Medicii anesteziști de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt chemați la audieri în dosarul ortopezilor acuzați de luare de mită. Ei vor fi audiați în calitate de martori de ofițerii anticorupție. Informația este confirmată de juristul Victor Marghidan și purtătorul de cuvânt al spitalului: „Chiar eu le-am înmânat medicilor anesteziști citațiile, ei sunt invitați la audieri, ca martori, săptămâna viitoare”.
Audierea medicilor anesteziști în cel mai mare dosar de corupție care zguduie spitalul județean este, potrivit unor surse, un mare pas înainte în ancheta care s-ar apropia de final. Există mai multe declarații ale unor persoane, foști pacienți și rude ale acestora care au spus anchetatorilor că medicii ortopezi le cereau bani inclusiv pentru anesteziști ori că ar fi dat sume de bani direct anesteziștilor. Declarațiile denunțătorilor, câțiva având calitatea de inculpați, trebuie confruntate cu celelalte probe, inclusiv cu declarațiile din dosar ale medicilor ortopezi, ale pacienților și ale aparținătorilor identificați din înregistrările video-audio ale anchetatorilor. Până acum, din spital au mai fost audiați dr. Remus Caranfil, șeful secției Ortopedie și dr. Codruț Munteanu, managerul spitalului județean.
Medicii ortopezi au fost arestați după descinderea ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Neamț, de la începutul lunii martie 2019. Au fost găsite sume mari de bani asupra medicilor, în vestiarul din secție, dar și acasă la cei suspectați. A doua zi, medicii Constantin Nanu, Florică Guțu (care a mai fost condamnat pentru șpagă) și Grigore Berea au fost arestați până în luna mai, când au fost plasați în arest preventiv la domiciliu. Chirurgul Gheorghe Borș, din policlinica spitalului, a fost plasat în arest preventiv la domiciliu după o lună în arestul poliției, iar de luna trecută este sub control judiciar. Ortopedul Ghenadie Bucătaru este sub control judiciar de la începutul cercetărilor și singurul dintre acuzați care a rămas să opereze în spital, alături de dr. Remus Caranfil și de dr. Robert Gherghel, acesta din urmă angajat de mai puțin de un an.
(C.I.)
Un comentariu
Probabil anchetatorii nu stiu cum funcționa schema in secția de ortopedie. In primul rand până pacientul sau rudele acestuia nu discutau cu medicul despre “costul ” operației, nici nu se punea problema operației. După ce aceasta chestiune era rezolvată, in ziua operației se prezentau pe rând la patul pacientului asistenta si medicul anestezie pentru a-și încasa plocoanele si, abia apoi se putea realiza actul medical. Deci medicii anestezisti încasau si ei șpagă