Astăzi, 27 martie, cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică Neamț au participat la un eveniment dedicat unei duble sărbători. Conducerea sindicatului împreună cu Asociația Învățătorilor Neamț a organizat o activitate festivă dedicată împlinirii a 101 ani de la Marea Unire, la care invitați de onoare au fost reprezentanții Federației Sindicatelor din Învățământ și Știință din Republica Moldova. Delegația formată din 11 profesori sindicaliști a fost condusă de președintele federației, Ghenadie Donos.
Împlinirea a 20 de ani de la reapariția noii serii a revistei Apostolul, publicația cadrelor didactice din Neamț editată de sindicat, a fost marcată în a doua parte a evenimentului, în prezența întregului colectiv de redacție. Nu în ultimul rând, publicul a fost martor la lansarea volumului „Gheorghe Amaicei – Bădia Ghiță, o viață de dascăl… și nu numai”, de Mihail Apăvăloae. Lansarea cărții-album a unei vieți de 47 de ani de dascăl a avut loc în prezența prof. Gheorghe Amaicei, o „adevărată personalitate a meleagurilor nemțene”, după cum îl descrie însuși autorul volumului. Mihail Apăvăloae, în cuvântul de deschidere, mulțumește profesorului care în timpul vieții a dorit „să dezvăluie din tainele întregii sale vieți”.
Prof. Gabriel Ploscă, liderul sindicatului cadrelor didactice din Neamț a anunțat extinderea redacției revistei Apostolul cu un colectiv la Chișinău: „Mă bucur că suntem aici pentru a lua parte la sărbătoarea organizată de Sindicatul din Învățământ și Cercetare Neamț și Asociația Învățătorilor Neamț. Dedicăm ziua de astăzi împlinirii a exact 101 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă. Dar și împlinirii a 20 de ani de la apariția primului număr din noua serie a revistei Apostolul, o revistă atât de dragă nouă, care de astăzi va avea și un nou început. Aria revistei va trece Prutul și sunt convins că faptele pe care le vom găzdui în paginile revistei vor avea o semnificație deosebită. Avem oaspeți membri ai Sindicatului Învățământ Neamț și din Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, seniori ai școlii nemțene, dar și viitorul școlii nemțene – elevii de la colegiul Gheorghe Asachi din Piatra Neamț”.
Au mai ținut scurte cuvântări prof. Ioan Milea – inspector școlar general adjunct, prof. Luminița Vârlan – viceprimar de Piatra Neamț, Doru Ungureanu – subprefect de Neamț, prof. Florentina Moise – directoarea Casei Corpului Didactic Neamț, prof. Liviu Constantin Rusu – președintele Asociației Învățătorilor Neamț, liderul de sindicat moldovean Ghenadie Donos – din partea oaspeților. La final, un grup de elevi talentați ai Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra Neamț au oferit cadrelor didactice participante la eveniment un spectacol artistic deosebit. (C.I.)