În anul 2015, Marian Rusu, un cetățean din satul Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, depunea la primărie un dosar, pentru emiterea unei autorizații de construire a unui imobil. Autorizația este emisă în același an, cu toate semnăturile posibile pe ea, ultima fiind chiar a primarului comunei, cunoscutul Nicu Chirilă.
Casa care trebuia construită era în apropierea bisericii din sat, monument istoric, cu un perimetru de protecție care nu trebuie încălcat. Evident, la dosar a fost atașat și un aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Neamț, plin de semnături și cu tot cu ștampilă. Întocmirea dosarului a fost în atribuțiile dlui Ionel Iordache, la acea vreme șeful Serviciului Voluntar de Situații de Urgență din Ruginoasa, dar și delegat la compartimentul Urbanism.
Dintr-o întâmplare, spun oameni din Primărie, după un control de rutină, cineva de la Direcția Județeană pentru Cultură a văzut construcția în anul 2018 și a întrebat la Primăriei dacă există emisă autorizație de construire, cu toate avizele la dosar. Spre surprinderea tuturor, autorizația exista. Surpriza și mai mare a fost când s-a descoperit că exista și aviz de la Direcția de Cultură, fără de care nu s-ar fi putut construi casa!
Biserica ”Înălțarea Domnului” din Bozienii de Sus a fost construită în secolul al XVII-lea, în timpul domniei voievodului Vasile Lupu (1634-1653). Nu se cunoaște anul exact al zidirii sale, dar prezența unei pietre de mormânt, datată în 1649, atestă că biserica era finalizată la acea dată.
Istoricul Nicolae Stoicescu îl consideră drept ctitor al acestei biserici pe marele paharnic (vel ceașnic) Gheorghe Coci, fratele domnitorului, care a fost proprietarul moșiei Bozieni. Un argument în favoarea acestei ipoteze este faptul că soția marelui ceașnic Gheorghe Coci, răposată în 1649, a fost înmormântată în această biserică.
Conform pisaniei, zugrăvite la mijlocul secolului al XIX-lea deasupra ușii de intrare în pronaos, domnitorul Vasile Lupu este considerat a fi ctitor al bisericii. Textul pisaniei este parțial șters, putându-se descifra următoarele: ”Această sfântă biserică sa zidit din temelie de fericitul întru pomenire Vasilie V(oie)vo(d) și după vremi fiind […] stricăciune și răsipire, acum cu ajutorul lui Dumnezeu sa prefăcut precum se vede de dumnealui Toderașcu Balș vel spătar, fiul […] Lupului Balș vel logofăt […] și prăznuiește același hram a […] Înălțarea Domnului”.
În decursul timpului, lăcașul de cult a fost avariat, fiind necesare lucrări de reparații. În secolul al XIX-lea, în jurul anului 1851, vel spătarul Todirașcu Balș(1805-1857), fiul marelui paharnic Nicolae Balș și nepotul de frate al marelui logofăt Lupu Balș, a reparat biserica. El a construit un turn-clopotniță adosat intrării.
Intrarea în biserică se face astăzi prin pridvorul aflat la parterul turnului-clopotniță. Familia Balș a înzestrat lăcașul de cult cu o catapeteasmă nouă, din lemn aurit, cu o icoană a Maicii Domnului ferecată în argint, cu o strană frumos ornată și cu mai multe candele din argint. Biserica a fost reparată din nou în 1914. Se află în lista monumentelor istorice din anul 2015.
Cum avizul nu avea cum fi emis legal, pentru că nicidecum nu se respecta distanța prevăzută de lege în cazul monumentelor istorice, s-a trecut rapid la verificări mai amănunțite. Prilej cu care s-a constatat că documentul era un fals grosolan.
Numărul sub care era emis se referea la o altă lucrare, pe act apăreau numele a două persoane – directoarea Rocsana Josanu, aflată în concediu la momentul ”emiterii” și o doamnă ieșită la pensie de mulți ani, al cărui nume apărea la rubrica ”întocmit”. În plus, deși avea antetul actual al instituției emitente, avizul era pe un format care nu se mai folosește de mulți ani la Direcția pentru Cultură. Premeditarea e mai mult decât clară, la fel și faptul că se știa foarte bine că, legal vorbind, un asemenea aviz nu putea fi emis.
Secretarul comunei arată acum spre Cancelaria Prefectului de Neamț, pentru că Ionel Iordache este chiar actualul șef al Cancelariei, selectat din pepiniera de cadre de la Locativ Serv, societate a municipiului Piatra Neamț. Acolo a fost adus de cunoscutul Jănel Iosub, pe vremea când era la PSD, probabil pe considerentul să facă bine unui om a cărui soție a fost pe lista candidaților PSD pentru Camera Deputaților, în 2016. La fel de bine putea fi luată în calcul apropierea de domiciliu, dacă nu competența într-ale spațiului locativ. Nu este foarte clar dacă, ulterior, nu mai putea rămâne într-o societate dominată de liberali sau dacă aceleași argumente au stat la baza promovării la Prefectură, de la secretar la consultant și, odată cu Mărțișorul ediția 2019, șef al Cancelariei.
Cert este că Ionel Iordache a fost cel care a avizat de legalitate dosarul pentru emiterea autorizației de construire în cazul Marian Rusu, de la Ruginoasa. Cel puțin așa spune secretarul comunei, dl Dan Stelian Tanasă: ”Știu despre povestea cu avizul de la Cultură, în contextul în care am contrasemnat documentele pentru obținerea autorizației de construire, solicitată de un cetățean. Este vorba despre Marian Rusu, un bărbat care lucrează în Italia, pare-mi-se, dar mai vine pe acasă. Nu știu cine a depus cererea pentru autorizație, iar avizul respectiv, despre care se presupune că este fals, nu mi-a ridicat niciun fel de semne de întrebare, mai ales că era semnat de legalitate de colegul meu Ionel Iordache. Dumnealui era șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din primărie și, pentru o perioadă, a fost delegat la Urbanism”.
* În acord cu doamna prefect: ”Trebuie să reinstaurăm supremația legii!”
Într-o recentă declarație de presă, cu caracter festiv(ist), Daniela Soroceanu spunea, ritos: ”Nu vă ascund faptul că a fost un an plin de provocări. O perioadă în care a trebuit să eficientizăm o relaţie instituţională cu cetăţeanul, cu autorităţile publice locale, instaurând supremaţia legii”.
Exact în spiritul acestei declarații, se ridică, firesc, întrebarea dacă șeful Cancelariei Prefectului poate fi un om asupra căruia planează – o spun, fără perdea, mai mulți oameni din primărie – suspiciunea că ar fi contribuit la întocmirea rapidă a dosarului care include avizul falsificat. Asta în cel mai rău caz, de unde se poate merge cu gândul mult mai departe. În cazul cel mai bun, dl. Iordache a fost un model de incompetență când a acceptat să pună la dosar un document care s-a dovedit a fi un fals grosolan.
În condițiile în care s-a constatat că e vorba despre un fals, probabil s-au făcut sesizări către instituțiile abilitate să cerceteze. Că sunt multe de lămurit, de la confirmarea falsului la identificarea autorului, de la cine a facilitat folosirea sa până la cine a beneficiat de falsul respectiv și, mai ales, în ce măsură a existat o complicitate la nivelul primăriei.
Într-o discuție cu Ionel Iordache, inițial, acesta a declarat că nu-și aduce aminte despre ce e vorba. Când i-am precizat că subiectul e un posibil document fals, a completat că, la vremea respectivă, era ”cu delegație” pe funcție și că nu era specialist. De ce, din această postură a avizat, totuși, dosarul, nu ne-a răspuns. Nici dacă îl cunoște pe Marian Rusu, beneficiarul autorizației. Nici dacă documentul i-a fost adus de acesta sau de altă persoană. A rămas să încerce să-și aducă aminte contextul si să ia legătura cu redacția.
După o noapte de așteptare, am avut o altă discuție cu dl Iordache, care a ținut să precizeze că acum este ”angajat al Ministerului de Interne” și că trebuie să se sfătuiască când vorbește despre infracțiuni. După ce i-am precizat clar că nu-l acuză nimeni de nicio infracțiune, a reiterat ce spusese cu o seară înainte: ”La momentul de față nu-mi amintesc, în plus de asta nu știu, nu-mi amintesc”.
Interesant a fost când dl Iordache ne-a întrebat dacă există vreo anchetă pe acest caz. Nu-i putem satisface curiozitatea, pentru că nu știm, dar ar fi culmea să nu se cerceteze un fals care a produs și urmări.
Și, dacă tot au început deplasările doamnei prefect în județ, la fel de interesant ar fi de cercetat ce a făcut Primăria Ruginoasa din momentul când a aflat că a emis o autorizație pe baza unui fals. Mai ales că vorbim despre o instituție condusă de un primar condamnat definitiv la închisoare, pedeapsă cu suspendare. Asta că tot vorbim despre supremația legii.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Oare este singurul document pe care d-nu Iordache il falsifica???? Sa ne spuna d-nu Iordache cate documente a mai falsificat?? Vom mai auzide fals in acte la fam. Iordache!!!