În ședința Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Neamț, care a avut loc astăzi, 25 februarie, s-a luat decizia de a se face o solicitare oficială către Consiliul Superior al Magistraturii.
”Cu majoritate de voturi s-a hotărât să solicităm CSM efectuarea demersurilor legale în vederea abrogării dispozițiilor articolului 13 și ale următoarelor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7 din 19 februarie 2019, având în vedere că primele 12 articole au fost adoptate la inițiativa CSM și privesc Institutul Național de Magistratură”, a declarat judecătorul Constantin Magdalina, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamț.
Articolul 13 al controversatei ordonanțe stabilește modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, stabilind alte criterii de vechime pentru promovarea în funcții (18 ani pentru judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, de exemplu).
O prevedere care denotă dorința de a subordona politic conducerea instituțiilor importante din Justiție este cea de modificare a art, 54 din Legea 303: ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată“.
O altă prevedere care lasă loc de interpretări, dar și de abuzuri este cea referitoarea la posibilitatea ca un magistrat să-și piardă funcția dacă nu respectă ”condiția de bună reputație”.
Magistrații de la Tribunalul Neamț n-au stabilit, însă, cum vor proceda dacă CSM nu le ia în considerare solicitarea. Ordonanța 7 a reușit să împartă magistrații în două tabere. În vreme ce Forumul Judecătorilor a solicitat tuturor instanțelor să organizeze ședințe ale adunărilor generale, Asociația Procurorilor din România s-a poziționat în apărarea ordonanței, ceea ce a atras deja revolta unor parchete din țară. Cei mai fermi s-au dovedit procurorii DIICOT, care au anunțat că-și suspendă activitatea, timp de 4 ore zilnic, în următoarele două săptămâni, în semn de protest.
C.M.