Un onorabil fruntaș liberal, cu o activitate remarcată ( și remarcabilă) în campania de la europarlamentare și pe care-l apreciem pentru consecvență, ne spune pe contul său de socializare ( preluat apoi pe diverse instituții de informare) că este vremea ca ”Dinozaurii politici să plece! Să vină tinerii!” Asta după ce, probabil, a analizat rezultatul alegerilor. Sau cel puțin așa dă impresia.
Un asemenea mesaj vine acum, în entuziasmul rezultatului votului, cam cum dădea cel cu ”tinerii frumoși și liberi”, dacă mai țineți minte dumneavoastră. Numai că, în esența lui, sau este o simplă frază aruncată pentru ca să menții atenția și entuziasmul opiniei publice sau a fost plasată ”cu direcție”. Pentru că sloganul ”fără bătrâni în politică” nu se aplică nici măcar în partidul din care face parte autorul scrierii. Iar Mircea Ionescu Quintus a fost mai tânăr la minte decât mulți dintre tinerii din PNL-ul de astăzi la venerabila vârstă la care a murit, ca să nu mai vorbim că era cu studiile și cultura generală acasă tot timpul. Plus că știa cu exactitate ce înseamnă liberalism și recunoașterea meritelor și valorilor. Nici nu îndrăznim să mai vorbim despre venerabilul Șora, protestatar cu principii la peste 100 de ani, cu un discurs coerent ce nu trebuie corectat pe Facebook.
Să vină tinerii în politică este mai mult decât normal. Dar să vină să învețe ce înseamnă politică, să-și impună apoi principiile și să nu considere politica ca fiind locul de unde să le vină pleașcă funcțiile când încă au caș la gură, doar pe principiul comunist al pilelor și relațiilor. Așa cum s-a întâmplat și se întâmplă încă.
Dacă luăm mesajul așa cum este el și ne raportăm la cuvântul dinozaur, animal dispărut de pe pământ, ar rezulta că în cazul politicienilor bătrâni vorbim deja despre niște cadavre care trebuie doar înhumate sau, și mai bine, arse. Care au făcut totul rău și simplul fapt că sunt bătrâni ( ca vârstă, ca activitate politică, ca gândire?) îi descalifică de a mai fi parte din actul de conducere. Ce ne facem cu, pardon, avocații mai bătrâni, cu doctorii, cu profesorii, cu muncitorii care au depășit o anumită vârstă, îi eliminăm din societate pentru simplu fapt că au îmbătrânit? Politicieniilor tineri, de calibrul celui amintit, nu le rămâne decât să să dea legi în acest sens, tuturor bătrânilor să le spună ”la pensie băieți” că ne ocupăm noi de-acum. Evident, cu o pensie zdravănă, social-democrată, bazată pe o economie cu principii liberale. Drept de vot le mai lăsăm dinozaurilor, dacă tot trebuie să lase locul tinerilor? Sau, democratic, li se ia și posibilitatea de a alege?
Dacă lăsăm nivelul teoretic al discuțiilor și ajungem la sordida situație locală, mesajul poate fi tradus mult mai simplu. Acum suntem pe cai mari, noi, liberalii, trebuie să profităm de prostiile conducerii PSD și să ne luăm măsuri de precauție, să-i încurajăm pe actualii din PSD, care și-au dat cu sânga-n dreapta, să rămână și să facă aceleași prostii, nu cumva să fie aduși la butoane acei ”dinozauri” care în vremuri nu demult trecute îi băteau la popou în alegeri cam pe toți. Cu metode învechite, dar eficiente. Și care ar putea să ne facă probleme. Mai ales că se zice că rezultatul bun al PSD-ului de la Roman ar avea legătură cu dorința cuiva de a demonstra că există potențial local, dar că el a fost ignorat sau îndepărtat.
În acest moment perspectiva ca un Chelaru sau chiar un Bivolaru, cine mai știe cine din vechiul PSD, (re)veniți în conducerea filialei nemțene cam dau fiori ( cu sau fără motiv, mai mult fără, dar n-are importanță!) grupului de interese transpartinic, care și-a propus să conducă două partide, pe cel liberal și PSD-ul. Și pe oricine mai înalță capul. Pentru asta trebuie să aibă oameni la vârf peste tot.Și au grijă să-i plaseze și să-i folosească pentru atingerea scopului.
În privința PNL-ului erau gata-gata să înfrângă, au dat greș într-o primă fază, dar nu renunță, după ce și-au plasat oameni pe unde au putut și au încercat să devină indispensabil. El, grupul, nu cineva anume. Cozmanciuc a parat încercarea de preluare ostilă a organizației de Piatra Neamț, cel puțin deocamdată. Rămâne de văzut dacă va ceda sau va merge înainte.
În privința PSD-ului, după eșuarea încercărilor de a-l manevra din apropiere pe Arsene, grupul s-a reorientat. Au mizat apoi pe îndepărtarea (prin justiție) sau mazilierea (după alegeri) lui Ionel Arsene și de propulsarea în frunte a unui membru interesat, nu fidel, al grupului. Respectivul a fost plasat (culmea ironiei, chiar de Arsene, în ciuda faptului că și-a mai bătut joc de el nu o dată) într-o poziție din care să aibă influență, să poată face rost de bani și să-i permită să-și întărească poziția în partid și pe lângă sponsorii pe care-i ajută cu lucrări. Pe el în vrea grupul în locul lui Arsene. Dacă s-ar întoarce ”dinozaurii” amintiți, personajul respectiv n-ar avea nici o șansă, ar fi luat de viituri și trimis acolo unde-i este locul, într-un cimitir politic. Chit că unii îl consideră încă tânăr, nu chiar ca atunci când era plasat pe o funcție la care nu-l califica nici experiența, nici pregătirea și nici măcar moștenirea genetică. În acest moment se lăfăie tot printre multe ape, dar pe bani mulți și investiții.
Dacă citim în această cheie mesajul amintit, atunci putem înțelege de ce a fost scris și împrăștiat. Altfel, este doar un text din care rămâne valabilă a doua parte, chemarea către tineri de a intra în politică. Ei vor fi salvarea noastră ca națiune, dar după ce vor scăpa din partide nu neaparat de dinozauri, cât de oportuniști și gargaragii.
Valentin Bălănescu