Ultimele alegeri pentru Parlamentul European au scos la iveală numeroase surprize în teritoriu, deși rezultatele au arătat că județul Neamț este încă roșu. Una dintre surprize este și tânărul inginer agronom Vlad Diaconu, născut în satul Mărgineni. În prezent, lucrează la o firmă cu profil agricol, are în satul natal o fermă de capre, însă este implicat și în politica locală din comuna Mărgineni. La vârsta pe care o are – 28 de ani, căsătorit și cu copil în bătătură -, tânărul a pus pe jar tabăra adversă, care se află, în majoritate, la conducerea comunei. La Mărgineni, Vlad Diaconu și echipa sa au obținut pentru PNL 33,12%, la doar patru procente diferență de adversarii social-democrați. Dorința lui Vlad Diaconu este de a realiza o infrastructură locală modernă, de care să beneficieze toată populația comunei.
– Domnule inginer, oferiți-ne câteva date despre dvs…
– Sunt născut în comuna Mărgineni, în anul 1991, și sunt absolvent al Liceului Teologic Piatra Neamț și al Facultății de Agronomie Iași, promoția 2016. Sunt și absolvent de master în agronomie, cultură ecologică. Îmi desfășor activitatea la o firmă agricolă din satul Ghigoiești. Am casă în satul natal, dar locuiesc și în Piatra Neamț. Iar gândul de a mă întoarce la Mărgineni și de a realiza ceva pentru această comunitate este mai prezent ca niciodată.
– Tinerii de astăzi se îndreaptă spre alte domenii de activitate, nu la pământ, noroi, miros de grajd…
– În ce mă privește, totul s-a datorat vieții mele dinainte și dorinței de interacționa cu oamenii, să pot dezvolta un anumit sector și, mai ales, să produc pentru oameni, să fac o agricultură ecologică și să ofer un produs ecologic. De aceea, mi-am înființat o fermă de capre la Mărgineni, cu un efectiv de 250 de capete. Deși este dură, agricultura este frumoasă și, după ce pui ceva în pământ, un mic bob, ai o mare plăcere să vezi că, după un an de muncă, culegi roadele. Planta vorbește cu tine, interacționează cu omul care o îngrijește.
– Meseriașii din agricultură ar zice că spusele dvs. este o poezie, pentru că, în spate, este o muncă teribilă…
– Într-adevăr, este o muncă foarte grea. Timp de opt luni dintr-un an ne trezim dimineața la ora șase și ajungem seara pe la zece, poate chiar mai târziu. Anul acesta a fost mai greu.
– Cum ați caracteriza acest an agricol?
– Anul agricol, cum bine se știe din bătrâni, începe la 1 septembrie, însă anul acesta a fost atipic pentru zonă și țara noastră. Lunile martie și aprilie au fost secetoase și călduri ridicate față de medii. A venit sfârșitul de aprilie și toată luna mai cu temperaturi joase pe timp de noapte, dar și foarte multe furtuni specifice lunii iulie. De altfel, avortarea florilor la pomi s-a datorat tocmai diferenței de temperatura dintre zi și noapte. La sfârșitul lunii aprilie, am avut două nopți cu 2 grade noaptea, iar ziua am avut 18 grade.
”Oamenii au nevoie de apă, canalizare și gaz metan”
– Se aud vești cum că ați cocheta și cu politica…
– Da, la Partidul Național Liberal.
– E o tradiție în familie?
– Nu. Eu am mai cochetat cu politica atunci când am terminat liceul și tot cu PNL, numai că atunci nu m-am regăsit. În privința liceului teologic absolvit, mi-am dat seama că nu era drumul meu.
– Ce vreți să faceți la Mărgineni?
– Vreau să candidez la anul pentru funcția de primar și să dovedesc locuitorilor că se poate dezvolta comuna, se pot aduce utilități și foarte multe lucruri care nu s-au făcut până acum. Am crescut acolo și am văzut că Mărgineni nu s-a dezvoltat așa cum s-au dezvoltat alte comune din județ. Practic, în ultimii 30 de ani, nu s-a dezvoltat mai deloc.
– Totuși, comuna este asfaltată în mare parte, are instituții locale moderne, o școală frumoasă și un cămin cultural modern…
– Acestea s-au făcut în trecut, dar, cel puțin în ultimii cinci ani, nu s-a făcut nimic. Nu s-au absorbit fonduri europene, ceea ce înseamnă foarte mult la volumul fondurilor care ne sunt date de Uniunea Europeană. Noi cotizăm pentru acele fonduri an de an, ca stat. Domeniul privat absoarbe imediat fondurile, iar, pe sesiunea 2019-2020, s-a absorbit totul, cel puțin în județul Neamț. Așa ar trebui să facă și primăriile, pentru dezvoltarea comunităților rurale.
– Dacă mâine ați fi primar, ce-ați face la Mărgineni?
– În primul rând, ar trebui discutat cu reprezentanții firmei care are magistrala de gaz ce trece prin toată comuna. Am trage o țeavă mai groasă pentru gaz metan, ca să se poată racorda toate imobilele. Materialul lemnos, în 5-7 ani, se cam termină și avem nevoie de căldură în case în anotimpul rece. Despre depozitul de gaz de la Mărgineni, Roman, toată lumea a auzit, numai că oamenii locului nu beneficiază de acest serviciu. Apoi, aș atrage fonduri pentru alimentare cu apă și canalizare, elemente care fac parte din pachetul normal de servicii comunitare pentru aceste vremuri. Toate sunt foarte importante. Nu este de admis ca o comună cu 4.500 de suflete să nu fie racordată la apă! Cu tehnica de astăzi, într-o lună, se poate săpa un puț la 300 m adâncime, cu un debit de 20 mc/sec, în oricare punct al comunei.
”Sala de sport în centrul satului, nu ma capătul lui”
– Ce veți face în privința stațiunii de la Valea Rea?
– Am fost acolo cu ceva timp în urmă și am văzut ce a mai rămas. Sunt vreo 8 hale bune, care necesită investiții în proporție de 20%, dar nu se poate, pentru că este în proprietatea Stațiunii Balotești – Ilfov. Eu am vrut să închiriez acolo, dar nu s-a putut. Stațiunea Balotești a trimis o adresă la Consiliul Județean Neamț, iar această instituție către Primăria Mărgineni, ca să o ia în administrare. Sunt impozite neplătite de 17 ani, dar nu s-a făcut nimic. Nu s-a putut, nu s-a vrut, nu știu…
– Acolo sunt și locuințe bune…
– Cu un pic de investiție, se poate.
– V-ați încumeta la un asemenea obiectiv?
– Da, pentru că sunt fermieri în comună care și-ar dori, dar nu se poate. Nu poți să te duci la Balotești și să ceri stațiunea, dar Primăria Mărgineni, Consiliul Județean pot. Balotești nu câștigă nimic, iar primăria pierde an de an. Apoi, aș renova școlile de la Hârțești, Hoisești și Itrinești, în ultimul sat fiind 11 copii de grădiniță. Apoi, chiar dacă este al Consiliului Județean Neamț, asfaltarea drumului de la Itrinești la Mărgineni, care este impracticabil. Plus crearea unui parc pentru copii, de vreo 200 mp, pentru că nu avem.
– Este un părculeț la terenul de fotbal…
– Este prea departe. Trebuie făcut în centrul satului. Nu merge nimeni 3 km, dus-întors, ca să se dea în leagăn…
– Umblă vorba că se dorește o sală de sport la Mărgineni…
– Nu cred că se va face curând. După realizările din ultimii ani, care tind spre zero, nu cred că se va face. Și nici nu știu unde se va face, pentru că o sală de sport nu poți să o faci în capătul satului. Nu se va putea face ora de sport în aceste condiții. Vom vedea ce va fi peste un an. Până atunci, mă voi ancora foarte mult în realitățile comunei. Felicit tinerii și le mulțumesc că au venit în jurul meu, pentru a schimba în bine comuna noastă, care merită mult mai mult.
Constantin NEGRU