Înscrierea copiilor la grădinițe pentru anul școlar 2019/2020 a început pe 20 mai, cu amânarea impusă de organizarea evaluării naționale la clasa a VIII-a, cea făcută de ISJ Neamț, ca bonus. Totuși, calendarul oficial merge înainte și prima etapă se va încheia pe 7 iunie.
Teoretic, sunt trei săptămâni pentru ca părinții să facă demersurile: să se informeze de pe site-ul școlii, să meargă direct la grădinițe unde trebuie să fie afișate locurile disponibile, programul și documentele necesare sau să sune la secretariat pentru un minim de informații. Practic, timpul nu este chiar atât de mult. Prima săptămână este trunchiată de examenele gimnaziștilor din școlile care organizează și învățământ preșcolar: pe 20 mai, a fost testul scris la matematică pentru copiii de-a VIII-a care au susținut sesiunea extraordinară de evaluare națională, pe 22 și 23 mai, școlile sunt ocupate cu evaluarea națională a celor din clasa a VI-a.
Care sunt pașii de urmat pentru ca părinții să se încadreze în calendarul înscrierii copiilor la grădinițe și care sunt cerințele? Iată cazul a trei școli din municipiul Piatra Neamț.
* Ce documente se cer la înscriere
La înscrierea din acest an, în esență, părintele trebuie să prezinte, în copie și în original, propriul act de identitate, certificatul de naștere al copilului și adeverința de la medicul de familie cu vaccinările. Sunt școli care, anul acesta, solicită la înscriere și dovada că părinții au serviciu.
Școala nr. 3 e una din ele: ”Veniți la școală și completăm cererea on-line de față cu dumneavoastră. Aduceți certificatul de naștere al copilului, în copie și original, cărțile de identitate ale părinților, în copie și original, măcar originalul celui care face înscrierea, sau hotărârea de divorț, în copie și original, dacă este cazul. De asemenea, adeverință de la locul de muncă, fără salariu, ci doar să se ateste că sunteți angajat. De la medicul de familie, trebuie avizul epidemiologic cu vaccinările. Înscrierile sunt până pe 7 iunie. Locurile nu se ocupă în ordinea venirii, iar cererile se primesc până în ultima zi. După 7 iunie, începe procesarea cererilor, după criteriile: copilul să aibă împliniți 3 ani la 1 septembrie 2019, dacă are frați/ surori în grădiniță are prioritate, dacă are probleme medicale dovedite cu acte, deci dacă este un copil cu cerințe educative speciale, sau dacă este copil orfan de unul sau ambii părinți, acești copii vor fi admiși prima dată, apoi ceilalți înscriși. Pe cerere se pot exprima doar 3 opțiuni, pentru a putea fi redistribuit, dacă va fi cazul. Nu am primit cereri azi, fiindcă dimineață a fost simularea de evaluare națională. La grupa mare, avem 20 de locuri pentru copiii nou veniți, toate datele sunt afișate la avizierul școlii”, informează secretariatul unității.
Pe site, Școala nr. 3 precizează că avizul epidemiologic pentru copil va trebui obținut de la medicul de familie și prezentat în prima zi de școală.
Sunt și școli care nu cer adeverința de salariat: ”La noi, grupa mică este cu program normal. Vaccinările trebuie depuse acum, la înscriere, fiindcă este dovada cu vaccinurile făcute până la această vârstă. Documentele de identitate și certificatul de naștere în copie și original, dacă aveți dosar bine, dacă nu, nu e obligatoriu. Când copilul va veni la grădiniță, în toamnă, vă mai trebuie o adeverință de la medicul de familie, cum că copilul este sănătos clinic pentru a intra în colectivitate. Pentru înscriere, aceste trei documente sunt suficiente, nu vă trebuie adeverință de salariat sau altceva. Cererea se face on-line, la școală, în prezența părintelui se introduc datele în aplicație, se verifică informațiile și apoi o validăm. După care, la finalul etapei de înscriere, de trei săptămâni, se vor afișa listele cu copiii înscriși. În aplicație se verifică, după codul numeric personal, dacă un copil a mai fost înscris la o altă grădiniță. În etapa asta, copilul este înscris la o singură grădiniță, criteriul este domiciliul. Abia în a doua etapă, dacă nu a prins loc în prima, poate fi înscris unde mai sunt locuri libere. Acum, pe cerere, se trec trei grădinițe, prima e cea de domiciliu, apoi poate fi, în funcție de opțiuni, una mai aproape de serviciu, în funcție de ce priorități au părinții”, informează secretariatul Școlii ”Nicu Albu”.
Există și școli unde, pentru perioada de înscriere de acum, părinții nu trebuie să aducă niciun document medical. Este cazul Școlii nr. 8 Piatra Neamț, unde părinții își pot înscrie copiii doar cu două documente, copie și în original: ”Înscrieri se fac pentru grupa mică, grupă mijlocie și mare. Dacă un copil a locuit la țară și a fost înscris acolo la grădiniță, fie și o jumătate de lună, iar acum vine acasă, la oraș, el poate fi transferat. Transferul se poate face la grădinița de domiciliu dacă sunt locuri libere, dacă nu, la grădinițele din preajmă. Pentru înscrierea la grupa mică, din toamnă, părinții trebuie să vină cu certificatul de naștere al copilului, cu actul de identitate al mamei sau tatălui – al celui care vine pentru înscriere. Dacă există situații excepționale, divorț, de pildă, trebuie o copie după hotărârea de divorț. Din toamnă, va fi necesar și avizul epidemiologic. Cererea se face la noi on-line, părintele vizualizează și verifică toate datele din document, semnează și așa se încheie înscrierea. După etapa înscrierii, dacă sunt mai mulți copii decât locuri, se aplică departajarea în funcție de condiții specifice, decise în consiliul de administrație. La noi n-a fost cazul niciodată, dar, cu toate acestea, am luat măsuri: am decis să aibă prioritate domiciliul, dacă mai are frați sau surori în școală, dacă sunt situații speciale cu familii mono-parentale, dacă sunt copii orfani. În cazul în care un copil înscris la o grădiniță nu prinde loc, va putea fi înscris ulterior la grădinițele care rămân cu locuri libere după prima etapă”, a explicat prof. Teodora Simionel, directoarea școlii.
* Care sunt etapele de înscriere
Conform calendarului și metodologiei de înscriere la grădiniță a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, pentru anul școlar 2019-2020 sunt două etape de înscriere, anumite documente și un program.
În perioada 20 mai – 7 iunie 2019 se derulează prima etapă de înscriere, când părinţii depun cererile la grădinițele care au locuri disponibile în grupele pe care le organizează din toamnă. Programul este 8-16 în zilele lucrătoare, iar în ultima zi cererile se primesc numai până la ora 12, că e vineri.
În perioada 10-14 iunie, se procesează cererile de înscriere. Pe 18 iunie 2019, la ora 15, grădinițele vor afişa listele finale cu copiii admişi după prima etapă.
Ocuparea locurilor libere se face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, începând cu grupa mare, continuând cu grupa mijlocie și la urmă grupa mică. Dacă într-o grădiniță sunt mai multe cereri de înscriere înregistrate decât locurile disponibile, departajarea se face în funcție de criteriile generale și apoi cele specifice.
Conform Ministerului Educației Naționale, criteriile generale sunt: existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/ centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți), existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte, existența unui frate/ a unei surori înmatriculat(ă) în unitatea respectivă, existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului. Criteriile specifice trebuie să respecte criteriile nediscriminării și nu pot include liste de preînscrieri. Și se aplică doar după epuizarea criteriilor generale.
A doua etapă de înscriere se va derula în perioada 24 iunie – 26 iulie 2019. Se organizează doar acolo au rămas locuri libere după prima etapă. Începând cu 24 iunie, părinții vor putea depune cererile de înscriere, care vor fi procesate între 22 și 26 iulie 2019. În a treia etapă, din perioada 29 iulie – 30 august 2019, se vor soluționa situațiile speciale.
Ministerul Educației atrage atenția că listele de preînscriere sunt ilegale, că nu se percep taxe la înscriere și că, pentru transparența procesului, în perioada de înscriere, grădinițele sunt obligate să afișeze zilnic numărul cererilor primite și cel al locurilor disponibile.
Cristina IORDACHE
FOTO: PIXABAY