosebit de norocos.
Dacă, de Ziua Îndrăgostiților, o fată vede un porumbel, se spune că are șanse mari să se mărite cu un bărbat cu o inimă mare. Va avea o căsnicie fericită și pașnică.
Dacă o fată a văzut o vrabie, se va căsători cu un om sărac, dar care îi va aduce o mulțime de fericire în căsătorie și în viață.
Pe 14 februarie, dacă o fată a văzut o bufniță, se spune că nu se va căsători sau îi va fi foarte greu.
Dacă un băiat sau o fată se gândește la cinci sau șase nume pe care le consideră a fi parteneri de căsătorie potriviți, iar, în același timp, răsucesc tulpina unui măr, se credea că persoana cu care se va căsători este cea al cărei nume a fost rostit în momentul în care tulpina s-a rupt.
Dacă o persoană observă o veveriță de Ziua Îndrăgostiților, se spune că se va căsători cu o persoană care îi va cheltui toți banii.
Dacă cineva găsește o mănușă pe drum de Ziua Îndrăgostiților, se spune că viitorul iubit/ iubită va avea cealaltă mănușă lipsă.
Dacă un măr este tăiat la jumătate de Sfântul Valentin de doi îndrăgostiți, numărul de semințe din fruct va indica numărul de copii pe care cei doi îi pot avea.