Ultimul termen al procesului în care Gheorghe Ștefan a fost judecat pentru că ar fi intervenit la nivel înalt, în schimbul a 200.000 de lei, pentru ca firma lui Petru Paleu să câștige o lucrare în comuna Brusturi, a avut loc astăzi, 11 iunie, la Tribunalul Neamț. După ce-a ascultat procurorul DNA, avocatul și inculpatul, judecătoarea a anunțat că va pronunța sentința exact peste o săptămână, în ziua de 18 iunie, la ora 14.
Reprezentanta Ministerului Public, procurorul DNA Bacău a cerut condamnarea lui Gheorghe Ștefan la o pedeapsă pe care s-o execute în regim de detenție, considerând că sunt suficiente probe în dosar care demonstrează că banii de la Petru Paleu au ajuns la el. Mai mult, observând că fostul primar de Brusturi, Neculai Vrăjitoru, a dat declarații contradictorii în timpul urmăririi penale și în cursul judecății, procurorul a solicitat instanței să cerceteze ”circumstanțele schimbării de atitudine” și să vadă dacă nu cumva este vorba despre mărturie mincinoasă.
În esență, ea a menționat acuzațiile și anume că în perioada iunie-iulie 2011 Petru Paleu i-a dat 200.000 de lei lui Ioan Munteanu, într-o geantă de laptop, pentru Gheorghe Ștefan. În schimbul acestor bani, Ștefan, care era vicepreședintele organizației naționale a PDL, a intervenit la Liviu Bulgaru, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP), ca să încredințeze lucrarea de alimentare cu apă, rețea de canalizare și stație de epurare din comuna Brusturi firmei Energoterm, administrată de Petru Paleu. În viziunea procurorului, există toate elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență, ceea ce justifică o pedeapsă cu executare.
Avocatul lui Gheorghe Ștefan, fostul judecător Adrian Toni Neacșu, a vorbit aproape o oră, precizând că a făcut muncă de detectiv și a găsit data la care licitația pentru lucrarea de la Brusturi a apărut pe SEAP, și anume 6 octombrie 2009. Deschiderea ofertelor și declararea câștigătorului s-au făcut pe 29 octombrie 2009, dată la care Liviu Bulgaru nu era director al APDRP (instituția care finanța diverse proiecte de dezvoltare a localităților din mediul rural). Avocatul a mai insistat pe faptul că nu există nicio probă că Gheorghe Ștefan ar fi pretins bani de la Petru Paleu, iar declarațiile martorilor au diverse versiuni despre locul și modul în care Paleu i-ar fi dat banii lui Munteanu, pentru Ștefan.
Interesante au fost alte aspecte, punctate în subsidiar. De exemplu, faptul că o parte din lucrările din mediul rural au fost executate de asocierea dintre Energoterm și Tehnoutilaj, firma controlată de Gheorghe Ștefan. Conform denunțului lui Petru Paleu, ”era de notorietate în județ faptul că dacă Tehnoutilaj participa la o licitație nu se mai înscria nimeni”.
Toni Neacșu a cerut instanței să folosească toate dubiile din dosar în favoarea inculpatului, să constate că nu este vorba despre trafic de influență ci, cel mult, despre un trafic de influență politică și a cerut achitarea lui Gheorghe Ștefan. Avocatul a analizat, punct cu punct, rechizitoriul DNA și a spus, repetat, că ”în realitate a existat o acțiune de respingere a banilor”.
”O soluție de condamnare nu se poate baza pe declarația denunțătorului”, a mai spus Toni Neacșu. ”Sunt avocatul lui Gheorghe Ștefan în mai multe dosare și în toate există interceptări, pentru că el a făcut obiectul mai multor mandate de interceptare, vreme de 4 ani. Dacă ar fi existat discuții cu Liviu Bulgaru sau cu Petru Paleu, sigur le găseam la dosar. Noi vă rugăm să amânați pronunțarea și să dispuneți, cu prioritate, achitarea”.
Gheorghe Ștefan însuși a luat cuvântul în încheierea ședinței și a spus că relația dintre el și Petru Paleu a devenit una de dușmănie după ce l-a dat afară din Consiliul de Administrație al FC Ceahlăul. În plus, a argumentat de ce n-ar fi luat niciodată bani de la el: ”Era o chestiune de notorietate faptul că Paleu executa niște lucrări de proastă calitate și cu întârzieri. Era vorba despre bani europeni și termenele erau importante, altfel primarii riscau să piardă fondurile. Și vă spun eu de ce niciodată nu aș fi acceptat bani de la Paleu. A lucrat la Pângărați și primarul de Pângărați a decedat, a lucrat la Liceul cu Program Sportiv și directorul LPS a decedat, plus că au fost primari condamnați din cauza lui. A venit Munteanu și mi-a spus că i-a lăsat bani. Și l-am întrebat ”Ești nebun? Iei bani de la Paleu? Nu știi ce probleme are și se află cu firma în insolvență?”. Eu cred că Paleu a făcut denunțul ca să-și reducă pedeapsa. Și vă mai spun ceva: eu am 3 dosare numai la București, în care am mers pe procedura simplificată, iar într-un dosar am acord cu procurorul. Mi-am recunoscut faptele ca să primesc o pedeapsă mai mică. Dar aici n-am ce să recunosc. Nu am luat bani de la Paleu, merg la detectorul de minciuni dacă vreți!”.
C.M.